sábado, 24 de diciembre de 2011

Literatura d'hivern pels mitjanets

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Dept. Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


La lectura també és una activitat naturalista (3)

Com ja hem comentat en anteriors ocasions, els naturalistes, a banda de passar-s'hi moltes hores immersos en el medi natural, observant atentament la natura, "en viu i en directe", suportant les incomoditats i gaudint de les emocions que proporcionen les experiències a l'aire lliure, també passen moltes hores en contacte amb els llibres, reals o virtuals, adquirint coneixements que no es poden adquirir fàcilment de l'observació directa de la natura, formant-se de manera confortable moda i informant-se de forma fàcil.

Avui presentem un llibre que pot servir de suport a les inquietuds naturalistes del nens, del seus pares o dels seus professors. Està dissenyat per a que sigui apte per a infants, d'edats compreses entre els 7 i els 10 anys, aquest interval cronològic està determinat pels fets de que hi han molts textos curts però que cal saber llegir i interpretar perquè en ells s'aborden temes, conceptes i aspectes d'una certa complexitat que cal poder assimilar. En termes escolars, podríem dir que és un llibre apte i molt recomanables per a escolars dels cicles inicial i mitjà de l'Educació primària.

Els coneixements que els hi poden aportar els continguts generals i específics d'aquest llibre especialitzat, els poden ajudar força, a començar a entendre les dificultats extremes que han de suportar els animals salvatges, durant el període més dur i inhòspit del cicle de l'any, al que els adults anomenen hivern.



Cómo viven los animales en invierno

Catherine de SAIRIGNÉ, textos
Agnès MATHIEU, il·lustracions
Edit. ALTEA, col·lecció Benjamín
Pàgines: 36
Any de publicació: 2006
Edat: des de 6 anys, fins a 10 anys
ISBN: 9788437224367

Contenidos:

El invierno se acerca. ¿Qué les pasará a los animales? Algunas aves vuelan a paises más cálidos. ¿Y los que se quedan? El sueño también alimenta. Madrigueras acochadas para pasar el invierno. Es hora de irse a dormir. Dormir como una marmota.

La hibernación, una vida al ralentí. ¿Cómo pasan los osos el invierno? Dos oseznos nacen en mitad del invierno. ¿Y el tejón?
Animales color de nieve ¿Porqué no se ven insectos durante el invierno? ¿Qué hacen las ranas, los lagartos, las serpientes, las babosas y los caracoles?¿Cómo viven los peces bajo el hielo?

Durmientes e hibernantes se despiertan. Las aves migratorias vuelven. La mariposa limonera es el primer insecto que emprende el vuelo. La primavera ha llegado.

¿Cómo se puede ayudar a los pájaros durante el invierno? Huellas animales



Advertència a navegants

Si el voleu comprar nou, és fàcil de trobar a les llibreries ja que es tracta d'un bon llibre que ha tingut sempre força demanda i perquè l'última edició és de l'any 2006. Les cerques per internet poden ajudar a localitzar a quina llibreria real, cal anar-hi o a quina llibreria virtual, s'ha de demanar.

També hi ha la possibilitat de buscar les edicions anteriors, la de 1986 y la de 1996, buscant en llibreries de segona ma...

Però recordeu, també, que hi han biblioteques públiques i escolars que el tenen en els seus fons i que el cedeixen, gratuïtament, en prèstec.

No hay comentarios:

Publicar un comentario