viernes, 23 de marzo de 2012

23 de març: Dia Meteorològic Mundial

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida



Meteorologia i medi ambient

Cada any que passa, la meteorologia va prenent més importància, no solament perquè informa de si el cap de setmana, a l'estiu, es podrà anar a la platja o no, i a l'hivern, sobre si es podrà anar a esquiar o caldrà esperar una setmana més, sinó perquè ens està ensenyant a descobrir la importància que arriba a tenir la dinàmica i la influència de l'atmosfera sobre el funcionament global del planeta.

Últimament, el tema meteorològic que resulta o hauria de resultar més preocupant, és el de l'Escalfament Global i el consegüent Canvi Climàtic Global que afectarà a tota mena d'éssers vivents: microbis, fongs, vegetals i animals, terrestres i aquàtics, però també als humans. Aquests canvis obligaran a la redistribució geogràfica d'uns i d'altres organismes i els que no ho aconsegueixin prou depresa, moriran en l'intent fracassat i bastants espècies vivents, del món actual, s'extingiran en relativament poc temps, amb el perill que comporta la desaparició
d'espècies pel bon funcionament del sistemes ecològics naturals i humanitzats de manera que totes aquestes ràpides transformacions del món que ara coneixem, conduirà cap l'anomenat Canvi Global, amb uns efectes, previstos científicament, però que ara per ara, resulten imprevisibles, no solament per a les espècies d'animals salvatges i plantes silvestres, sinó també per a la espècie humana, especialment per les poblacions que ja viuen en zones càlides i temperades.

Els Bombers actuant en els arbres tombats pel vent provocat per l'esclafit d'Ivars d'Ugell. (foto: Edgar Aldana)
Si vols veure un vídeo, de TV3, sobre les destrosses causades i l'ensurt de la gent, clica l'enllaç:
http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/4012351
http://www.tv3.cat/videos/4012351/Esclafit-a-Ivars-dUrgell

En el moment present, la meteorologia també afecta a l'economia i la macroeconomia, a través dels rendiments de l'agricultura i de la ramaderia, determinats per règims de precipitacions i temperatures, favorables o desfavorables a l'activitat productiva. També a través de la gravetat destructiva dels desastres naturals amb impactes socials greus que tenen a veure amb la brutalitat de fenòmens tals com aiguats, inundacions, ventades, huracans, tifons, tornados, nevades, glaçades, onades de fred siberià o de calor saharià...

Segons la intensitat de l'Escalfament Global, que és un procés climàtic que ja està en marxa, dintre de 30 o 40 anys, el parc de La Mitjana, molt possiblement, serà força diferent de com és ara. Jo, per edat, no podré comprovar com serà el canvi, ni si ha resultat favorable per la diversitat biològica o desfavorable per la conservació de la biodiversitat de la zona, però tu sí que podràs fer-ho, si ara ets prou jove i en aquell moment, del futur, no hi vius massa lluny de Lleida

Serà La Mitjana, d'aquí a 50 anys, un bosc de ribera tropical?

23 de març: Dia Meteorològic Mundial


Aquest dia mundial, es celebra des de l'any
1950, per commemorar la signatura, del conveni de creació de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), aquell any, com a organisme de Nacions Unides, amb la finalitat d'assegurar la cooperació internacional en matèria d'investigació meteorològica.

Segons la OMM les estadístiques demostren que cada vegada són més les persones afectades per catàstrofes relacionades amb fenòmens meteorològics i climàtics.
"Aquesta tendència és preocupant ja que impedeix que les poblacions del món tinguin una forma de vida sostenible", va indicar el secretari de l'OMM, Godwin Obasi el 23 de març de 2002. Cada any, segons demostren les estadístiques, les catàstrofes naturals causen més víctimes mortals, l'any passat van ser-hi 250.000 víctimes mortals i, per exemple, en el decenni del 1990 al 2000, el 90 per cent, d'aquestes morts van ser degudes a fenòmens meteorològics i climàtics extrems. Cada any, l'Organització Meteorològica Mundial tria un lema, relacionat amb un aspecte determinat del clima que es constitueix en el fil conductor dels materials divulgatius i educatius i de les celebracions que es fan a tots els països del món.
Aquest any,
2012, és: El temps, el clima i l'aigua, motors del nostre futur amb el que l'OMM tracta de donar a conèixer, a la població, la important tasca que exerceixen els serveis meteorològics, climàtics i hidrològics, nacionals i internacionals, per potenciar un futur sostenible per a la nostra generació i per a les generacions del futur.

Imatge emblemàtica, triada per l'OMM, per les campanyes divulgatives de l'any 2012


Materials informatius, en línia, amb els que es poden fonamentar algunes reflexions
racionals i emprendre accions conseqüents:

- El tiempo, el clima y el agua, motores de nuestro futuro
Document de l'OMM (2012) llibret PDF de 35 pàg.

- El clima y la humanidad
Document de l'AEMET (2011), fulletó molt clar i sintètic de 3 pàg

-
El clima y tú Document de l'OMM (2011) llibret PDF de 29 pàg.

- La OMM, 60 años al servicio de su seguridad y bienestar Document de l'OMM (2010) llibret PDF de 31 pàg.

-
El tiempo, el clima y el aire que respiramos Document de l'OMM (2009) llibret PDF de 36 pàg.

- Observar y conocer nuestra agitada atmósfera
Document de l'OMM (2008) llibret PDF de 51 pàg.

- Meteorología polar para comprender los efectos climáticos a escala mundial Document de l'OMM (2007) llibret PDF de 38 pàg.

- Prevención de los desastres naturales y atenuación de sus efectos Document de l'OMM (2006) llibret PDF de 34 pàg.

-
Peligros naturales y sus efectos sociales Document de l'OMM (2006) desplegable

- Tiempo, Clima, Agua y Desarrollo Sostenible Document de l'OMM (2005) llibret PDF de 28 pàg.

-
Tiempo, Clima y Agua en la era de la información Document de l'OMM (2004) llibret PDF de 36 pàg.

- Nuestro clima futuro
Document de l'OMM (2003) llibret PDF de 36 pàg.



No hay comentarios:

Publicar un comentario