per Heracli ASTUDILLO POMBO. Dept.Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida
Els helicòpters vivents
Aquells animalons que de petits, fa cinquanta anys, els nanos anomenàvem "helicòpters" i que observàvem, a les ribes del riu Segre, embadalits mentre ells es quedaven "penjats" en l'aire, sobre els nostres caps, i als que admiràvem, profundament, per les seves contínues mostres de perícia, agilitat i velocitat en el vol que els permetia esquivar obstacles en l'ultim moment quan el xoc semblava inevitable, atrapar altres insectes voladors no massa grans i fugir dels nostres insidiosos intents de capturar-los, per matar-los i col·locar-los com un patètic trofeu, en les nostres col·leccions infantils, escolars o particular i dels que més tard, gràcies als llibres, descobriríem que eren insectes que pertanyien a un grup molt particular que es deien "libélulas", encara, avui, em continuen atreient i admirant.
Però les libèl·lus i espiadimonis, també continuen fascinant a moltes altres persones en l'edat adulta, algunes de les quals són entomòlegs afeccionats i d'altres són científics professionals que s'interessen per identificar els diversos gèneres, espècies i famílies que habiten les zones humides ibèriques, espanyoles o catalanes i per conèixer els secrets de la seva biologia, fisiologia, ecologia i distribució geogràfica. També s'interessen professionals de la biomecànica i de la enginyeria aeronàutica que intenten aplicar als actuals helicòpters alguns dels mecanismes i capacitats d'aquests insectes o construir noves màquines voladores.
El món dels insectes, en general, i el de les libèl·lules en particular, és absolutament admirable i si no us ho creieu, busqueu-ne informació sobre ells i ja veureu que no us enganyo!
Noticia realcionada:
Libèl·lules de casa nostra
PRESÈNCIA DISTRIBUEIX AQUEST DIUMENGE EL PÒSTER ‘LIBÈL·LULES I ESPIADIMONIS DELS PAÏSOS CATALANS', QUE RECULL 44 ESPÈCIES CATALANES
El Punt Avui
02/04/11 02:00 - GIRONA - JOAN VENTURA
Aquest diumenge els lectors i subscriptors de l'Avui i El Punt rebran conjuntament amb el diari i Presència, el pòster Libèl·lules i espiadimonis dels Països Catalans, de la col·lecció que trimestralment editen l'Obra Social de Catalunya Caixa i Presència.
El pòster recull 44 espècies d'odonats de les 69 que hi ha comptabilitzades a les terres catalanes. Els dibuixos són de Toni Llobet
Els dibuixos del pòster han anat a càrrec de Toni Llobet, que és l'il·lustrador habitual de la col·lecció sobre biodiversitat, Coneix la Natura que es publica des de fa vuit anys. L'assessor científic Mike Lockwood, que també és l'autor dels textos, explica que s'han obviat algunes espècies, perquè són molt semblants entre elles.
L'il·lustrador Toni Llobet apunta que “les libèl·lules són uns animals agraïts de dibuixar, amb uns dissenys multicolors molt ben definits, amb tota mena de combinacions cromàtiques”. Per la seva banda, Mike Lockwood destaca la importància que podrien tenir les libèl·lules en l'educació ambiental: “Són molt vistoses, molt abundants i molt curioses.
Ho fan tot davant dels teus ulls. Són animals que et permeten seguir completament tot el seu cicle vital”.
Les libèl·lules són completament inofensives per a l'ésser humà, i de fet són bones aliades, ja que mengen mosquits, mosques, tàvecs, i moltes són bones indicadores de la qualitat de l'aigua.
El nou pòster de la col·lecció Coneix la Natura dels Països Catalans, produïda per l'Obra Social de CatalunyaCaixa i Presència
Foto: Pòster amb il·lustracions de TONI LLOBET, especialista en il·lustració naturalista.
“Biodiversitat dels Països Catalans” és una col·lecció per promoure el coneixement de la natura i educar la societat en la necessitat de protegir el medi ambient.
Advertència per a navegants
Els pòsters de la col.lecció i les carpetes amb fulletó informatius, estan disponibles a les oficines de CatalunyaCaixa, per al clients de l'entitat, fins exhaurir les existències.
Si us el voleu descarregar el pòster de les libèl·lules en format PDF cliqueu aquí
No hay comentarios:
Publicar un comentario