domingo, 24 de abril de 2011

Regal de sant Jordi pels més "ganapis": Plantes i animals, típics de zones humides del Segrià

La flora i fauna, més característica, de La Mitjana,
és la que és més típica de les zones humides
de la Catalunya de clima continental


L'any 1990, Virgili & Pagès va publicar un libre, editat i dissenyat per l'Ateneu Popular de Ponent, titulat LLeida viva. Cultura urbana i medi, promogut i coordinat per Antonio López i en el que vam participar diversos estudiosos del medi natural, social i cultural, més característic, de la zona del Segrià en la que es troba situada la ciutat de Lleida i el seu municipi.

Les aportacions, al llibre, que varem fer els diversos autors, que hi participavem, estaven molt relacionades amb els resultats d'estudis ambientals recentment realitzats. En el meu cas particular, hi vaig contribuir en aquesta publicació, amb dos capítols: "Influència humana en l'evolució del paisatge del Segrià" (p. 53-65) i "La vegetació de ribera al Segrià" (p. 67-79), precissament, la documentació que avui presentem, correspon a un annex titulat "Flora i fauna, caracteristica de ribera (La Mitjana de Lleida)" que en formava part, d'aquest segon treball sobre el Segrià (p. 76-79). Es tractava d'un llistat de plantes i animals característics, típics de les zones humides segrianenques, era un extracte, realitzat a partir dels inventaris de flora i fauna de La Mitjana, realitzats per mi mateix, l'any 1979, amb motiu de l'Estudi bio-ecològic de La Mitjana que, jo mateix, havia portat a terme per encàrreg del Servei d'Urbanisme de La Paeria de Lleida, amb la finalitat de dotar de dades i d'arguments científics, la proposta municipal de redacció d'un Pla de Protecció Especial, per aquesta interessant zona humida, del municipi de Lleida.

En aquesta llista d'espècies vivents, pròpies de zones humides, observades a La Mitjana de Lleida, en l'època que es va realitzar l'estudi (1979), en primer lloc figura el nom comú de la planta o de l'animal, segons el cas, seguit del nom científic, en cursiva i entre parèntesi. Cal remarcar que, en uns casos el nom comú és d'origen popular, mentre que en d'altres casos, el nom comú és d'origen culte.
Com que la taxonomia biològica i la nomenclatura científica, es revisen i s'actualitzen, amb certa freqüència, és més que possible que hi hagi en aquesta la llista alguns noms científics que, en l'actualitat, siguin diferents perquè hagi canviat, algun dels dos components del bionomi nomenclatural, el component genèric o l'especific.

També és molt possible que amb les transformacions que s'han produit, durant aquests darrers 30 anys, en les primitives condicions ambientals de La Mitjana i del seu entorn, s`hagin produit alguns canvis, en la composició de la flora i la fauna caracteristica, de manera que no resultaria molt improvable que l'antiga llista que oferim, a continuació, sigui "imperfecta", doncs podria contenir algunes espècies de vegetals o d'animals que ara ja no hi són o que hi manquin algunes espècies que ara si hi són presents o més o menys comunes... però "a cavall regalat no cal que li miris el dentat, com si fos comprat"





























Aplicacions pràctiques:

Si volguèssiu saber-ne alguna cosa concreta, sobre la biologia d'algunes de les espècies vegetals o animals que apareixen citades en la llista anterior, com per exemple:
- quin pot ser el seu aspecte general i/o les seves dimensions,
- quin és el seu hàbitat i quines les adaptacions que presenta, a determinades condicions ambientals,
- quins són els seus hàbits o costums,
- quins són els seus requeriments o requisits ecològics,
- etc.
escrivíu el seu nom comú o, millor encara, el nom científic, al cercador del vostre ordinador. Si es tracta d'espècies comunes, hi podreu obtenir-ne, força informació, en forma de textos escrits
en diversos idiomes, en forma sonora (cants i sons d'animals) i gràfica (fotografies, dibuixos, pintures o videus).
Si no domineu els idiomes estrangers, recordeu que el cercador disposa d'un sistema opcional de restricció que permet fer-hi la cerca d'nformació en els idiomes pre-seleccionats que volguem, per. ex. castellà i català.
Recordeu, també, que el cercador disposa d'un sistema de traducció automàtica, imperfecte, però força bo que permet traduir pàgines web senceres o fragments de text.

També podeu mirar d'obtenir la informació, de les espècies animals o vegetals de La Mitjana que més us interessin, extraient-la, directament, d'una pàgina web catalana, pitxant a sobre d'aquest enllaç amb el Banc de dades de biodiversitat de Catalunya


Amb la informacio escrita, gràfica i acústica que considereu oportuna, segons els vostres interessos o objectius, podreu confeccionar i editar, unes magnifiques fitxes botàniques o zoològiques, molt útils per reunir dades i recordar-les quan sigui necessari, amb les que, si us cal, podeu fer-ne, un interessant àlbum sobre la flora i/o la fauna, típica de determinats ambients ecològics de La Mitjana, en forma de comunitats biològiques, de cadenes o xarxes alimentaries, de relacions interespecífiques, etc., etc. ... .

No hay comentarios:

Publicar un comentario