domingo, 13 de marzo de 2011

Quan uns espavilats volien convertir la Mitjana en una gran bassa


Un gran canal de regates a la Mitjana de Pardinyes

Cap a finals de l'hivern de l'any 85, els representants locals, d'algunes institucions i empreses anunciaven, "a bombo i plateret" i "trient pit", en tots els mitjans de comunicació locals i regionals que gràcies a que estaven "treballant fermament", fent les gestions oportunes amb els càrrecs apropiats de l'Administració autonòmica i estatal, per aconseguir que, finalment, la ciutat de Lleida veiés fet realitat el projecte que els seus tècnics havien dissenyat per tal que els esportistes del rem i els afeccionats lleidatans poguessin disposar de les instal·lacions esportives de piragüisme de competició que necessitaven i es mereixien.

Aquest nou projecte, no era res més que una nova maniobra, del responsable local de FECSA, per tal de fer-hi realitat aquell altre projecte que conservacionistes del Col·lectiu Natura i Ajuntament, haviem aconseguit aturat "in extremis", quan ja s'havia començat a executar furtivament, l'any 1979, amb una tala massiva: fer desaparèixer la major part de la terra ferma i recuperar la capacitat d'embassament del vas de l'assut del canal de Seròs.

Però de forma similar i amb més facilitat que la vegada anterior, doncs ara érem més gent que volien protegir aquell espai seminatural i estàvem millor organitzats per defensar-la, també aquesta, vam aconseguir salvar La Mitjana, de les dents de les motoserres que destrueixen la llar de la fauna i la flora forestal, de les urpes de ferro de les excavadores que s'emporten el sòl i el subsòl sobre el que neix, creix i prospera el bosc de ribera i de les aigües de la inundació. I vam presentar batalla, per l'egoisme de que tota classe de persones, animals i plantes, independentment de si els agradava, o no, la pràctica o l'espectacle del piragüisme de competició... poguessin continuar gaudint d'un espai valuós i d'un paisatge magnífic que pertany a tothom, incloses les bèsties.

Al mapa general, de La Mitjana, es pot apreciar la situació i les dimensions de les dues grans parcel·les "rectangulars" que segons el projecte de Fecsa- FCP, s'havien de desforestar, excavar i inundar. Amb el resultat previsible de es destruien les zones de major valor ambiental i social.
Imatge: Astudillo pombo, Heracli. 1985. La Mitjana. Dades per a un informe ecològic.
Ni llavors, ni ara, els conservacionistes estem en contra de res, ni de ningú... a no ser que els suposats benefactors socials i defensors del progrés, ens vulgui entabanar pera birlar-nos, "birla-birloque", un magnific espai que es patrimoni, natural i social, d'ús públic i de gran valor ambiental, a canvi d'algunes escorrialles i força perjudicis.


Noticia relacionada, amb el tema de avui, apareguda a El Periódico, l'1 de març del 1985







Fonts:


- Anònim La Mitjana se convertirá en un campo de regatas reglamentario. El Periodico, 1 de marzo de 1985

- Astudillo pombo, Heracli. 1985. La Mitjana. Dades per a un informe ecològic. Ressó de ponent, 33, setembre 1985. Ateneu popular de Ponent (p. 4-9)

No hay comentarios:

Publicar un comentario