domingo, 18 de marzo de 2012

20 M: DIA MUNDIAL SENSE CARN


per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


"Carn fa carn i vi fa sang" (Dita popular)

Aquesta dita popular que, pot ser, era veritat fa tres segles, quan l'aigua no era massa segura i la carn es menjava unes 15 o 20 vegades l'any... però avui dia és ben falsa i força perillosa.

Antigament, a tot el món, es menjava moltíssima més "verdura" que carn per la senzilla raó de que produir un quilogram de carn, de caça o de cria en condicions extensives, era molt més costós que produir un quilogram de vegetals, de cultiu intensiu. Però resulta que el greix animal és addictiu i que la carn és molt més nutritiva que els vegetals, per aquests tres motius, la carn era un menjar, exclusiu dels rics i típic dels poderosos, no és gens estrany que els pobres envegessin als rics i desitgessin consumir el seu aliment més exclusiu, la carn, que per a ells resultava prohibitiu.

A mitjans del segle XIX es van anar millorant els sistemes de producció massiva i intensiva de carn, a costa de reduir, cada vegada més, les condicions més naturals i més saludables, pels animals, d'aquesta manera el preu de la carn es va anar abaratint i el seu consum es va anar "popularitzant", es a dir la seva demanda es va ampliar, amb la qual cosa el negoci de produir carn s'anava ampliant i donant, cada vegada més, més beneficis econòmics al criadors de carn.

Malauradament, pels grans menjadors de carn barata, els animals de cria intensiva, degut a la manca totals d'exercici, acumulen molt de greix dins de la seva carn, greix que passa al cos del que s'alimenta d'ella. No hi hauria massa problema, si el gran menjador de carn fes molt d'exercici físic, doncs "cremaria" tot el greix ingerit i com que no l'acumularia greix, no li passaria res a la seva salut
El problema apareix si el gran menjador de carn no fa molt d'exercici físic, fet força freqüent en una societat en la que predomina el sedentarisme i totes les feines feixugues les fan les màquines, aleshores com que no "cremarà" tot el greix ingerit, una gran part del greix ingerit, se l'hi acumularà en forma de "reserva per quan hagi de patir gana" al seu teixit adipós però en aquests temps, al Primer Món hi ha molt poca gent que passi realment gana per la qual cosa, les reserves de greix no se consumeixen i el que es produeix és sobrepès i a la llarga, obesitat. El pitjor de tot és que a l'interior del vasos sanguinis, el colesterol format a partir del greixos animals, acaba formant crostes, generant arteriosclerosi i problemes cardiovasculars que poden tenir conseqüències fatals. La salut dels grans menjadors de carn i dels seus derivats, pagaran la seva falta de rigor i control alimentari, en forma de problemes de salut...però com que "Sarna con gusto no pica".


20 de març: Dia Mundial Sense Carn

El diumenge, més proper a l'equinocci de primavera, fet astronòmic que, normalment, es produeix tots els anys al voltant del 21 de març, es celebra a tot el món, especialment, al Primer Món, ric i industrialitzat, el Dia Mundial Sense Carn, al Tercer Món, aquest costum ja ho practiquen, en excés, la major part de dies de l'any.


Els activistes de l'organització Igualtat Animal , en aquesta data commemorativa, contra el sacrifici i consum d'animals, han protestat despullats davant la catedral de Barcelona, on s'han ruixat amb sang artificial i s'han plastificat simulant les safates de plàstic amb què es comercialitzen diverses carns. Amb aquesta acció es pretenia escurçar la distància que separa els animals de les persones i evidenciar la necessitat d'instaurar "una dieta lliure de crueltat i sense violència"


Està clar que el que això escriu no te la pretensió de transformar, els costums alimentaris de la nostra societat, de fortament carnívora a totalment vegetariana, ja que aquest objectiu seria absurd, simplement perquè és, absolutament, irrealitzable. De totes maneres qualsevol persona amb uns coneixements mínims de nutrició, sap que la freqüència excessiva en la ingestió de carn i la quantitat excessiva de carn ingerida, en aquest temps de poca activitat física, solament li pot donar problemes de salut, als habitants del primer món


Reduir poc o molt, el consum de carn, en funció de si, habitualment, es consumeix poca carn o un excés de carn, sempre resultarà beneficiós per a la salut del que faci el canvi. I també seria molt bo pel medi ambient, perquè al reduir el consum de carn es reduiria l'elevada producció de purins, actual, molts del quals no son transformats en biogás, ni són usats com adob agrícola, de forma mesurada i responsable, sinó que de vegades s'eliminen de forma desmesurada sent una causa important de l'extensió i de l'intensitat de la perillosa i duradora contaminació dels aqüífers subterranis quan no s'eliminen de forma delictiva, abocant els purins en cursos d'aigua, naturals o artificials, aprofitant la foscor de la nit i els dies de boira o de pluja intensa 
Piràmide vegetariana dels aliments


Per altra banda, tot i que tothom fa pets i que moltes persones saben que el seu component principal és el biogás o gas metà, resulta que el animals remugadors, vaques, cabres i ovelles, generen molta més quantitat de metà que altres animals, gallines, conills o porcs.... i resulta que el metà és un dels gasos d'Efecte Hivernacle  i resulta que el metà és molt més potent que el CO2 com a potenciador de l'Escalfament Global
Si et vols descarregar aquesta guia vegetariana, en format PDF, tan sols has de clicar sobre el títol enllaçat
Guía para una Dieta Sin Carne  editada per AnimaNaturalis
Però no



Què opinaries sobre la situació que es representa en aquest acudit, d'Andy Singer, si en un món imaginari, s' invertis  la situació real, actual, i els humans es convertissin en "animals de carn" que fossin sacrificats per a que se'ls mengessin altres animals "carnivors"?
Imatge:


http://2.bp.blogspot.com/_xdInUxHTyjw/TGqDf4gKx6I/AAAAAAAAAGs/e27VcNM1eS4/s1600/vegetariano.jpg

No hay comentarios:

Publicar un comentario