miércoles, 22 de junio de 2011

Literatura de nit pels més petits

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Dept. Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


Ara que ja és estiu i tota cuca viu....

Quan tot just acaba de començar l'estiu i la climatologia resulta molt més favorable, que setmanes endarrere, per a restar-hi a l'exterior de la casa, a l'aire lliure, després de fer-se fosc, i quan les activitats familiars es comencen a estendre cap a les primeres hores de la nit, pot ser, no seria cap incongruència, educativa, ni de responsabilitat familiar, facilitar-hi als més petits la possibilitat de viure experiències noves i de gaudir de situacions i vivències emotives, en entorns ben coneguts dels adults i totalment segurs per als infants.



Làmina, a doble pàgina, del llibre de Rotraut Susanne Berner: El libro de la noche



Llibres sobre la nit per als més petits de la casa o de l'escola

En temps d'horari diürn quasi tot el que succeeix al carrer, fins i tot pels més petitons, és més o menys conegut i els hi resulta familiar, però molt del que passa al carrer, a les hores de foscor de la nit ja els resulta força més desconegut i per això mateix més o menys inquietant, especialment els sorolls i les ombres que no saben a qui perteneixen i que la pròpia fantasia i algunes narracions de por, alienes, poden transformar en amenaçants. Pot ser seria una bona cosa, facilitar-hi les ocasions per a que els nens i nenes més petits que estan al nostre càrrec, com a pares, tutors o professor, puguin ampliar els seus coneixements sobre l'època fosca del cicle diari en el que s'alternen, harmònicament quan hom coneix fets i situacions específiques, la llum i la foscor, oferint-los-hi la possibilitat de tastar llibres apropiats que els ajudin a assolir els objectius esmentats d'una forma fàcil i agradable.

El libro de la noche

L'autora dels textos i de les il·lustracions és la popular i reconeguda escriptora i il·lustradora, alemanya, Rotraut Susanne BERNER .
Ed. ANAYA, col·lecció LIBROS-REGALO
Any d'edició: 2009
Edat: des dels 3 anys, fins els 7 anys
Pàgines: 20
Dimensions: 26 x 34 cm
ISBN: 9788466786874

I finalment es va fer de nit a la nostra petita ciutat. Els seus habitants, també els animals, dormen plàcidament ... Encara que no tots, la gran majoria viu aventures apassionants! Hi ha qui va com cada any a la Nit de Llibres, altres persegueixen a un lladre enmig de la foscor o simplement gaudeixen de la festa que se celebra al parc.
L'autora, Rotraut Susanne Berner, ens explica amb els seus dibuixos tot el que pot passar en una petita ciutat durant una nit d'estiu càlida i serena, mentre els ratpenats voletegen en silenci i presenciem precipitades correries nocturnes sota la llum de la lluna. Al nostre retorn, a casa, un llit tou ens estarà esperant.


Proposta d'activitats suggerides per l'editorial


- Abans d'obrir el llibre, els ensenyarem la coberta
als nens i llegirem el text de la contracoberta. Després, els preguntarem què significa per a ells la nit, què passa quan el Sol s'amaga, si tenen por de la nit, quins animals coneixen que només surten de nit ...

- Mentre veiem el llibre, els ensenyarem les dobles pàgines i els demanarem que observin els animals que hi apareixen. Entre tots, anomenarem l'espècie dels diferents animals i intentarem que ens diguin coses sobre ells.



No hay comentarios:

Publicar un comentario