viernes, 23 de diciembre de 2011

Un bon llibre pot ser-ne un bon amic i un bon mestre

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida

En temps de crisi econòmica...
Llibres virtuals, gratuïts, ideals per a "la canalla i la jovenalla" als que els interessa la natura


En una època com l'actual i en una temporada com la que ens envolta, en la que la publicitat de diaris, revistes, televisió i internet, ens pretenen estabornir amb el bombardeig permanent de missatges, amb la pretensió de convèncer tothom de la necessitat, bondat i satisfacció del consumisme més trepidant i poca-solta. Emetent el mitjans de comunicació, contínuament variades e infinites versions, adaptades per la psicologia social, al servei del "marketing" més agressiu per a que puguin ser captades per als consumidors potencials de totes les edats. En síntesi el missatge constant i pervers, ve a dir que "qui no fa o no rep, en aquestes dates festives, cap regal, res no val", en poques paraules, que "és un desgraciat, un mort de gana i un anormal"

El Pare Noel modern és un invent del gremi de botiguers
Imatge: http://gentedigital.es/comunidad/mundopiruleta/tag/consumismo-navidad/

Vivim immersos, des de fa dècades, en una social i ambiental, que recentment a adoptat la forma d'una profunda crisi econòmica, per la qual cosa, avui dia, els diners ja no poden circular amb l'alegria com ho feien fa uns pocs anys. Conscient de la situació per la que passen moltes famílies i de la necessitat de formació i sensibilització del jovent, vull oferir, a uns i altres, una alternativa per a que tingueu la possibilitat de fer-hi o de fer-vos, no un únic regal, per sortir del pas, o d'una colla d'inutilitats electròniques, malgastadores d'energia i de temps, sinó una bona colla de llibrets virtuals de coneixement de la natura, molt econòmics, doncs són totalment gratuits, força entretinguts i molt educatius, doncs estan dissenyats per educadors ambientals.

Coberta de la Guia familiar dissenyada per a intentar contrarestar els efectes negatius, socials i mediambentals, associats als costums moderns, propis del típic Nadal consumista, concebut i viscut com la festa més malgastadora de l'any.
Per consultar-la, tan sols, heu de clicar sobre la imatge

Però abans us he de fer tres advertiments o tres condicions, prèvies, a l'acceptació del regal per part vostra:

En primer lloc, cal que no pretengueu imprimir-los, doncs les nombroses il·lustracions, a tot color, que contenen i el preu al que va la tinta d'impressora els tornaria força cars i per tant que els utilitzeu, solament, en format digital.

En segon lloc cal que us agradin els llibres que parlin de coses de natura i d'ecologia, doncs aquesta és la temàtica que hem d'oferir en un lloc com aquest i

En tercer lloc, que sapigueu disculpar la baixa qualitat digital d'alguns d'aquests materials educatius, servits pel web del Servei de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.
Si accepteu aquestes tres recomanacions, de bon grat, enhorabona, perquè demostreu ser gent flexible i tolerant!

Ja podeu començar a "encetar", "agullar", comparar i descarregar, al disc dur de l'ordinador, tot el que més us agradi de la meva oferta perquè tot el que oferim aquí, és "totalment legal" i, completament, "gratis total".

Us desitjo que passeu unes bones festes del solstici d'hivern, si no sou creients, unes bones festes nadalenques, si sou cristians, o unes bones festes de la Hanukah, si sou jueus, però aprofiteu aquests dies festius per emprar algunes estones de tranquil·litat, intimitat o assosseg, per a llegir, mirar i aprendre'n algunes coses, sobre la natura catalana, que aquest llibres virtuals que se us han posat a l'abast us hi ofereixen, de franc.

Recordeu que, en tot temps, la moderació en el consum, és una virtut en l'economia ecològica, mentre que el malbaratament consumista és un error ecològic, tot i que sigui considerat i lloat, com una virtut per l'economia capitalista
Imatge: http://www.e-faro.info/CATALA/CAcudit/monografic/Crisis.01.html



El retorn de la nàiade

En format de conte, l'autor, Toni Llobet, experimentat il·lustrador naturalista, sota l'assessorament dels del tècnics de Minuartia, ens presenta les característiques de la biologia i ecologia d'aquests mol·luscos bivalves d'aigua dolça i els diversos problemes ambientals que els afecten en la seva vida quotidiana i posen en risc d'extinció la seva espècie.

