viernes, 6 de abril de 2012

Dia mundial de l'activitat física

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida



6 d'abril: Dia Mundial de l'Activitat Física

Des de l’any 2003 la Organització Mundial de la Salut (OMS), mitjançant una resolució oficial “insta els Estats Membres a celebrar anualment un dia per promoure l’activitat física com a element fonamental de salut i benestar. El missatge principal a transmetre és: Acumuleu 30 minuts d’activitat física, moderada, cada dia!

La proposta de la OMS prové d’una iniciativa, anterior de gran èxit, local, impulsada, l'any 2002, per la organització brasilenya Agita Sao Paulo i la xarxa AgitaMundo. Amb la recomanació de l'OMS, any rere any, aconsegueix aglutinar al voltant d’uns 5,4 milions de participants en uns 2.500 esdeveniments d'esport popular per tot el món.
L'any 2003 l'Organització Mundial de la Salut va decidir crear i impulsar aquest dia commemoratiu, a tot el món, per a tractar d'incentivar la pràctica de l'esport, especialment, en la població occidental dels països industrialitzats, on les altes taxes de sedentarisme i un cada vegada pitjor estil d'alimentació estan produint ja bastants problemes de salut cardiovascular en els adults i de sobrepès en els infants i adolescents.

Cartell de la convocatòria de l'any 2012

Portar una alimentació sana i consumir begudes saludables, és fonamental per cuidar la nostra salut. Però només amb això no n'hi ha prou per aconseguir el màxim de condicions saludables,.per protegir, conservar o millorar la salut. Practicar alguna activitat física, esportiva o recreativa, és imprescindible perquè el nostre estat físic, emocional i mental, sigui bo. 

També els nens han de fer activitat física, diariament. A occident, els nens i nenes cada vegada juguen menys al carrer, practicant jocs d'activitat física, com ho feien els seus pares i avis. Doncs cada dia disposen de més "distractors tecnològics", condicions "antiesforç" i permissivitat dels adults: videoconsoles, ordinadors i televisió infantil 24 hores al dia ...i en la pròpia habitació. Per altra banda, els carrers i paces de les ciutats, són cada vegada menys "amigables" ,situació que afavoreix que els nens i nenes es recloguin a casa seua.

Els nens i les nenes s'han de moure molt i molt, per consumir l'enorme quantitat d'energia vital de la que disposen i per adquirir hàbits saludables. No se'ls ha de presentar com una obligació, sinó com una diversió o una competició, doncs per a ells és una necessitat saludable. Apuntar-los a alguna activitat esportiva de les organitza l'escola o de les que promou l'ajuntament de la teva localitat, és una bona idea, encara que no és imprescindible, però facilita molt les coses i ajuda a ser responsable, constant, etc..

 Passejada per La Mitjana, de nens i nenes de 4 i 5 anys, seguint uns itineraris aptes per a la seva capacitat
Imatge: Diari Segre


És necessari sortir a caminar, freqüentment, en familia, aquesta és una activitat que pot fer-hi tothom, des del més petits als més grans i no es necessita un equipament esportiu especial, un lloc ideal per anar-hi pot ser algun parc, proper, en el que hi hagi un entorn agradable i interessant, en el que a més de poder caminar, còrrer o saltironar, jugar-hi a diferents versions de "cuit i amagar", viure petites aventure consistents en intentar aconseguir descobrir o constatar diversos fets naturals senzills, observar, plantes i animals en el seu medi natural, fent-hi seves activitats normals. El el que fa interessant i atractiu aquesta mena d'espai és que ofereix condicions, opcions i situacions que no es poden trobar als carrers del voltant de casa, ni es poden fer dins de casa, a més a més ofereix la possibilitat de descobrir "coses" que no resulten tan divertides, ni emocionants quan es veuen a la tele....


Una opció molt interessant i recomanable, per la gent que viu a la ciutat de Lleida, és anar-hi al parc municipal de La Mitjana, amb l'avantatge de que hi ha circuits senyalitzats per a que ningú es perdi al bosc de ribera, punts senyalitzats d'observació de flora i fauna, també, s'hi poden fer circuits amb bicicleta, hi ha una zona de màquines d'exercicis per a gent gran i punts amb taules, per a fer-hi pic-nics, però està prohibit fer-hi foc.

Passejada dominical, per un camí senyalitzat, dels diversos que hi ha per tot el parc de La Mitjana  

 Ara que arriba el bon temps, és el millor moment per començar-hi, no fa massa calor, ni massa fred, condició que és molt favorable per a fer esforços físics, amés, la natura es mostra generosa i posa a l'abast molts fenòmens curiosos i sorprenents. Realitzar activitats físiques en família no només millorarà la salut física de tots els membres de la família, sinó que també pot ajudar a que les relacions familiars es reforcin i sigui millors.

Una possibilitat, diferent, és la d'apuntar-hi a alguna de les diverses activitats de eco-descoberta, organitzades per a famílies, que promou l'Ajuntament de lleida i que sempre dirigeix algun expert la especialita mediambiental corresponent a l'activitat proposada
Imatge: La Paeria

I quan plou què s'ha de fer? Doncs si plou poc és qüestió d'equipar-se per la pluja i sortir a fer la passejada prevista pel parc, segur que veuran coses i es viuran situacions que no són possibles en un altre dia! Si plou molt i no es pot sortir a l'exterior, llavor, si són petits, caldrà fer-hi una mica els ulls grossos i deixar que saltin o que donen tombarelles al llit, una estona, o muntar una "ginkana" o circuit de proves, per algunes de les peces de la casa.

L'exercici físic, fet de forma habitual, juntament amb mantenir una dieta equilibrada i saludable és una de les millors inversions que pot fer una família de cara al seu futur.


No hay comentarios:

Publicar un comentario