sábado, 7 de abril de 2012

Dia Mundial de la Salut 2012

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida




7 abril: Dia Mundial de la Salut


El Dia 7 d'abril es celebra a tot el món el Dia Mundial de la Salut. Tots els anys  aquest dia es dedica a commemorar l'aniversari de la fundació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el 1948 i a recordar a la població els reptes en que s'ha d'implicar i a les administracions polítiques, totes les tasques polítiques de les que s'han de responsabilitzar. Cada Any en si tria un tema i un lema que serveixen per a posar de relleu un aspecte sanitari d'interès prioritari per l'OMS.

Les noves tecnologies de diagnòstic ajuden molt a descobrir i controlar patologies senils, contribuint a la salut i benestar de la gent gran

Imatge: 
http://www.elmundo.es/elmundo/2010/05/31/paisvasco/1275294084.html


El Dia Mundial de la Salut, més que una commemoració festiva és, en realitat, una campanya mundial de reflexió i una invitació a la participació de totes les persones, des dels dirigents polítics mundials fins la ciutadania en general, a prestar una atenció especial a un problema de salut determinat per l'OMS, amb importants repercussions a tot el planeta. 
En centrar l'atenció en els problemes sanitaris que van sorgint, aquesta commemoració ofereix l'oportunitat d'emprendre accions individuals i col·lectives per protegir i millorar la salut i el benestar, físic i emocional, de les persones de tot el món.



L'activitat física moderada, no solament és molt bona pels sistemes múscul-esquelètic i cardiovascular, sinó també pel sistema endocrí i nerviós, amb efectes positius sobre la salut física i mental dels practicants


Una activitat física molt saludable i molt fàcil de portar a terme és la de caminar, preferentment, en un entorn tranquil, atractiu per els sentits i saludable. Aquesta mena d'entorns favorables a la salut física i mental, se'l pot trobar a les ciutats grans i mitjanes, en els parcs urbans i periurbans. 
A la ciutat de Lleida el millor espai per a realitzar aquest tipus d'activitat física, sense cap gènere de dubtes, és el parc de La Mitjana. Per proximitat i accessibilitat al centre urbà; per extensió, naturalitat i tranquil·litat; per serveis i instal·lacions per la 3ª edat; per l'atractiu paisatgístic multisensorial i per la qualitat de l'aire.

Veure noticia:   La Paeria renova els aparells d’exercici físic del parc de La Mitjana




Dia Mundial de la Salut, 2012


El tema del Dia Mundial de la Salut, d'aquest any 2012, és "L'envelliment i la salut", i el lema: "La bona salut afegeix vida als anys"
Amb aquest tema es tracta de mostrar que gaudir de bona salut durant tota la vida pot ajudar-nos, en la vellesa, a tenir una vida plena i productiva, i a desenvolupar un paper actiu en les nostres famílies i en la societat.


L'aïllament social no afavoreix ni la salut mental ni la salut física
Imatge:  http://mirchasan.wordpress.com/


L'envelliment és un procés natural que ens afecta tots, joves o vells, homes o dones, rics o pobres, amb independència d'en quin país visquem.

Durant, el segle passat, l'esperança de vida humana, va augmentar tant que molt aviat, al món, hi haurà més  persones d'edat avançada que nens. Aquesta transformació social, representarà per la societat, actual i futura, de tot el món, grans problemes i grans oportunitats a la vegada, però cal que aquesta mateixa societat estigui preparada per evitar o minimitzar els problemes i per aprofitar o maximitzar les oportunitats, perquè la vellesa és una fase de la vida per la qual passat tothom i és millor per a tothom que els ancians gaudeixin de bona salut física i mental que no pas el contrari. Per tant les administracions públiques s'han d'implicar en la creació de campanyes i materials per tal d'informar i d'instruir la població en higiene alimentaria, higiene del lleure, higiene mental i corporal, si es que volen aconseguir una societat sana, una opció molt més interessant, econòmicament i sociològicament que la alternativa contraria.

Recorda que la bona salut, no és casual, cal assolir-la de forma conscient i voluntària, però malgrat l'esforç que això suposa, els beneficis són innegables ja que afegeix més vida als anys i més anys a la vida!




Dia Mundial de la Salut, 2012, vídeos en YouTube:











Tal vegada, també t'interessi consultar aquests materials:

Carpeta de la OMS, para organizadores de actos y eventos conmemorativos


Presentación




Campaña del Día Mundial de la Salud 2012


  • Planificación por etapas
    Primera fase
    Encontrar un enfoque adecuado para las noticias sobre envejecimiento y salud
    Utilizar las redes sociales



No hay comentarios:

Publicar un comentario