lunes, 6 de junio de 2011

Lleida ha celebrat el Dia del Medi Ambient al parc de la Mitjana

Reflexions personals entorn d'una noticia, sobre la cel·lebració local de la Diada Mundial del Medi Ambient

Personalment... m'hauria agradat molt, poder trobar escrites, incloses en el text de la noticia que hi ha a continuació del meu escrit, algunes paraules vinculades amb valors i principis humans, de tipus moral o ètic, de caire "conservacionista", tals com respectar, comprendre, estimar, protegir, preservar, o expressions com generacions futures, solidaritat interespecífica, etc.... en relació a algunes qualitats humanes, de tipus actitudinal, afectiu i moral que crec que, també, cal potenciar, a través dels programes i de les activitats d'Educació Ambiental, per tal de reforçar i fer més efectius els enfocaments educatius mes convencionals, que estan més preocupats o exclusivament centrats pels aspectes més utilitaris i racionals de l'assumpte del Medi Ambient i molt més vinculats amb els conceptes científics i amb els procediments tècnics que no pas amb les qüestions afectives i ètiques dels problemes ambientals.

Sóc perfectament conscient de que es tracta d'un text que posa de manifest, de forma explícita i implícita alguns objectius polítics i, per tant, demostra una certa finalitat propagandística, però també dedueixo en favor del redactor i dels protagonistes que, possiblement, ha estat redactat de forma massa apressada per tal de poder publicar-lo el mateix dia...i per aquesta raó hi ha alguns defectes de forma i de fondo.
Però en democràcia, amb electors i votants involucrats, en un temps de balanços electorals canviant, en que les velles ideologies i les antigues formes de fer política, sembla ser que han entrant en crisi, tal com els esdeveniments recents semblen estar-nos demostrant... crec que caldria que els responsables de comunicació s'esforcessin, una mica més, per tal d'aplicar a les informacions, aquell principi que diu que els socialistes espanyols i catalans han repetit tantes vegades aquest mateix any i, molt especialment, després de ferse públics els resultats de les eleccions municipals i autonòmiques: "
És tant important saber fer les coses correctament, com saber-les comunicar correctament", es a dir que cal explicar les cosee de forma senzilla, clara, breu, unívoca i, sobre tot, explícita i completa.

Si alguna finalitat tenen les Diades Mundials, proposades per la UNESCO, és la de recordar als humans que tenim problemes naturals o socials, importants, encara pendents de resolució i que per a trobar-los la solució, és necessari que millorin les conductes i comportaments que són les causes del problema que l'efemèride del dia assenyala i remarca. Però el que indiquen la psicologia i la filosofia ambientals, superats ja els vells enfocs conductistes que pretenien explicar les veritables causes del comportament humà... és que, gairebé sempre, la causa de les conductes humanes inapropiades, és l'existència d'uns valors personals erronis i la preeminència social, d'uns principis ètics, morals, econòmics i polítics que són contraris al bon sentit comú, a la capacitat productiva i regenerativa de la natura i contraris als coneixements actuals de les ciències mediambientals.


Algunes ocurrències eco-simpàtiques i forestals, expressades per Javier Mariscal en la sèrie gràfica "Señor Mundo", publicada en el dominical de El País en la dècada dels 90:


Restaurar los bosques naturales


Mantener la salud de los bosques


El bosque mediterráneo Los bosques, patrimoniodel mundo



Noticia relacionada:

El parc de la Mitjana s’ha omplert aquest matí de ciutadans que han pogut gaudir de més d’una vintena d’activitats i tallers de caràcter lúdic, científic i artístic. Més de 3.000 persones han participat en les activitats del Dia Mundial del Medi Ambient.



Així, l’objectiu principal de la diada és convidar la gent de Lleida a descobrir, retrobar, conèixer i gaudir del bosc que hi ha a les portes de la ciutat.

L’alcaldessa accidental, Marta Camps, i el regidor de Medi Ambient, Josep Barberà, han estat els encarregats de llegir el manifest sota el títol "Els boscos, per a les persones”, en commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, i de l’any internacional dels Boscos.

El bosc de ribera del parc de la Mitjana ha estat el gran protagonista de la diada, esdevenint el fil conductor de totes les propostes realitzades. Barberà ha explicat que enguany la celebració s’ha plantejat fent un recorregut per tot el parc perquè així els participants coneguessin aquest gran espai natural i els seus racons.

Infants i adults han tingut l’oportunitat d’observar els detalls de la flora i la fauna del parc a les lupes del laboratori, han pogut conèixer i reproduir les petjades d’alguns dels animals que volten pel parc, descobrir la utilitat d’algunes plantes del parc i practicar diferents tècniques de sembra i plantació d’arbres i arbustos del bosc, entre altres activitats científiques.

Els contes del bosc han fet les delícies dels més petits, que s’han engrescat amb les històries, com la de la boga i el lliri groc.
També han tingut lloc tallers artístics i de manualitats, com la construcció de punts de llibre amb fulles i flors del bosc, o l’elaboració de dibuixos amb llavors.

Així i tot, l’activitat més rellevant ha estat el taller de construcció d’instruments amb elements reciclats, on grans i petits han aprés a convertir alguns dels residus quotidians que tenim a casa en senzills instruments capaços d’imitar el raucar de les granotes i els sons d’alguns ocells com els ànecs. L’actuació d’El drapaire musical ha posat de manifest com es pot fer música amb gairebé qualsevol cosa.

En aquest sentit, Camps ha aprofitat la celebració per convidar la gent a conèixer i endinsar-se al parc de la Mitjana, pel qual van passar en el darrer any més de 12.000 persones, que suposa un increment del 50% en nombre de visitants gràcies a l’obertura de l’exposició permanent al centre d’interpretació del parc. Per aquesta mostra han passat uns 6.000 visitants. La resta corresponen a persones que han anant a la Mitjana bé a visitar-la, bé a participar en alguna de les moltes activitats d’educació ambiental que s’organitzen des de l’Ajuntament de Lleida.

Camps ha recordat que recentment s’ha inaugurat als Camps Elisis una oficina d’atenció a l’usuari als Camps Elisis, a l’antic aquari, per potenciar aquest espai urbà i també l’espai natural de la Mitjana. Arxiu de so de Marta Camps

S’ha de destacar el programa d’educació ambiental "Lleida en viu”, que està adreçat a fomentar el coneixement del territori de Lleida des de la perspectiva ecològica i que està orientat, principalment, a grups escolars i a altres col·lectius amb visites guiades.

El centre d’interpretació de la Mitjana és un altre pols d’atracció important del parc ja que es poden fer visites guiades, visitar exposicions o veure un audiovisual de la Mitjana. Les ecoactivitats també atrauen moltes persones que participen en propostes de natura i medi ambient.

El Parc de la Mitjana és una zona d’interès natural situada aigües amunt de les comportes de la Canadenca, conformada per un bosc de ribera, extens, d’una superfície de 90 ha. Es tracta d’un dels ecosistemes fluvials més ben conservats de Catalunya.

El parc destaca no només pels seus excepcionals valors naturals i la seva alta diversitat biològica, sinó també per ser un referent d’espai periurbà amb àrees d’ús públic, d’interpretació ambiental, d’interès natural i de reserva natural, gestionat tant per al lleure, l’educació ambiental o la conservació més estricta de la natura.

Informació: Eix Digital. cat
Fotografies: Ajuntament de Lleida

No hay comentarios:

Publicar un comentario