domingo, 1 de abril de 2012

Abril, previsions d'efemèrides naturals, astronòmiques

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida

Algunes efemèrides ambientals, naturals,
celestes, pròpies del mes d'abril que podem aprofitar-hi per a planificar i fer observacions astronòmiques.


 

EFEMÈRIDES ASTRONÒMIQUES

 


EL SOL 

Els moments de sortida (S) i de posta (P) del sol, marquen els punts de l'inici i del final del període de claror, es a dir, del dia, el temps transcorregut entre aquests dos moments marca la durada (D) absoluta del dia (Dd) i per tant, assenyala la durada absoluta de la nit (Dn). Aquestes dues xifres absolutes permeten saber si el dia es va escurçant o es va allargant, progressivament, però també ens permet conèixer la durada relativa dia/nit en relació a la durada de 24 h. del cicle complet dia-nit (C)

Bonica imatge de las ortida del sol a darrere de la silueta de la ciutat de Lleida Imatge:
http://www.324.cat/elmeu324/foto/42728/La-sortida-del-Sol-a-Lleida

Dia 1 d'abril: S= 7.40
h./ P= 20.23 h.--> Dd= x?
--> Dn= y? --> Dd/C= z? i Dn/C= w?

Dia 15
d'abril: S= 7.17 h./ P= 20.38 h. --> Dd= x? --> Dn= y? --> Dd/C= z? i Dn/C= w?

Dia 30
d'abril: S= 6.55 h./ P= 20.55 h.--> Dd= x? --> Dn= y? --> Dd/C= z? i Dn/C= w?

Les dades de Sortida i Posta del Sol, segons els càlculs de l'Instituto Geográfico Nacional, per a tots els dies de l'any 2012 i per a la ciutat de Lleida, les podeu consultar aquí
Respecte dels mateixos dies de març, en avançar-hi 30 dies, quant s'ha allargat el dia? = x?
Respecte
dels mateixos dies de març, en avançar-hi 30 dies, quant s'ha escurçat la nit? = x?

Des de l'1 de gener fins al
30 d'abril, quant s'haurà allargat el dia?= x?
Q
uant s'haurà escurçat la nit, en el mateix periode de temps? = x?
*Per a veure els horaris solars, d'altres anys cliqueu aquí
*Per a veure els horaris solars, d'altres capitals de província, espanyoles, cliqueu aquí



 

LA LLUNA
 

Les fases de la Lluna, marquen el pas del temps, amb un ritme de canvi de fase, cada set dies, amb el que un cicle complet es produeix cada vint-i-vuit dies, fet que fa que l'any lunar estigui constituït per cinquanta-dues setmanes.

Lluna plena: divendres, 6 d'abril
Quart minvant
: dissabte, 14 d'abril
Lluna nova: dissabte, 21 d'abril
Quart creixent: dissabte, 28 d'abril
En aquesta imatge es veu l'evolució de l'aspecte de la Lluna, dia a dia, durant tot el mes de març Imatge: Calendario lunar perpétuo






 

ESTRELLES I CONSTEL·LACIONS
 
Planisferi celest, corresponent a la representació plana de l'hemisferi nord, representant les estrelles d'una constel·lació unides amb traços imaginaris per a que es pugui apreciar la forma que els ha donat nom a cadascuna d'elles. 
En aquest planisferi estàtic es mostren les estrelles més lluentes que són visibles durant el mes març. Aquesta "representació molt ideal" mostra el firmament nocturn que veuria un observador, estant tombat a terra i mirant cap el cel, cap a la mitja nit, un dia qualsevol del mes d'abril Imatge: El cielo mes a mes


Com que les estrelles i constel·lacions es mouen contínuament i la seva posició no és mai fixa, sinó que va variant al llarg de tota la nit i al llarg dels diversos dies del mes. Es fa evident que per a fer-hi
una bona observació astronòmica, un dia determinat de l'any, a una hora concreta, realment, es fa imprescindible poder disposar d'un planisferi estel·lar mòbil i, sobre tot, i saber-lo utilitzar correctament.El destí de les persones el poden determinar les estrelles?

Sobre la línia de la eclíptica, hi són visibles les dues
constel·lacions zodiacals
, típiques del mesde març: Aries i Tauro.

- Perquè creus que a les persones nascudes en determinats dies, de determinats mesos, les antigues i modernes
supersticions astrològiques, les hi han atribuït un signe zodiacal que, segons ells, en determina la seva personalitat i influirà sobre les seves circumstancies personals, al llarg de tota la seva vida?

- Creus que és possible o raonable, creure que unes estrelles situades a milions de milions de kilòmetres, puguin, determinar el caràcter de les persones i influir en la seva bona o mala sort, al llarg de la seva vida?

Acudit sarcàstic sobre el valor i fiabilitat de les profecies fetes pels astròlegs
Imatge: ASTRÓLOGOS EN LA UNIVERSIDAD DE ALICANTE.

- Creus que la bona o mala formació acadèmica i professional, la bona o mala actitud cap determinats camps de coneixement, la poca o molta persistència davant de l'esforç i les dificultats, la bona o mala integració social, etc. etc., d'una persona, determinada, tindran menys influències favorables o desfavorables, sobre el seu futur que la influència "màgica" de unes llunyanes estrelles?

- Mires l'horòscop que publiquen els diaris i revistes, sempre que tens ocasió de fer-ho? Què esperes trobar en els seus auguris, inventats per algú de l'equip de redacció?
Alguna vegada has pagat, o has pensat fer-ho, per a que un astròleg "professional" et faci la teva "carta astral"?



PLUJA D'ESTRELLES DEL MES D'ABRIL


Al mes d'abril toquen les anomenades pluges de Lírides, es tracta d'una pluja de meteors d'activitat moderada. El seu període d'activitat s'estén entre els dies 16 i el 25 d'abril. El seu dia de màxima densitat és el 22 d'abril, amb uns 18 meteors/h Es tracta de meteors de velocitat alta que radien des de la zona de la constel·lació de Lira o Lyra, de la qual prenen el nom. Per tant, el primer que caldrà fer per tenir un un bon espectacle, és localitzar aquesta constel·lació, per encarar-s'hi cap el punt del que provenen les "estrelles corredores".

El cos astral progenitor dels meteors que produeixen les Lírides, és el cometa Thatcher (C/1861 G1) de llarg període d'orbitació solar, aprox. 416 anys.

Aquest any 2012, el millor moment per observar la pluja d'estrelles de les Lírides serà el 22 d'abril, a partir de les 22:00 h., quan la constel·lació de Lira s'aixeca sobre l'horitzó nord-oest. Seguir aquest horari permetrà poder observar-les durant dues o tres hores, abans de que la lluna minvant il·lumini el cel per complet i resulti molt difícil veure-les.

Si bé la de les Lírides, és una pluja anual molt modesta, mostra variacions considerables amb augments d'activitat amb una periodicitat desconeguda i per tant no previsible. Els últims anys amb grans increments de densitat, van ser els de 1945, 1946 i 1982, amb una Taxa Horària Zenital superior a les 200 estrelles per hora.





No hay comentarios:

Publicar un comentario