sábado, 17 de marzo de 2012

Comença la temporada d'amfibis i rèptils (2)

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


Ha arribat el moment de començar l'observació d'amfibis i rèptils, a La Mitjana. (2)


Els rèptils terrestres i la seua observació científica

Quan "festegen"
, a la seua manera, prenen el sol i cerquen el seu aliment específic, en horari diürn. Per residir preferixen els terreny oberts i secs, ben assolellats, generalment, amb vegetació escassa i baixa, tot i que alguns també utilitzen les zones herboses, les embardissades o les arbrades, però sempre prou assolellades, preferixen el terreny terrós o pedregós. També s'estimen més, els dies clars i sense vent que no pas els nuvolosos i ventosos, sempre en horaris de temperatura elevada, és a dir, entre les 11 i les 17 h., en aquesta època, a l'estiu, amb la pujada de temperatura, amplien força els seus horaris d'activitat matutina i vespertina.

Acoblament típic de les sargantanes, el mascle subjecta a la femella, fortament, per la cintura, mossegant-la amb la boca
Imatge:
http://paxaros-en-la-ria-de-aviles.blogspot.com/2008_06_01_archive.html


Els rèptils aquàtics
i semi-aquàtics,

Com és el cas de les tortugues d'estany (Emys orbicularis) i les serps d'aigua, tant la que és menys comuna, la serp de collaret o colobra de collar (Natrix natrix), com la que és més comuna, la colobra escurçonera, c. d'aigua, serp d'aigua o escurçó d'aigua (Natrix maura), donades les seves adaptacions s'estimen molt més residir dins de les masses d'aigua, sense corrent, poc fondes i amb força vegetació aquàtica o hidrofítica i semiaquàtica o helofítica o al seus voltants. Un ambient on acostuma a abundar el seu aliment preferit: peixos no massa grans, granotes resident, capgrossos i invertebrats aquàtics, i en el cas particular de les tortugues, la carronya.
Les condicions
ambientals, tèrmiques, més favorables per a poder realitzar les seves activitats biològiques, són molt semblants a les que precisen els seus respectius parents terrestres, però com que el medi aquàtic és força més termoestable i amb més capacitat calorífica que el medi terrestre, llavors el seus horaris d'activitat poden ser una mica més amplis.
Tortuga d'estany, assolellant-s'hi sobre un tronc que ha caigut dins d'una bassa, lloc estratègic que en cas de perill li permet escapolir-se, ràpidament, capbusant-s'hi sota l'aigua

Imatge: http://www.vertebradosibericos.org/reptiles/emyorb.html


Rèptils que hi viuen i que, per tant, hi podríem arribar a trobar a La Mitjana:
  1. tortuga d'estany (Emys orbicularis) Des de l'any 2002, es venen fent reintroduccions, periòdiques, d'alguns pocs exemplars provinents del CRFS de Vallcalent
  2. dragonets, dragons comuns o dragolins (Tarentola mauritanica)
  3. sargantanes cuallarga o sargantaner gros (Psammodromus algirus)
  4. sargantanes corredores, s. cendroses o sargantaners petits (Psammodromus hispanicus)
  5. llangardaixos ocel·lats, llangardaixos comuns o llargandaixos (Timon lepidus, abans Lacerta lepida)
  6. sargantanes ibèriques (Podarcis hispanica)
  7. vidriols, serps de vidre o llisetes (Anguis fragilis)
  8. serps verdes, s. de Montpeller o colobres bastardes (Malpolon monspessulanus)
  9. serps blanques o s. ratllades (Rhinechis scalaris)
  10. colobres escurçoneres, c. d'aigua, serp d'aigua o escurçó d'aigua (Natrix maura)
  11. serps de collaret o colobres de collar (Natrix natrix)
  12. colobres bordeleses, c. llises meridionals o serps llises meridionals (Coronella girondica)

Actitud, correcta i necessària, en l'observació de fauna herpètica

La primera vegada que vagis a observar fauna de qualsevol tipus, ves-hi amb expectatives molt modestes,
perquè quan hi vagis a La Mitjana, amb la intenció
d'observar amfibis i/o rèptils, no sigus excessivament optimista, no esperis veure'ls tots, fent-hi totes les seves diverses activitats, en una única visita. Perquè com que La Mitjana no és un zoològic, ni un terrari
ni un aquari, els amfibis i/o rèptils, no estan a totes hores, ni tots els dies, ni sempre al mateix llocs, esperant a que tu arribis a veure'ls.

Fotògraf naturalista prenent una foto d'un llangardaix, mentre s'està assolellant, sense tocar-lo ni molestar-lo. Fotografia original de José L. Gómez de Francisco
magnífic fotògraf naturalista Imatge: http://www.gomezdefrancisco.es/images/22057/4967/

Pensa i recorda que per trobar-hi i poder observar, unes poques espècies d'amfibis i/o de rèptils, et calen diverses visites i per a poder trobar-los a quasi tots, és imprescindible moltíssima paciència, cal tenir-hi bastant de sort i s'han de fer incomptables visites, sempre realitzades en condicions favorables, es a dir, en horaris específics i en dies precisos.
Per tant sempre que surtis a observar, sigues humil, ves-hi amb expectatives molt modestes i no et conformis amb una sola visita, ràpida, feta a qualsevol hora i en qualsevol dia, perquè la natura exigeix als naturalistes que demostrin molta fidelitat i dedicació, i alguns coneixement bàsics, si hom vol veure i gaudir dels seus secrets més íntims.


Observar o fotografiar, respectuosament, la fauna: SÍ!
Molestar-la o recol·lectar
la fauna: NO!


En La Mitjana es pot observar tota mena de bestioles, però en cap cas, es pot capturar cap bestiola, ni recol·lectar ous, doncs com que és un Espai Protegit, això està expressament prohibit.
Existeixen normes legals reguladores que afecten a totes les activitats que hi podrien realitzar-s'hi, algunes són totalment autoritzades, d'altres són permeses, temporalment i amb els permisos administratius corresponent, i d'altres són absolutament prohibides, dins del seu territori, precisament per a protegir les espècies vegetals i animals que hi viuen, de forma temporal o permanent.


A La Mitjana, no es pot fer, el que fan aquest parell d'exhibicionistes de la foto, per dues raons, la primera, perquè no hi ha constància de que hi hagi pitons de Birmània i la segona, perquè no s'hi pot agafar, ni molestar cap mena d'animal, ni que sigui una serp!

Imatge: http://jeffryunivalle.blogspot.com/2009/05/la-piton-de-birmana-por-jeffry-yeah.html


Dins del parc de La Mitjana, no es pot recol·lectar cap mena d'organisme animal, ni vegetal, aquesta prohibició municipal és feta amb la finalitat de protegir, conservar i millorar la biodiversitat i el patrimoni natural que són de propietat Pública, i per tant no pot fer-se una apropiació individual.

En el cas dels amfibis aquesta necessitat de respecte i de protecció és molt elevada, és fa molt necessari no causar-los molèsties ni perjudicis, donat que la majoria de les espècies d'amfibis estan en procés de regressió i algunes en risc d'extinció. Les principals causes d'aquesta situació són la contaminació de l'aigua on es reprodueixen, la desaparició de zones d'aiguamolls, on viuen i es reprodueixen i la falta o poca qualitat del seu aliment, invertebrats terrestres o aquàtics, afectat per l'abús d'insecticides agrícoles.




No hay comentarios:

Publicar un comentario