sábado, 21 de mayo de 2011

Iniciació a l'observació científica de fauna (3)

Contemplar, observar, aprendre i gaudir dels peixos d'aigua dolça... en llibertat


Observar peixos, en el seu medi natural, des de fora de l'aigua és força complicat, si ho intentem sense determinats artilugis òptics que podem dur en la seva versió casolana i, també, molt frustrant quan es fa necessària la identificació dels exemplar vistos en aquestes condicions, perque el peixos com molts altres animals han adopta estratègies adaptatives orientades a dificultar aquesta operació, ells ho fan per a no resultar descoberts pels seus depredadors naturals, aquàtics i terrestres, però de vegades, pel naturalista no n'hi ha cap altra alternativa fàcil de portar a terme en aquell lloc i/o moment.

Detall d'un diorama elaborat per Angel Febrero, per encàrrec de La Paeria, en el que es representa el medi de ribera típic de La Mitjana, que és l'hàbitat de diverses espècies aquàtiques i amfibies pròpies del parc.
http://angelfebrero.blogspot.com/2009/04/dioramas-para-el-parque-natural-de-la.html

Els naturalistes que volen observar el comportament "totalment natural" del peixos, es veuen obligats a comportar-s'hi de la forma més propera a com ho fan els peixos hi han de convertir-se en capbussadors, embarcar-se en enginys sumergibles o a col·laborar amb aquaris de dimensions gegantines o grandioses, en els que els peixos se comporten de manera força semblant a com ho fan a la natura...i no hia més!

Però de vegades, per sort per al naturalista, l'observació que ha de fer del peix no ha de ser de tipus etològic, sinó simplement morfològica, amb la qual cosa, tot resulta molt més fàcil... pel naturalista que no pel pobre peix.

En determinats llocs d'un cert valor natural, en els que el medi aquàtic és un component important i característic, acostuma a haver-hi Centres d'Interpretació Ambiental que disposen de personal especialitat per informar els visitants curiosos i d'aquaris de dimensions modestes, en l'nterior dels que mantenen col·leccions de peixos, característics de la zona en que hi són ubicats. Tot és tan fàcil com informar-se sobre els dies i horaris de visita establerts per la anar-hi a observar i escoltar atentament. Aquest és el cas del parc de La Mitjana, no us perdeu la visita als seus aquaris!

En altres ocasions, caldrà acompanyar alguns pescadors coneguts o aproximar-se als pescadors desconeguts i demanar-los, molt educadament i després d'haver-nos interessat molt vivament per la seva activitat que ens deixin "observar científicament" algunes de les seves captures.

Pescador esportiu mostrant, orgullós, una captura aconseguida amb el sistema de pesca sense mort, a l'observador científic que se li ha acostat, amistosament
http://capturaysuelta.mi-web.es/concurso-fotografico-mes-de-agosto-t242-30.html

Finalment, en determinades ocasions, caldrà recòrrer a les peixateres i a la compra d'exemplars morts, ja que a les peixateries, si són respectuoses amb les normes higièniques i sanitàries vigents, no acostumen a deixar observar, científicament, el seu gènere comercial, cosa que sí permeten fer, amb molt de gust, després de passar-hi per "caixa", però està clar que és millor esperar-se fins a haver arribat a casa, on tenim tot el material instrumental necessari per a una autèntica "bona observació científica".


Per a llegir el contingut de l'article "Els peixos d'aigua dolça", publicat al nº 49, al novembre de 1981, per la revista GUIX, de l'Editorial Graò... o mirar les figures que il·lustren el text, cal pitxar a sobre de les imatges miniatura de les pàgines


















No hay comentarios:

Publicar un comentario