lunes, 26 de diciembre de 2011

Un bon llibre pot ser-ne un bon amic i un bon mestre

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida

En temps de crisi econòmica...
Llibres virtuals, gratuïts, ideals per a "la canalla i la jovenalla" als que els interessa la natura (2)


El gripau comú

Aquest llibret de 31 pàgines, amb multitud d'imatges a tot color que explica de forma senzilla i completa quines són les característiques de la biologia i de l'hàbitat del gripau comú.
Els autors dels textos són Joaquim Soler, Albert Martínez i Elisenda Queralt, mentre que les il·lustracions són d'en "Jorfe" (Jordi Fortuny Esteban)
El seu contingut està adaptat a les xiquetes i xiquets que estan cursant el cicle mitjà de l'Educació primària.

Aquesta publicació editada pel Servei de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, fou publicada en paper, el desembre del l'any 2008, dintre de la col·lecció Fauna Nostra i dins del context d'una campanya de sensibilització social per a promoure la conservació d'algunes espècies de fauna catalana, en risc d'extinció.

El llibret El gripau comú consta dels apartats següents:

1- Qui és?
- Els primers colonitzadors
- La gran família dels amfibis
- El gripau comú

2- Com és?
- Apunts d'anatomia
- La vista
- Gripau o granota?

3- On viu?

- Distribució al territori i hàbitat del gripau

4- Què menja?

- La dieta
- L'aigua

5- Com es reprodueix?

- Mascle o femella?
- El festeig
- La metamorfosi

6- La seva vida dia a dia

- Comportament i creixement

7- Perill d'extinció




L'anguila i el seu espectacular viatge transoceànic


Els autors dels textos Marc Ordeix i Èlia Bretxa, així com l'autor de les il·lustracions: Toni Llobet, al llarg de les 31 pàgines d'aquest llibret, ens expliquen en forma de conte, la història d'una anguila, anomenada Sibil·la: el seu naixement al Mar dels Sargassos, una zona del Mar Carib, prop de l'Amèrica Central i de com, després de tres anys de viatge oceànic, arriba fins a la costa mediterrània, com busca la desembocadura d'un riu i puja riu amunt, fins a arribar a la capçalera del riu, on anirà creixent i madurant.

Aquest llibret ens fa conèixer tots els problemes que aquest llarguíssim i dificultós viatge li comporta l'anguila, com s'alimenta i creix durant diversos anys, fins que torna a baixar pel riu i arriba a la costa mediterrània. Des d'allà torna a emprendre el llarguíssim viatge cap al Mar dels Sargassos, on es reprodueix i deixa anar milers d'ous, que quan naixeran les petites anguiles, aquestes tornaran a anar cap al Mediterrani repetint el cicle de viatges dels seus pares i mares.
Així, el conte va mostrant i explicant els problemes ambientals amb què es troba l'anguila al llarg de les diferents etapes de la seva vida i del seu viatge.

Aquest llibret va ser publicat, l'any 2007, pel Centre d'Estudis del Rius Mediterranis i El Museu Industrial del Ter, dins d'una campanya de protecció del rius catalans com a hàbitat d'espècies de la fauna catalana en risc greu d'extinció.


Pòster de L'anguila i el seu espectacular viatge transoceànic

El pòster resumeix d'una manera gràfica el cicle de vida de l'anguila (Anguilla anguilla) en el territori català.
Aquest material ha estat produït pel Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis i el Museu Industrial del Ter, a proposta del Departament de Medi Ambient i Habitatge. S'ha elaborat amb el suport econòmic de l'Obra Social de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona "la Caixa".


Advertència final als lectors i lectores, xics i grans

Presteu molta atenció a tot el que expliquen aquests llibres, perquè el que relaten
no és cap conte! Tot això està passant ara mateix, per tant procureu a tothora i en tot moment, que les vostres accions siguin respectuoses i els vostres comportaments reflexius, esforceu-vos per contribuir a no la causa dels problemes i dificultats que han de patir aquests animalons, sinó que siguin la causa de les solucions als seus problemes.

Penseu que els petits gestos individuals, són importants per protegir la natura més propera i de vegades més llunyana, però que és molt més efectiu si aconseguiu convèncer a tota la família de que participin en la campanya de protecció i conservació d'aquests altres catalans... això serà, encara molt millor per tots!


No hay comentarios:

Publicar un comentario