sábado, 24 de diciembre de 2011

Literatura d'hivern pels mitjanets

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Dept. Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


La lectura també és una activitat naturalista (2)

Com ja hem comentat en anteriors ocasions, els naturalistes, a banda de passar-s'hi moltes hores immersos en el medi natural, observant atentament la natura, "en viu i en directe", suportant les incomoditats i gaudint de les emocions que proporcionen les experiències a l'aire lliure, també passen moltes hores en contacte amb els llibres, reals o virtuals, adquirint coneixements que no es poden adquirir fàcilment de l'observació directa de la natura, formant-se de manera confortable moda i informant-se de forma fàcil.

Avui presentem un llibre que pot servir de suport a les inquietuds naturalistes del nens, del seus pares o dels seus professors. Està dissenyat per a que sigui apte per a infants, d'edats compreses entre els 7 i els 10 anys, aquest interval cronològic està determinat pels fets de que hi han molts textos curts però que cal saber llegir i interpretar perquè en ells s'aborden temes, conceptes i aspectes d'una certa complexitat que cal poder assimilar. En termes escolars, podríem dir que és un llibre apte i molt recomanables per a escolars dels cicles inicial i mitjà de l'Educació primària.

Els coneixements que els hi poden aportar els continguts generals i específics d'aquest llibre especialitzat, els pot ajudar força, a començar a entendre les característiques naturals i socials dels diferents períodes del cicle de l'any que els adults anomenen "estacions", en aquest cas particular, les relatives a l'hivern.

El libro del invierno

Laurence OTTENHEIMER, textos.
Daniele BOUR, il·lustracions
Editorial: ALTEA
Any d'edició: 1993
Dimensions: 11.0 x 17.0 cm.
Pàgines: 96
Encuadernació senzilla amb tapa tova
Edat: de 7 a 10 anys
ISBN 9788437255064

Contenidos:

Diciembre. Enero. Febrero. Marzo.

El solsticio de invierno y el equinoccio de primavera. Estrellas en el cielo de invierno. El sol rojo, Las fases de la luna.

El viento. Estrellas de nieve. Los copos. La escarcha. El granizo. El hielo.
El agua helada de los estanques y lagos. Rastros y huellas. Escondidos bajo la nieve. Blancos como la nieve. Todo el invierno para dormir. En busca de comida. ¿Quién se ha comido esta avellana? El tejón en su madriguera. El topo. El sueño de los insectos. Las aves nocturnas. Los gorriones. Los pájaros tienen hambre.

Cómo se planta un árbol. Árboles sin hojas. Coníferas. Los leñadores. La poda. La hiedra. Los líquenes y los musgos. Muérdago y acebo. Calendario del huerto. La nieve amiga del agricultor- Flores de invierno. La primera mariposa.

Pequeño vocabulario del invierno.


Advertència a navegants


Si el voleu comprar nou, no és massa fàcil de trobar a les llibreries ja que es tracta d'un bon llibre que ha tingut sempre força demanda i perquè l'última edició es va fer l'any 1993. Les cerques per internet poden ajudar a localitzar quina llibreria real s'ha d'anar o a quina llibreria virtual s'ha de demanar.
També hi ha la possibilitat de buscar-lo en llibreries de segona ma...

Però recordeu, també, que hi han biblioteques públiques i escolars que el tenen en els seus fons i que el cedeixen, gratuïtament, en prèstec.

No hay comentarios:

Publicar un comentario