sábado, 23 de abril de 2011

Regal de sant Jordi pels nois i noies d'Educaciò Primària

per Heracli ASTUDILLO POMBO


Pels escolars d'Educació Primària, presentem avui, Dia Nacional del Llibre un material educatiu dissenyat per a realitzar activitats d'niciació a l'estudi de la natura. Si bé és un material que no te la virtut de resultar molt original, sí que té les virtuts de plantejar activitats força senzilles que es poden realitzar en molt de llocs i, per sobre de tot, que és un material que resultar molt econòmic d'adquirir, ni que hagi de ser imprès amb paper i tinta, pròpies, doncs els textos són breus i les il·lustracions són molt simples, ambdós monòcroms, que no perden utilitat si hom se l'inprimeix tot en blanc i negre.


Estimar la natura

És una obra publicada per Servei de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, el juny de l'any 2001, per commemorar la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient que, actualment, es celebra el dia 5 de juny, de cada anys.
El text és d'en José Luís Gallego i els dibuixos d'en Xavier Bou
La serie consta de 3 Quaderns de Camp, amb un total de 25 propostes d'experiències pràctiques, educatives i actives, per realitzar en l'entorn natural durant períodes de lleure educatiu. Les activitats són aplicables a molt diversos nivells educatius.

Aquests 3 quaderns de camp proposen una sèrie d'activitats per als joves que passin uns dies de colònies a l'estiu i facin activitats diverses a la natura, o per als que participin en esplais i entitats de lleure que proposen sortides al camp i excursions educatives de formació o sensibilització ambiental. També pot servir als educadors ambientals per donar-los idees a l'hora de preparar les activitats didàctiques.

El conjunt dels 3 quadern consta de 25 activitats educatives agrupades en tres unitats que si voleu obrir, solament heu de pitxar sobre el títol del quadernet corresponent, en color blau:

1- Observar la natura
- Entendre per aprendre
- Quadern de camp
- Observatori portàtil
- Enregistrar sons al camp
- La natura en un got
- Un aquari natural
- El nostre terrari
- Un periscopi casolà



2- Treballar amb la natura
- Col·leccionar rastres per conèixer la natura
- Tresors de la natura
- Premsa de flors i fulles
- Un arxiu d'arbres
- Quadres de teranyines
- Motlles de petjades
- Mosaic de minerals
- Guardar plomes
- Recollir petxines marines


3- Protegir la natura
- Els vigilants del bosc
- Caixes niu
- Fabricar paper reciclat
- Plantar arbres
- Menjadora per a ocells
- Salvar capgrossos
- Ajudar animals ferits
- Recollir pollets orfes
- Cada activitat està explicada i acompanyada de dibuixos que en faciliten la comprensió.


Advertència final molt important:

És imprescindible que totes les activitats, pretesament educatives, realitzades amb finalitats d'iniciació naturalista, de sensibilització ambiental o de simple passatemps científic-educatiu a l'aire lliure, que es realitzen en el medi natural, siguin plantejades pels adults acompanyants, sempre, com activitats que han de ser dutes d'una forma reflexiva, responsable i respectuosa, tant per l'entorn natural com per l'entorn social que hi són presents en l'espai de pràctica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario