lunes, 19 de diciembre de 2011

Regal de Nadal per ADULTS

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida

Alerta!!!

Aquesta "entrada" del blog, està adreçada, exclusivament, als lectors ADULTS, tant se val si es tracta de pares o mares, tiets o tietes, iaios o iaies o professors i professores, profundament, interessats o encuriosits per les temàtiques ecològiques i mediambientals... i que, a més a més, cal que estiguen més o menys decantats cap els plantejaments ètic-filosòfics, anomenats, "pensament critic"
Si no sou ADULTS, es a dir, el "public diana" apropiat, esmentat en el paràgraf anterior, és millor que us abstingueu de llegir aquest "post" i passeu a un altre de més apropiat a la vostra edat i condició, infantil o juvenil.


D'acord?Temps de solstici hivernal, temps de tradicions ancestrals, de records, de regals...
però també de fraternitat, de reflexió, de balanç anual
i de molt d'enteniment


A la nostra cultura occidental de rels jueo-cristianes, per aquest temps d'acusada fredor natural, coincidint amb el mes del solstici hivernal, es costum des de fa dos mil·lenni, celebrar-hi les festes nadalenques per commemorar el naixement de Jesús, el Déu-home de la trinitat divina, propia de la religió cristiana, això sí, cada vegada més, d'una forma més laica, més materialista i mes consumista. Aquestes festes es caracteritzaven perquè fomentaven generar l'escalfor humana, en forma d'alegria i de caritat, cristianes, reunions familiar, encesa de lluminàries i intercanvi de regals, a fi i efecte de contrarestar el fred natural i les desatencions socials de la resta de l'any, per mitjà de la sèrie de "rituals socials" abans esmentats.

Sarcàstica il·lustració, d'autor desconegut, que representa molt encertadament en que ha acabat esdevenint el pare Noel, dels temps moderns, un escurabutxaques de babaus enlluernatsImatge:
http://lapupilainsomne.wordpress.com/2011/12/24/papa-lamenta-consumismo-y-derroche-navidenos/

Primitivament, en temps pagans, o precristians, aquest costums eren bàsicament "rituals ancestrals" de tipus màgic-religiós i finalitat cultual-exorcitzadora que tenien la ingènua finalitat d'acontentar a les divinitats protectores de la comunitat i d'allunyar o controlar els temuts mals esperits de l'hivern, causants de molèsties, malalties, incidents, perjudicis i desgràcies, pròpies de la temporada.


Consistien i encara consisteixen, bàsicament, a encendre moltes lluminàries, quantes més millor! Abans es feia amb la il·lusa creença de que d'aquesta manera es podia ajudar al sol, en el seu combat etern amb les forces de la foscor que des del solstici d'estiu semblava que anaven guanyant protagonisme i prenent forces a l'astre rei. L'ajuda consistia en transmetre, màgicament, llum i calor al sol, de manera que l'astre-déu, recuperés la força perduda, guanyés l'enfrontament i mesos més tard, pogués tornar el favor als humans, en forma de bon temps, bona salut i fecunditat, bones collites i molta prosperitat ramadera. Avui dia, es segueixen practicant rituals molt semblants, però modernament, ho fem amb finalitats més laiques i prosaiques, a nivell individual i familiar per afavorit l'emotivitat positiva i generar afectivitat i "bon rotllo" i als grans magatzems i les zones comercials per estimular, l'impulsivitat i comulsivitat compradora, aconseguint fer-ne més "calerons" que quan les zones "peatonals" estan poc iluminades perque hi ha restriccions "lluminarioses" per culpa dels ecologistes.

Il·lustració original del genial humorista gràfico El Roto, representant, sarcàsticament, l'"esperit del Nadal" del temps actuals
http://www.gratisblog.com/el_blog_de_jesus/i155142-el_consumismo_en_navidad.htm

També ha estat un vell costum, propi d'aquest temps de solstici hivernal, el fet d'intercanviar-se regals entre companys, amics i parents, primitivament, eren força modestos, normalment, es tractava de productes agrícoles o ramaders, o bé senzilles artesanies o manualitats, amb aquesta generositat socialitzada, es volia agrair a les divinitats ramaderes, agràries o marines, protectores, la seva generositat amb els humans. Avui dia, es segueixen practicant rituals molt semblants, però modernament, es fa amb finalitats més laiques i molt prosaiques, generalment per impressionar a qui es vol seduir, fidelitzar a qui es vol subjectar, subornar a qui se li hauran de demanar favors especials o mostrar, molt ostensiblement, als "companys/es d'estatus social" que no li dol gastar-los perquè no li falten "calers" ja que la casa "és forta"...

