sábado, 31 de marzo de 2012

L'Hora del Planeta 2012

er Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


Els sistemes de producció d'energia i els criteris de consum, són causa de molts greus problemes ambientals, tant socials com naturals.

Encara que la teva butxaca, o la dels teus pares, et permeti balafiar tota l'energia que et vingui de gust, la conservació o la millora de la qualitat de vida de l'actual i de les futures generacions d'habitants, humans i no humans del planeta, no s'ho pot permetre.
Per altra banda, conductes tan irresponsables, pròpies de nou rics capritxosos i exhibicionistes, no solament és una monumental demostració d'insensibilitat i d'incultura ambiental, sinó també una lloança de la estultícia humana, però a més a més també són una provocació per als col·lectius socials que no poden gaudir del mínim energètic necessari, amés de representar són un clar insult a la normal intel·ligència humana.

Un acudit de l'humorista Nando sobre l'apagada de l'Hora del planeta
http://cartoonando.blogspot.com.es/2009_03_01_archive.html

Els governs integres i les corporacions energètiques responsables, donada la situació actual d'exhauriment de les reserves superficials de recursos energètics no renovables, poc desenvolupament i extensió dels sistemes d'aprofitament dels recursos renovables i inici de canvi global, haurien d'ocupar-se en conservar els romanents actuals de recursos energètics no renovables, per mitjà de l'educació ambiental, l'estalvi i l'eficiència, mentrestant els seus esforços s'haurien de centrar en la recerca i la innovació tecnològica que permetin millorar l'eficiència productiva dels sistemes actuals de producció, transport, transformació o consum d'energia, obtinguda de fonts renovables.

Vols ser-ne part de les causes del problema o formar-hi part de la seva solució? Tu decideixes, però tingues en compte que:

- Hauràs de renunciar a alguns mals hàbits incrustats en la part més irracional del teu cervell

- Hauràs de ser més conscient de les conseqüències dels teus actes quotidians i avaluar la conveniència de les teves accions, sobretot

- Hauràs de fer front a les crítiques i a les burles dels que no volen i dels que no poden seguir els camins apropiats que assenyalen la racionalitat i aconsellen l'actual situació crítica, social i natural, que pateix l'únic planeta habitable, existent en tot el sistema solar i en aquesta part de la galàxia.


La gran apagada mundial

L'Hora del Planeta es va iniciar a Sydney (Austràlia) el 31 de març de 2007, quan dos milions de persones van apagar les seves llums durant una hora per reclamar accions contra el canvi climàtic. Un any després, 370 ciutats de més de 35 països van convertir aquesta iniciativa en un moviment global per la sostenibilitat, en aconseguir que entre 50 i 100 milions de persones s'apaguessin els llums en L'Hora del Planeta 2008.
L'any 2011, van participar en la campanya més de 5.000 ciutats de 135 països, que van apagar els llums dels monuments principals i edificis més emblemàtics per enviar el missatge que els gestos simbòlics poden generar grans canvis si s'aconsegueix un "compromís global" durant tot l'any.


Aquest any 2012, la campanya organitzada per WWF ha rebut l'adhesió de més de 100 països de tot el món. Alguns participen per primera vegada, com a Líbia, on el jove de 19 anys Mohammad Natta horganitzarà L'Hora del Planeta a la ciutat de Trípoli, ressalta l'ONG.

Nacions Unides també apagarà els seus llums el 31 de març i el seu secretari general, Ban Ki-moon,
ha demanat la participació d'organitzacions i empreses en solidaritat amb el 20% dels homes, dones i nens que no tenen accés a l'electricitat. "Apagar els llums és un símbol del nostre compromís per assolir un futur renovable per a tots", ha assenyalat Ki-moon."Necessitem impulsar un futur amb energia neta, eficient i assequible per a tothom", ha afegit.


Per què es fa aquesta "apagada" simbòlica?

WWF pretén conscienciar els ciutadans de l'impacte que el consum de llum elèctrica té en el medi ambient i, especialment, en el canvi climàtic. La generació elèctrica es basa en bona part en combustibles fòssils, que emeten diòxid de carboni (CO2), un gas d'efecte hivernacle involucrat en l'escalfament global.
Red Eléctrica Española (REE) destaca en el seu informe sobre la demanda d'electricitat a Espanya el 2011 que "l'augment de generació amb carbó i la menor producció d'hidràulica, eòlica i nuclear han donat lloc a un repunt de les emissions de CO2 del sector elèctric estimades en 73 milions de tones, un 25% més que el 2010 ".

L'ús de combustibles fòssils suposa també l'emissió de substàncies i gasos nocius per al medi ambient i la salut, una contaminació que costa milions d'euros. Una part de l'electricitat consumida prové de les centrals nuclears, amb el risc dels residus radioactius o la possibilitat d'un accident.


La hora del Planeta 2012. Official Video.wmv



Participació dels Centres Educatius: Propostes d'activitats i materials educatius




L'Hora del planeta, pels més petits,
Propostes d'activitats ludico-educatives


No hay comentarios:

Publicar un comentario