martes, 15 de febrero de 2011

Material per a joves naturalistes observadors de zones humides

Llibres accessibles, íntegrament, a internet.

En algunes webs d'internet, hi ha "penjats" alguns llibres que per el seu contingut resulten molt interessants per als seus usuaris potencials, però degut a la política consumista de les editorials, de publicar contínuament novetats cal anar descatalogant, al cap de pocs anys de la seva primera edició i als que ara, gracies al treball altruista i entusiasta de persones voluntarioses, pot accedir-s'hi via internet i realitzar la seva consulta completa en línia. Resulta un material molt interessant per diverses raons, la primera, és que ja no els podem trobar en llibreries, però sí en algunes biblioteques escolars. La segona, és que podem fer la consulta, sense haver de desplaçar-nos a una biblioteca pública i la tercera, que disposar de la informació continguda en aquestes obres no ens costarà ni un sols euro.


Lagos y arroyos
Aquest és un llibret de 40 pàgines escrit por Su Swallow que, originalment, va ser publicat el 1977, al Regne Unit, en anglès, per Usborne Publishing Ltd. i que el 1979 va ser publicat a Espanya, adaptat i traduït al castellà, per Antonio Zorita García, essent publicat per Publicaciones y Ediciones Lago SA (PLESA), petita empresa editorial vinculada amb la gran editorial SM.
Aquest petit llibre formava part d'una interessant col·lecció, pensada, dissenyada i dedicada a la iniciació al naturalisme científic, de forma pràctica i adaptada a lectors de 10 a 14 anys.

Resulta summament pràctic per iniciar-se en l'observació del animals i les plantes de les zones humides i per estudiar algunes de les seves característiques biològiques més interessants.

Si sou joves naturalistes, de 7 a 12 anys, als que li entusiasma la natura, "en viu i en directe" i podeu anar-hi al parc de La Mitjanas, amb freqüència o amb regularitat, us recomano, vivament, que li doneu una ullada, perquè possiblement en traureu idees per a futures observacions, aprendreu a conèixer el nom vulgar, en castellà, de molts animals i plantes, característics de les zones humides en paísos de clima temperat. Com és el cas del Segrià, de Lleida i del parc de La Mitjana. És a dir, que aquesta obra és molt vàlida, per a utilitzar-la, en relació amb treballs pràctics escolars o en relació a sortides científic-recreatives, plantejades de forma individual, en petits grups d'amics o en grups familiars amb nens petits.

Consultar la primera part del llibret Lagos y arroyos (p 1-24) aquí
Consultar la segona part del llibret Lagos y arroyos (p 25-40) aquí

Espero que la consulta d'aquest interessant llibret, us agradi i, sobre tot, que us resulti útil per a conèixer i comprendre millor la natura arrecerada al parc de La Mitjana, però també per a que la valoreu i us l'estimeu més

Si creieu que en parlar d'aquest llibret he exagerat les seves virtuts o magnificat la seva utilitat com a instrument molt útils per a la formació de joves naturalistes, pot ser us interessarà llegir aquest "post": "La Senda de la Naturaleza", escrit per un noi que ara és ornitòleg i que reconeix obertament que els llibrets d'aquesta col·lecció, en el seu dia ja fa força anys, van determinar el seu futur com a naturalista especialitzat en l'estudi de les aus.

No hay comentarios:

Publicar un comentario