Es tracta d'una obra de 41 pàgines, originalment adreçada a nanos i nanes que estiguin cursant el cicle mitjà o el cicle superior de l'educació primària, però que també pot resultar útil i interessant als escolars que cursen cicle inicial, amb el suport del seus professors i fins i tot als "ganapis i ganàpies" que cursen els primers cursos de l'educació secundaria.

És la història que narra un ànec collverd que viu al riu Fluvià, a la Garrotxa, on descobreix que les nàiades són uns mol·luscos molt curiosos de conèixer, i ens explica com mengen, com viuen i com i on es reprodueixen, com els científics les estudien, quins problemes ambientals els afecten i quines són les diferents espècies de nàiades que es troben a Catalunya.
Es tracta d'una obra, originalment, publicada pel Servei de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, el desembre de l'any 1998, impresa en paper, en relació a una campanya de protecció i conservació dels rius catalans com a hàbitat de determinades espècies de fauna catalana amenaça d'extinció.


El retorn de la llúdriga

En format de conte, l'autora, Carme Puche Moré, mostra la història que expliquen una llúdriga i una garsa que van voltant per Catalunya, que exposen quins són els problemes ambientals que hi havia als rius i que, anys endarrere, van fer que gairebé desapareguessin les llúdrigues del rius catalans. També explica de com es van deixar anar llúdrigues, portades d'altres llocs de la península Ibèrica, per repoblar els rius catalans i de la tasca que fa el Centre de Recuperació de Fauna del Pont de Suert, per a augmentar les poblacions catalanes de lludriga.

La informació bàsica que proporciona la narració del conte, serveix de base i de motivació per desenvolupar les activitats proposades en la guia pedagògica, que permeten treballar les característiques biològiques d'aquest mamífer i les condicions, estat i requeriments del seu hàbitat natural. Les activitats proposades, originalment, estaven adreçades als escolars del cicle mitjà i del cicle superior de l'Educació Primària, però el llibre i les històries que recull, també poden resultar útils i interessant per als escolars que cursen cicle inicial, sempre i quan disposin del suport del seus professors.

Les llúdrigues són mamífers que habiten en àmbits fluvials amb aigües molt netes i marges en bon estat. La degradació dels nostres rius a mitjan segle XX, com a conseqüència dels abocaments incontrolats i la destrucció de lleres, va estar a punt de fer desaparèixer aquesta espècie dels nostres rius. Tanmateix, es van posar en marxa programes de reintroducció de la llúdriga en alguns indrets de Catalunya i actuacions de millora del seu hàbitat, fet que ha possibilitat la recuperació de les llúdrigues a casa nostra.

El llibret de 45 pàgines, va ser publicat pel Servei de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, el desembre de 1998, imprès en paper, dins de la campanya de millora d'hàbitats fluvials catalans, esmentada en la presentació del llibret anterior.


Advertencia per a navegants

Malauradament, les còpies digitalitzades, accessible en línia, resulten ser d'una qualitat molt inferior a la de les seves version originals, impreses en paper, dificultant la lectura de los textos i restant vivesa a les il·lustracions, però si sou comprensius, amb aquest defecte irremeiable, no us desanimeu i gaudiu del llibre... felicitacions!!!

Solicitut als càrrecs polítics, responsables del Servei de Medi Ambient, de la Generalitat de Catalunya

Fore molt d'agrair que els responsables del Servei de Medi Ambient, actuals, fessin fer escanejar, de nou, uns exemplars de paper, en bon estat d'ús per a "penjar-hi" una bona còpia digna del públic que la de llegir i que honorés als qui son responsables del servei públic que facilita la consulta d'aquest material.

No hay comentarios:

Publicar un comentario