No us fixeu, solament, en que el "Father Christmas", es a dir "Santa Claus" porta barretina, observeu la modèstia i la moderació dels regals nadalencs que eren típics del primer terç del segle XX i que apareixen representats en la part baixa d'aquesta tarja d'aquella època.
No us recorda aquella estrofa
de la cançó de fer "cagar" el tronc de Nadal que deia allò de... "caga nous i figues, avellanes i turrons que són molt bons" ?
http://www.forodefotos.com/29256-post1.html

Un altre vell costum festiu, propi d'aquesta època del cicle anyal, era el de que els nombrosos membres familiars s'apleguessin en àpats "extraordinaris" a casa dels patriarques, primitivament no solament per a celebrar l'èxit de la collita o campanya ramadera, precedents, reforçant al mateix temps els vincles consanguinis de col·laboració, necessaris per assegurar l'èxit, en futurs projectes i empreses vigents, sinó amb finalitats rituals exorcitzadores de l'amenaça, sempre present de la gana, menjant a "cor que vols" es creia ingenuament que es podien conjurar "els mals esperit de la fam" que restaven invisibles, però hi eren sempre presents, amenaçant amb maltempsades i plagues, l'èxit final de les futures produccions agràries i ramaderes.
Avui dia, es continuen celebrant àpats festius, de companys de feina, de membres de grups culturals, esportius, regionals o polítics i de grups familiars, més o menys multitudinaris i cars, però ara, actualment, s'ha convertit en un costum, mes aviat, poc fraternal i rutinari que no pas socialitzador i desitjat, en el que quant hi ha consum alcoholific, excessiu, de vegades, quan es toquen alguns punts crítics de certs temes populars i un cop "l'esperit del vi", ha arribat al cervell, desfermant algunes "baixes passions" humanes, es produeixen espectacles poc educatius o incidents de "baix to" que diria el nostre honorable president.

Escena d'un sopar de Nit-bona, d'un dinar de Nadal o de sant Esteve que a molts de vosaltres us resultarà familiar, no per haver-la vist a la tele, sinó per haver-la viscut

Imatge:http://lo-dice-julia.lacoctelera.net/post/2012/01/04/comidas-navidad


En "el temps d'abans", diguem-ne, d'abans de la dècada de 1960 a 1970, la minsa o moderada economia familiar obligava, als adults responsables i assenyats, a aplicar prudents mesures d'austeritat i autocontrol en les despeses relacionades amb la compra dels ingredients dels àpats i dels regals, costum que, aleshores, els que llavors érem nens petits, no compreníem massa, ni compartíem gens.
El següent "desarollisme franquista" es va endur els maleits vells temps de misèria i el assenyats principis de moderació econòmica, perquè tothom va començar a poder viure amb menys "estretors i més abundors", hom es va començar a acostumar a "estirar més el braç que la màniga" perquè les coses es podien comprara "a plassos" i pagar-les, de mica en mica, amb un cert recàrrec, de manera que es podien comneçar a gaudir abans de que fossin realment propietat del comprador... desprès van venir les targetes de crèdit...i de dèbit i tothom es va malacostumar a "pagar amb plàstic" i "tirar de beta" que el món s'acaba...

Escena de temps recents, sobre-abundor de regals i regalests i de deixalles
Imatge:
http://www.xataka.com/xataka/imagen-de-la-semana-regalos-de-navidad
 

Els adults, d'ara, persones velles, madures o joves volen venjar-se de les antigues restriccions i de les velles frustracions personals, fent regals als familiars, petits o grans, sovint desproporcionats i la majoria de vegades, per poc reflexionats en el moment de fer la compra, poden acabar resultant massa nombrosos, alguns dels quals per poc necessaris, força inadequats, més o menys insatisfactoris, acaben esdevenint inútils.


El nostre regal, és "verd",
aquest Nadal,

Poder accedir amb facilitat i de franc a la informació ambiental, normalment procedent de fonts especialitzades i fidedignes, és una mena de regal que us vull fer ja que, gràcies a internet, no em costa res, i val molt la pena de poder disposar-ne. Per a que us pot resultar útil aquest regal? Doncs per a omplir llacunes de coneixement que tots nosaltres tenim, per a desfer molts tòpics, per a prevenir que ens enganyin, fàcilment, els xarlatans i poder prendre decisions assenyades... o, fins i tot, per a poder continuar la conversa, quan s'han acabat tots els temes més tòpics i populars.


Aquest Nadal, us vull fer un esplèndid regal que ús resultarà molt útil i que és "de categoria": una subscripció retroactiva a una revista d'informació i opinió ambiental de gran nivell, de la que els propis editors diuen: "La revista Medi Ambient, Tecnologia i Cultura editatada, semestralment, pel Departament de Medi Ambient i Habitatge, vol ser una eina de comunicació oberta que contribueixi a fer una reflexió, des d'un punt de vista tecnicodivulgatiu, sobre l'estat actual del medi ambient."

El meu regal, d'aquest Nadal, és aquest enllaç que us farà accessible, en línia, completament gratis, tota la col·lecció completa de la revista, Revista Medi Ambient, tecnologia i cultura excepte els números que s'han publicats el darrer any, subjectes a embargament editorial per temes de "copirraigs"

 ... i per a que veieu que tinc raó i que no exagero, gens ni mica, aquí teniu una mostra: l'últim número publicat que és totalment accessible i competament de franc:

                 MAtc nº 47, desembre de 2010
 

Us desitjo unes Felices Festes Solsticials, moderació en el consum i una profitosa i gratuïta lectura ambiental!!!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario