lunes, 2 de abril de 2012

Abril, previsions d'efemèrides socials

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida

Algunes efemèrides ambientals, socials,
del mes d'abril que podem aprofitar-hi per a fer observacions sociològiques, reflexions ètiques i activitats de participació ciutadana en campanyes de sensibilització


Problemes, problemes i més problemes...

El mes d'abril, com el de març, també ve carregat de commemoracions ambientals, socials i naturals, que han de servir
de recordatori, a les persones responsables de les qüestions polítiques i econòmiques de que la societat humana global, encara té molts, greus i variats problemes ambientals als que s'han de buscar solucions efectives i afavorir la participació dels ciutadans.
Es tracta de problemes que posen en risc la qualitat de vida i la salut, humana dels ciutadans i ciutadanes de molts països del món, rics, mitjans i pobres, quan les condicions ambientals mínimes, en les que hi viuen els seus habitants, encara es degraden una mica més i es tornen més perilloses o insalubres, físicament o psicològicament.
Cada mena de problema ambiental, acostuma a tenir una distribució i intensitat geogràfiques particulars, però en major o menor mesura, són d'un abast global. Molt sovint aquest problemes tenen una incidència social que resulta ser un perill o un factor real de la cohesió i la pau socials, ja sigui entre nacions o entre  classes socials, quan els ciutadans més negativament afectats, per la crisi ambiental, se'n adonen de que uns pocs països
rics o grups de persones privilegiades, són els causants directes o indirectes de molts dels seus problemes de tipus sanitari, alimentari o econòmic.


6 d'abril: Dia Mundial de l'Activitat Física
Des de l’any 2003 la Organització Mundial de la Salut (OMS), mitjançant una resolució oficial “insta els Estats Membres a celebrar anualment un dia per promoure l’activitat física com a element fonamental de salut i benestar. El missatge principal a transmetre és: Acumuleu 30 minuts d’activitat física, moderada, cada dia!

La proposta de la OMS prové d’una iniciativa, anterior de gran èxit, local, impulsada, l'any 2002, per la organització brasilenya Agita Sao Paulo i la xarxa AgitaMundo. Amb la recomanació de l'OMS, any rere any, aconsegueix aglutinar al voltant d’uns 5,4 milions de participants en uns 2.500 esdeveniments d'esport popular per tot el món.

Cartell de la convocatòria de l'any 2012
 
L'any 2003 l'Organització Mundial de la Salut va decidir crear i impulsar aquest dia commemoratiu, a tot el món, per a tractar d'incentivar la pràctica de l'esport, especialment, en la població occidental dels països industrialitzats, on les altes taxes de sedentarisme i un cada vegada pitjor estil d'alimentació estan produint ja bastants problemes de salut cardiovascular en els adults i de sobrepès en els infants i adolescents.



7 d'abril: Dia Mundial de la Salut

L'aire net, l'aigua pura, els ambients poc sorollosos, els paisatges atractius, l'alimentació i la beguda sanes, l'exercici físic són condicions molt importants per gaudir de bona salut
Aquesta diada mundial va ser creada l'any 1948 per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) amb el propòsit que tots els pobles del món poguessin assolir al màxim, un nivell de salut acceptable. Cada any, per aquesta data, es selecciona un lema i àrea sanitària nova per tal de ressaltar aspectes i temes de la salut pública que afecten greument el món sencer. Per exemple, en el Dia Mundial de la Salut de 2002 el tema proposat va ser el de l'activitat física. L'OMS va estimar aquest tema ja que la falta d'exercici, al costat de dietes inadequades i al tabac, causa més de dos milions de morts cada any.

La salut no ha de ser, solament, un dret escrit en paper, també ha de ser una realitat quotidiana i global
Imatge:
http://charobodega47.blogspot.com.es/2011/04/dia-mundial-de-la-salud-2011.html




22 d'abril: Dia de la Terra

Després de la celebració del primer Dia de la Terra, fa 33 anys, el nombre de socis de les 
organitzacions protectores de l'ambient va augmentar de forma considerable. A més, aquests nous membres van aportar noves iniciatives. Des del punt de vista legal s'han aconseguit triomfs importants com són lleis que prohibeixen l'emissió de contaminants a l'ambient natural i humanitzat, per tal de protegir el medi atmosfèric, aquàtic i terrestre. S'ha prohibit la caça i pesca d'espècies en perill d'extinció, tot i que n'hi ha molts incompliments de les normatives degut a que hi ha poc control i càstigs ridículs pels delinqüents ambientals.

Imatge al·legòrica, del difícil, perillós i injust equilibri de l'estil de vida humana, anomenat "modern, industrial o tecnològic"  

Imatge: http://voramaragenda21.blogspot.com.es/2011/04/22-dabril-dia-mundial-de-la-terra.html

Malgrat els èxits aconseguits, sempre haurem d'estar amatents a l'estat del mei ambient, doncs n'hi ha greus problemes ambientals que sorgeixen abans que algú els detecti, però també ha hagut progressos científics que ens han ajudat a comprendre millor els efectes perjudicials que l'activitat humana té sobre la Terra.


L'objectiu d'aquest dia mundial, celebrat per primera vegada el 1970, als Estats Units, Canadà i alguns països d'Europa Occidental, és el desenvolupament d'una consciència mediambiental a tot el món que millori les relacions humanes amb el seu entorn.

Per això, durant aquest dia commemoratiu, alguns ciutadans planten arbres per combatre la contaminació urbana o l'erosió, altres viatgen en bicicleta es desplacen a peu, per demostrar que hi ha mitjans de transport que no contaminen i són saludables, etc.


Cada vegada és més gran la preocupació per l'extinció d'espècies vegetals i animals, no fa gaires
anys abundants, per la contaminació de l'aire, de l'aigua, del sòl, dels aliments, etc., pel lent procés d'Escalfament global, les possibilitats d'un Canvi climàtic mundial... Ens estem adonat, de manera segura però molt lenta de que els canvis que la humanitat provoca en la naturalesa, en la majoria d'ocasions, tenen conseqüències adverses per als propis humans i encara més adverses per als altres organismes vivents.


La natura té un enorme potencial d'auto-regeneració, però necessita que els humans li donin una mica de treva, o millor encara, una mica d'ajuda
Imatge: http://pepesanmartin.blogspot.com.es/2010/04/dia-del-planeta-tierra.html


25 d'abril: Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll


Aquesta diada de convocatòria social, es realitza des de fa 16 anys i és una iniciativa del Center for
Hearing and Communication (CHC). A Espanya les activitats relacionades amb aquesta celebració estan organitzades per la Societat Espanyola d'Acústica (SEA) en col·laboració amb diversos organismes públics i institucions.

Els ambients sorollosos no són gens recomanables per conservar o recuperar la salut.
Imatge: Espai Vital
 

Aquest dia es celebra, a tot el món, amb el propòsit de promoure en l'àmbit internacional la preservació de l'ambient sonor saludable i la conscienciació dels ciutadans sobre les molèsties i efectes nocius sobre la salut física i mental que genera el soroll ambiental. El soroll està considerat com un agent contaminant del món modern, un agent contaminant "invisible", i avui dia els individus i les comunitats socials ja no accepten que el soroll sigui considerat com un producte "natural" del desenvolupament tecnològic, i en conseqüència s'ha de regular i controlar.

El soroll, com d'altres agents contaminants atmosfèrics, produeix efectes negatius en l'ésser humà, perjudicials fisiològicament i psicosomàticament, constituint un greu problema mediambiental i social,
en l'actualitat, especialment en les zones urbanes i les àrees indutrialitzades. 
La lluita contra el soroll és o ha de ser una acció individual i col·lectiva, doncs el soroll no el fan només els altres, sinó que ho fem entre tots, amb una gran quantitat i diversitat d'accions relacionades amb diferents activitats laborals, domèstiques y recreatives.  
La lluita contra el soroll és necessària, però prèviament necessita de la sensibilització, la conscienciació i la col·laboració ciutadanes, així com d'una implicació decidida i eficaç de les autoritats i administracions competents, tant en el que fa a l'adequació de la legislació com en el referent amb l'aplicació de les normatives adequades.

Les diverses fonts emissores de soroll, representades en aquest imatge, no són ni un dècima part de les reals




No hay comentarios:

Publicar un comentario