viernes, 30 de diciembre de 2011

Un bon llibre pot ser-ne un bon amic i un bon mestre

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


En temps de crisi econòmica... Llibres virtuals, gratuïts, ideals per a "la canalla i la jovenalla" als que els interessa la natura (4)



Lagos y arroyos (col·lecció La senda de la Naturaleza)

Per a veure la ressenya que d'aquest llibret que ja vam fer-hi en el post publicat, el 15 de febrer del 2011, en aquest mateix blog, i descarregar-vos, les dues parts de que consta la descàrrega ofertada, en un lloc d'internet, cal que hi aneu a: Material per a joves naturalistes observadors de zones humides, per arribar-hi al post esmentat, tan sols us cal pitxar-hi aquí mateix

Aquest és un material molt interessant per aprendre a observar, estudiar i conèixer millor la flora i fauna de les zones humides continentals de Catalunya, com és el cas de La Mitjana.



Altres llibres de natura que, també, es poden descarregar, intregrament, des d'internet en aquest mateix lloc son:

Costas y playas (col·lecció La senda de la naturaleza)

La descàrrega d'aquest llibret d'iniciació naturalista es fa en dues tongades, baixant-se la meitat del llibret en cada descàrrega:

Primera part

Segona part

Aquest és un material molt interessant per aprendre a observar, estudiar i conèixer millor la flora i fauna de les zones humides litorals de Catalunya, com és el cas de qualsevol punt de tota la costa catalana.



.... i per finalitzar l'oferta de llibres electrònics gratuits, d'avui, us presentem un interessant llibre de curiositats vegetals que recomano a tothom, però molt especialment, als nanos i nanes que creguin que les plantes són avorrides i que la seva vida no té res d'interessant per a oferir-nos, emocionar-nos o encuriosir-nos. Doneu-li una ullada al llibret que us proposo i ja veureu com canvieu de parer, ben aviat!

Misterios y maravillas de las plantas

L'utora Barbara Cork, una experimentada divulgadora de les ciències naturals ens mostra les plantes des d'una perspectiva poc habitual, aquest llibret és una introducció a la sorprenent diversitat de la vida vegetal, que abasta des d'arbres gegantins fins a les plantes més petites, no més gran que un punt.
Malgrat que solament es concentri en els aspectes insòlits, extraordinaris i inexplicable de les plantes verdes, proporciona un punt de partida que pot estimular a iniciar l'estudi de molts altres aspectes relacionats amb la vida de les plantes, com ara les seves relacions amb els insectes i les variades formes de sobreviure a la calor i la sequera, extremes, les seves estratègies per a viure, totalment o parcialment submergides a l'aigua o com s'ho fan per suportar els fortíssims vents huracanats.

Misterios y maravillas de las plantas

Contenido:
1- Trepadoras, estranguladoras... ladronas y asesinas
2- Juegos bélicos de las plantas

3- Las extrañas plantas-hormiguero

4- Plantas que comen animales
5- Extrañas y maravillosas flores

6- Tomando el polen a distancia
7- Semillas auto-estopistas

8- Hongos fantásticos

9- Maravillosas miniplantas

10-
Vida en las cimas
11- Ni una gota para beber

12- Misterios de las plantas
13- Récords
14- ¿Era cierto o falso?


Us vull recordar que algunes de les sorprenents estratègies i adaptacions ecològiques que explica el llibret, també les presenten algunes de les plantes que hi viuen a La Mitjana, no us penséssiu pas que tot allò insòlit i sorprenent només es pot descobrir i observar a les selves de l'Amazonia, del Congo o de Borneo, a prop de casa si sabeu on buscar i com observar, si li dediqueu una mica de temps, també podreu gaudir de les maravelles i misteris de les plantes que en diem comunes.


Advertencies per a navegants!

1- Les imatges de les pàgines d'aquests llibrets resulten una mica petitones, per a fer-hi una lectura còmoda dels textos i un visionat fàcil de les il·lustracions, però ja sabeu com es poden engrandir les imatges de la pantalla de l'ordinador: mantenint pitxada la tecla de ctrl i clicant la del signe +, tantes vegades, com considereu convenient per a tenir una bona lectura i visionat d'il·lustracions

2- No us descarregueu llibrets digitals de qualsevol lloc, sense que hi hagi algun adult supervisant l'operació de la descàrrega, i amb el programa antivirus actualitzat i millor si hi ha instal·lat un bon "tallafocs", doncs hi ha molts llocs de descàrrega que estan contaminats amb virus i troians que si arriben al disc durs del vostre ordinador us podrien arribar donars algun disgust o molts maldecaps per fer-los fora!

No hay comentarios:

Publicar un comentario