miércoles, 23 de marzo de 2011

La primavera (2)

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida

Observant el moviment dls astres, es va poder descobrir l'existència de diversos cicles anuals


Quins eren, i encara són, els fets naturals, de caire astronòmic, observables a l’hemisferi nord,
que permeten establir la distribució temporal de l'any, en quatre estacions cronològiques, climàtiques i meteorològiques, d'una gran regularitat?

Si es mesura la durada absoluta o relativa del dia i/o de la nit, al llarg de tots els dies/nits de l’any, amb algun sistema de mesura, prou precís i apropiat... i des de fa
molts milers d'anys existeixen, molt diversos tipus d'aparells de mesura del pas del temps, als que anomenem rellotges .
Quan es comparen els resultat de les mesures de la durada de tots el dies/nits d’un mateix any, hom pot descobrir fàcilment que les durades del dia i de la nit, van canviant contínuament i, observant amb atenció, es poden identificar unes “pautes de canvi” o unes “tendències de sentit de canvi” i també que, entre tots els dies de l'any, hi ha quatre dates que resulten “dates clau”, perquè en aquests dies és quan es produeixen uns fets que resulten “anormals” o “irregulars”, en relació al normal o regular desenvolupament del procés de canvis diaris, relacionats amb la durada relativa dia/nit o relatius al sentit del canvi de tendència evolutiva de la durada relativa.

Representació dels egistres de les observacions de la durada i de les trajectòries solars aparents, en els quatre dies clau.
Imatge
:
http://www.xtec.cat/~maleman1/rellotge_de_Sol_eduard/Moviment_del_Sol2.JPG

Comparades les observacions anyals, relatives a diversos anys, ja siguin aquests consecutius o separats, les observacions es mantenen, més o menys, inalterables, es a dir, tots els anys passa el mateix i en els mateixos dies.

Però què tenen de particular aquest quatre dies de l’any per a que se'ls consideri i resultin "dies clau"?

Les conclusions a les que van arribar en l'antiguitat, els astròlegs antics, van ser les següents:


- Tots els anys, hi ha quatre "dies clau" que són unes molt importants dates de referència temporal, per a l’organització social, degut a la seva vital transcendència per a la vida humana. Aquests quatre dies clau, són el 21-22 de març, el 21-22 de juny, el 21-22 de setembre i el 21-22 de desembre.

2ª- el 21-22 de març i el 21-22 de setembre, són dues dates clau perquè, són els dos
únic dies, de tot l’any, en que el dia i la nit, tenen exactament la mateixa durada. A aquests dos dies se'ls va anomenar "dies d'equinocci", l'EQUINOCCI DE PRIMAVERA I DE TARDOR, repectivament.

Figura: trajectòria solar aparent, en els dies de l'equinocci, per a un observador, d'un lloc situat a una latitud de 50º N
http://relojesdesol.info/node/1149

3ª- el 21-22 de juny, és una data clau perquè, la durada del dia és la més gran de tot l’any, però... a partir d’aquest moment, la durada dels dies successius es comença a escurçar, lentament i progressivament i la de la nit a allargar, proporcionalment. Aquest dia se'l va anomenar dia del SOLSTICI D'ESTIU

4ª- el 21-22 de desembre, és una data clau perquè, la durada del dia és la més curta de tot l’any, però... a
partir d’aquest moment, la durada dels dies es comença a allargar, lentament i progressivament i la de la nit a escurçar, proporcionalment. Aquest dia se'l va anomenar dia del SOLSTICI D'HIVERN

Figura:
trajectòries solars aparents, en els dos dies del solstici, d'hivern i d'estiu, per a un observador, d'un lloc situat a una latitud de 50º N.
http://relojesdesol.info/node/1149


I... si voleu comprovar si "la teoria" es certa, per vosaltres mateixos/es
podeu fer observacions directes d'alguns dels fenòmens esmentats, com per exemple si el Sol sempre surt pel mateix lloc de l'horitzó o si segueix alguna pauta de moviment concreta entre el moment de la sortida i el de la posta...

Variació del punt, de l'horitzó, per on surt el Sol en diferents èpoques de l'any.De dalt cap baix:

1-En començar la primavera
2-A meitat de la
primavera
3- En començar l'estiu
4- A meitat de l'
estiu
5- En començar la tardor
6- A meitat de la
tardor
7- En començar l'hivern
8- A meitat de l'
hivern

Imatge:
http://www.educ.ar/educar/movimiento-aparente-de-los-astros.html


Avui en dia, disposem de bases de dades, confegides a partir dels resultats obtinguts per altres observadors astronòmics solars, dades que vosaltres podeu "reutilitzar" per tal d'estalviar-vos maldecaps considerables, de tipus experiencial (inconvenients d'horaris i condicions climatològiques) i experimental (saber allò què és necessari, observar, descobrir o demostrar , conèixer l'ús d'aparells i poder disposar d'ells, responsabilitzar-se de fer-hi enregistraments precisos, etc.).

Es tracta d’un instrument de consulta molt exacte, fiable i fàcil d’interpretar, són les anomenades
taules astronòmiques solars o relació diària dels horaris naturals de sortida i posta del Sol.
Amb la seva consulta podreu saber amb una precisió extraordinària, l'hora de la sortida i de la posta del Sol, en qualsevol dia, de qualsevol mes, i per tant saber-ne la durada exacta de cada dia i/o nit de l’any, però aquestes taules horàries, estan elaborades tenint com a referència geogràfica d'una sèrie de capitals de província, espanyoles.

Aquestes taules astronòmiques solars ens informen de les hores exactes de la sortida i de la posta del Sol, de tots els dies de l’any. Com que aquest fenomen depèn de la posició geogràfica del lloc (latitud i longitud) si no voleu haver de matinar molt per a cronometrar el moment en que el cel es comença fer clar i al vespres esperar a que es faci fosc o/i si us voleu estalviar temps fent-ne càlculs, no massa complicat, i voleu anar directament al "gra", llavors podeu agafar les dades corresponents a la capital de província més propera a la vostra localitat.

Si voleu conèixer els horaris de sortida i de posta de Sol, de l'any 2011, a la ciutat de Lleida, taula elaborada per l'Instituto Astronómico Nacional de l'Instituto Geográfico Nacional, clique aquí
Però presteu molta atenció, perquè hi ha alguns dies, en que hi ha errors, evidents, en els horaris de la sortida i o de la posta del sol!!!!!!!!!!!!!

... I si encara un queden curiositat xafardera, interès científic, ganes de fer càlculs o voleu demostrar lo llest@s que sou, intenteu resoldre aquests "problemillas":

- On acostuma a sortir el sol, tots el dies de l'any, més d'hora: a Barcelona o a Lleida?
- Perquè?
- Demostra-ho!

- On acostuma a sortir el sol, tots el dies de l'any, més d'hora, en les ciutats de la costa mediterrània o en les de l'atlàntica?
- Perquè?
- Demostra-ho!

- Qui té els dies més llargs, les ciutats del litoral andalús o les del litoral cantàbric?
- Perquè?
- Demostra-ho!

Si voleu resoldre aquestes qúestions haureu de conèixer els horaris de sortides i postes del sol en diverses capitals de província, espanyoles.

Podeu consultar la Taula elaborada per l'Instituto Astronómico Nacional de l'Instituto Geográfico Nacional, clique aquí

Però presteu molta atenció, perquè hi ha alguns dies, en que hi ha errors, evidents, en els horaris de la sortida i o de la posta del sol!!!!!!!!!!!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario