sábado, 31 de diciembre de 2011

Un bon llibre pot ser-ne un bon amic i un bon mestre

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


En temps de crisi econòmica...
Llibres virtuals, gratuïts, ideals per a "la canalla i la jovenalla" als que els interessa la natura (5)


Perquè avui presentem un llibre que tracta sobre "pedres"?

Doncs, senzillament, perquè els components i objectes materials de la natura són de dues classes: inorgànics, inerts o minerals i orgànics, reactius o vivents.
El primer grup de materials i objectes naturals, de naturalesa i origen mineral, ha donat origen a la Geologia i a les Ciències de la Terra, mentre que el segon grup de materials i objectes naturals, de naturalesa i origen vivent, ha donat origen a la Biologia i a les Ciències de la Vida.
Entre aquests dos grans blocs de coneixement, hi ha dos camps de coneixement, més petits però no menys importants, que actuen com a frontissa o connexió entre el món mineral i el món vivent: la Paleontologia i la Edafologia.
Hi ha persones a les que les atreu, agrada i interessa estudiar, descobrir i comprendre els secrets del món geològic i mineral que no pas les meravelles del món vivent. Cal tenir en compte que aquests coneixements també són importants per entendre el món de la natura i molt necessaris per a l'avenç d'altres ciències i tecnologies, així com per al progrés, la seguretat i el benestar de la societat humana, però també són necessaris els coneixements de les Ciències de la Terra per a la conservació i restauració d'ecosistemes.

L'obra que presentem avui, tracta sobre minerals, cristalls, roques i fòssils, l'autor és Martyn Bramwell, un experimentat divulgador de temes relacionats amb les ciències naturals i la tècnica.
Va ser publicat per Ediciones Lagos, S. A. (Plesa) l'any 1985

Rocas y Fósiles (col·lecció La senda de la Naturaleza)

Contenidos:
1- Descubrimiento del pasado
2- Montañas móviles
3- Rocas del interior de la tierra
4- Del sedimento a la piedra
5- Guijarros y conglomerados
6- Nuevas rocas a partir de viejas
7- Conocimientos de los minerales
8- Búsqueda de minerales
9- Cristales y Gemas
10- Minerales en Latinoamérica
11- Cristales y gemas latinoamericanas
12- Todo sobre fósiles
13- La historia que cuentan los fósiles
14- Identifica tus fósiles
15- Fósiles latinoamericanos
16- Mamíferos fósiles latinoamericanos
17- Exploración del paisaje
18- El trabajo del geólogo

Per a descarregar la primera part d'aquest llibret (cuberta i pàgines 1 a 23), cliqueu aquí
Per a descarregar la segona part d'aquest llibret (contracuberta i pàgines 24 a 40), cliqueu aquí

Advertencies per a navegants!

1- Les imatges de les pàgines d'aquests llibrets resulten una mica petitones, per a fer-hi una lectura còmoda dels textos i un visionat fàcil de les il·lustracions, però ja sabeu com es poden engrandir les imatges de la pantalla de l'ordinador: mantenint pitxada la tecla de ctrl i clicant la del signe +, tantes vegades, com considereu convenient per a tenir una bona lectura i visionat d'il·lustracions

2- No us descarregueu llibrets digitals de qualsevol lloc, sense que hi hagi algun adult supervisant l'operació de la descàrrega, i amb el programa antivirus actualitzat i millor si hi ha instal·lat un bon "tallafocs", doncs hi ha molts llocs de descàrrega que estan contaminats amb virus i troians que si arriben al disc durs del vostre ordinador us podrien arribar donars algun disgust o molts maldecaps per fer-los fora!

No hay comentarios:

Publicar un comentario