L'anellament científic d'aus, és un mètode d'estudi basat en la captura i el marcatge d'aus, de forma individualitzada i seguint unes metodologies establertes i comprovades. Quan es recupera una d'aquestes aus marcades, per recaptura o perquè mort accidentalment o perquè és caçada, s'obté una gran quantitat d'informació que permet conèixer millor les seves característiques biomètriques, els seus costums i els seus desplaçaments geogràfics.
Depenent de les espècies que es vulgui capturar, els mètodes de captura empleats poden variar considerablement, en funció dels costums, grandària de l'au i característiques del seu hàbitat. En qualsevol cas, i sigui quin sigui el mètode de captura escollida, els anelladors han de garantir, primordialment, el benestar de les aus anellades. Per garantir aquesta seguretat, cal una etapa d'aprenentatge que han de superar tots els anelladors científics, titulats, i d'aquesta pràctica correctament realitzada es deriva la capacitat d'obtenir gran nombre de dades de l'au manipulada, en el menor temps possible per a que pateixi el mínim d'estrès possible.
L'anellament científic va néixer el 1899 a Dinamarca, quan van ser marcades una sèrie d'orenetes comunes (Hirundo rustica) per tal de conèixer els aspectes generals de la seva migració. Des de llavors, encara que l'estudi de la migració segueix sent la temàtica més important que es recolza en l'ús de l'anellament, hi ha altres investigacions que també utilitzen aquesta tècnica, com els estudis de biometria, fenologia o hivernada.
Actualment , comença a reconèixer la importància de l'anellament científic com a eina d'Educació Ambiental, doncs el contacte freqüent i respectuós amb les aus, a banda de destreses manipulatives i coneixements, també desenvolupa actituds positives i valors ambientals fonamentals, de manera que aquesta activitat ornitològica, científica, cada vegada més, s'està associant amb objectius educatius de sensibilització cap a la protecció de les aus en particular i de la natura en general.
25 alumnes segueixen el taller d’anellament científic d’ocells, al Parc de la Mitjana
En total, s’han anellat 27 ocells, de 14 espècies diferents
Font: Noticies de La Paeria de Lleida
Data de publicació: 30/4/2011
El taller d’anellament d’ocells al Parc de la Mitjana, organitzat per la regidoria de Medi Ambient i Horta, ha comptat amb la participació de 25 alumnes d’edats ben diverses, que han pogut
Durant el taller s’han anellat un total de 27 individus, dels quals hi havia 14 espècies diferents. Algunes de les espècies que s’han anellat durant el curs són: el colltort, el gratapalles, el verdum, el picot garser gros o la mallargenga blava, entre altres.
Foto 1. 25 alumnes han seguit el taller d'anellament d'ocells que s'ha fet al Parc de la Mitjana. Imatge: ©Ajuntament de Lleida
L’anellament científic d’ocells és una tècnica d’estudi ornitològic que permet conèixer la distribució de les diferents espècies d’ocells, les seves preferències ecològiques, així com els moviments migratoris que realitzen, que poden ser des de pocs quilòmetres fins a espècies que poden viatjar del nord d’Europa fins a Sudàfrica.
Foto 2. Aquest és un dels exemplars, el colltort, que els alumnes han pogut observar i anellar. Imatge: ©Ajuntament de Lleida
No hay comentarios:
Publicar un comentario