viernes, 2 de marzo de 2012

Previsions d'efemèrides socioambientals pel mes de març

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida

Algunes efemèrides ambientals, socials, pròpies del mes de març que podem aprofitar-hi per a fer observacions sociològiques, reflexions ètiques i activitats de participació ciutadana en campanyes de sensibilització

Amb l'arribada del bon temps, es van incrementant, les celebracions dedicades a recordar que tenim unes relacions asimètriques amb el nostre medi ambient que generen problemes amb greus repercussions naturals i socials, encara pendents de resoldre o en un estat de resolució, massa incipient. L'objectiu dels Dies Internacionals i dels Dies Mundials, és servir de recordatori als polítics i a la societat, any rere any, que queda molta feina per fer i poc temps per a salvar del desastre determinades parcel·les socials i naturals que formen part del nostre món.

Un altre objectiu dels Dies Internacionals i dels Dies Mundials, és prestar recolzament a la feina desinteressada i anònima que fan determinades institucions, organismes i grups locals que lluiten per la protecció de la natura amenaçada i de certes minories socials amb poca capacitat d'autodefensa

El dia 14 de març es celebra el "Dia Internacional d'Acció contra les preses hidràuliques i pels rius naturals, l'aigua i la vida".

La idea d'un Dia d'Acció contra la construcció de rescloses, sense tenir en conpte els drets i necessitats dels habitants del territori inundat, va sorgir durant la Primera Trobada Internacional de Damnificats per les Represes, realitzat a Curitiba, Brasil, el 1997.
A partir d'aquesta primera trobada, s'organitza un fòrum de seguiment i defensa dels rius i les seves lleres naturals, molt crític, o millor dit, clarament opositor, a la política de construcció indiscriminada de preses en benefici d'uns pocs i en perjudici de molts.A partir d'aquesta primera trobada, s'institucionalitza el 14 de març, que fins aquell moment era el "Dia de Lluita contra les Preses al Brasil", com un Dia Internacional.

Imatge: http://himajina.blogspot.com/2011/03/dia-internacional-de-accion-contra-las.html


El dia 21 de març es celebra el Dia Forestal Mundial

Els boscos ens proveeixen de béns i serveis fonamentals i contribueixen a assegurar l'alimentació, l'aigua i l'aire net. A més, protegeixen el sòl i són fonamentals per aconseguir un desenvolupament sostenible.
Malgrat l'importància i l'utilitat vital dels boscos, no sempre els protegim com ho hauríem de fer si fossim minimament reflexius. La meitat dels boscos que una vegada van cobrir la Terra, 29 milions de quilòmetres quadrats, han desaparegut. Prop del 78 % dels boscos primaris o boscos verges, han estat destruïts i el 22 % restant estan greument amenaçats per l'extracció de fusta, la conversió a altres usos, com l'agricultura i la ramaderia, la mineria, els grans embassaments, les carreteres i les pistes forestals, el creixement demogràfic i el canvi climàtic. Un total de 76 països, han perdut ja tots els seus boscos primaris i altres onze poden perdre'ls en els pròxims anys.
Imatge:
http://verdeporquetequieroverde.wordpress.com/2011/01/03/2011-ano-internacional-de-los-bosques/


El dia 22 de març es celebra el Dia Mundial de l'Aigua

La creació d'aquesta efemèride es deu a la recomanació feta durant la Cimera de la Terra, l'any 1992 a Rio de Janeiro, a la qual l'Assemblea General de l'ONU va respondre, positivament, instaurant des de l'any 1993 la celebració del Dia Mundial de l'Aigua.
A partir de llavors s'insta els governs a difondre, promoure i desenvolupar activitats diverses al voltant de la temàtica de la importància vital de l'aigua neta i accessible. Recomanat-los la posada en pràctica del Programa 21. Aquest programa té un capítol especialment dedicat al tema de l'Aigua: PROTECCIÓ DE LA QUALITAT I EL SUBMINISTRAMENT DELS RECURSOS D'AIGUA DOLÇA A LA POBLACIÓ i és un referent per les polítiques governamentals.


El dia 23 de març es celebra el Dia Meteorològic Mundial

Cada any, el 23 de març, l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), els seus 189 Membres i la comunitat meteorològica internacional, celebren el Dia Meteorològic Mundial i cada vegada cobra major rellevància a causa de la interrelació de les activitats humanes amb l'ambient atmosfèric i climàtic.

És així com la meteorologia es converteix en un factor important per a la presa de decisions socials, econòmiques i polítiques, com ho indica Michel Jarruad, secretari general de l'OMM:
"La recopilació d'informació meteorològica a partir de diverses fonts i el seu processament en temps real permet perfeccionar la presa de
decisions més rellevants, ja que és l'element clau en diverses activitats relacionades amb la logística, transport, protecció civil, aviació, agricultura, planificació d'esdeveniments, turisme, activitats industrials, etc. ".

Imatge: http://internacional-iecs.blogspot.com/2011/03/dia-metereologico-mundial-2011.html

La meteorologia pot ser aplicada per a les diferents activitats, però en primer lloc per a la protecció de les persones, i perquè aquestes puguin gaudir més còmodament de les seves vacances o d'algun esport. Ja que un avís oportú pot estalviar més d'un mal de cap als turistes i excursionistes i també a les agències, ja sigui per la suspensió, o reprogramació de les seves activitats, optimitzant així els temps i recursos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario