miércoles, 18 de abril de 2012

Ha començat la temporada d'amfibis i rèptils (4)

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida



Alguns llibres convencionals, no virtuals i altres materials,
als que podeu recórrer per saber-ne més coses sobre distribució geogràfica, la biologia i l'ecologia dels amfibis i dels rèptils, ibèrics i dels PP.CC., o per a poder-los identificar o reconèixer.


La informació gratuïta que hom pot trobar a la Xarxa d'Internet, no sempre resulta prou completa o suficientment útil quan es vol aplicar a estudis concrets i localitzats, tot i que, afortunadament, cada dia hi ha molta més informació de qualitat a disposició de les persones curioses interessades en diversos temes la qual cosa facilita la democratització del coneixement. Per això, avui, volem presentar-vos una sèrie de llibres sobre el tema dels amfibis i els rèptils de Catalunya, en format tradicional, es a dir, editats en paper, enquadernats i de pagament. Aquestes obres han estat destriades, del munt de llibres especialitzats que existeixen al mercat, en funció de que els seus continguts puguin resultar, realment, útils als naturalistes que fan observacions d'amfibis i/o de rèptils en localitats catalanes.


Guia d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, País Valencià i Balears

Autors: Xavier Rivera, Daniel Escoriza, Joan Maluquer-Margalef, Oscar Arribas, Salvador Carranza
Publicació: Lynx Edicions &
Societat Catalana d'Herpetologia
Col·lecció. Descobrir la Natura.
Data de publicació: Març 2011
Lloc: Barcelona
Pàgines: 276
ISBN-13: 978-84-96553-53-8
Format: 20 x 12 cm.
Guia de butxaca, tapa dura

Descripció:
Aquesta és la primera guia de camp que tracta de forma exclusiva les 67 espècies d’amfibis i rèptils presents en l’àmbit dels Països Catalans, així com també les espècies que es poden trobar en àrees propers o limítrofs i les desaparegudes en temps recents. Textos i mapes específicament elaborats per aquesta guia, incorporant les dades més actualitzades i fins i tot inèdites.
 Inclou els territoris de Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra, Catalunya Nord i la Franja de Ponent.
S’inclou la informació del darrers treballs sobre la biogeografia i la filogènia de les espècies tractades, així com una taxonomia actualitzada.
Inclou 280 fotografies i més d’una vintena de dibuixos per tal d’identificar correctament totes les espècies, així com les subespècies i varietats geogràfiques o cromàtiques més rellevants, al camp.
Ofereix un total de 69 mapes molt detallats, que inclouen totes les espècies presents en l’àmbit terrestre i també marí (tortugues), on s’indiquen les àrees de presència actual i les zones extingides recentment, entre d’altres informacions.
Textos complerts on es dóna informació exhaustiva sobre els caràcters distintius (mida, coloració, variabilitat per sexe i edat, etc.), l’hàbitat, la distribució, la biologia, la sistemàtica i biogeografia i els problemes de conservació.
Redacció rigorosa i alhora senzilla i entenedora, per satisfer tant les persones no iniciades o amants de la natura en general com els herpetòlegs experimentats. Inclou un glossari final on es defineixen tots els termes tècnics utilitzats.


Anfibios y reptiles de la Península ibérica, Baleares y Canarias.

Autors: Albert Masó & Manuel Pijoan
Publicació: Editorial Omega
Lloc: Barcelona
Any: 2011
Col·lecció: Nuevas Guías de Campo
Págines. 848 
Format: 210 x 140 mm.
Guia de butxaca, Tapa tova
ISBN 9788428213684


INDICE DE MATERIAS: Prólogo, Introducción, 1. Cómo usar esta guía, 2. Biología de los anfibios, 3. Biología de los reptiles, 4. Observación. Cúando, dónde y cómo ver anfibios y reptiles, 5. Estudio y conservación, 6. Grandes grupos de especies. Inicio de la identificación, 7. Check Lists. Listas geográficas de especies, 8. Anfibios, Grupo I, Salamandras y tritones, Grupo II, Sapos y sapillos, Grupo III, Ranas y ranitas, 9. Identificación de las puestas de anfibios, 10. Identificación de las larvas de anfibios, 11. Reptiles, Grupo IV, Tortugas, Grupo V, Salamanquesas y camaleón, Grupo VI, Lagartos canarios, Grupo VII, Lagartijas, Grupo VIII, Lagartos ibéricos, Grupo IX, Ápodos, lución, culebrillas y serpientes, 12. Listas taxonómicas, 13. Glosario, 14. Direcciones útiles, 15. Bibliografía, 16. Índice alfabético, 17. Créditos fotográficos, 18. Agradecimientos.

Una gran obra que incluye el estudio más completo y actualizado de todos los anfibios y reptiles de la Península Ibérica, Baleares y Canarias. Exhaustiva en especies, subespecies, formas, morfologías y coloraciones. Asesorada por catorce herpetólogos especialistas en los distintos grupos, lo que garantiza el máximo rigor científico y la actualización de todos los datos. Incluye toda la información necesaria para la identificación rápida y certera de cualquier ejemplar, en el campo. Además de las fotografías hay 110 mapas de distribución y 120 dibujos y espectogramas. Incluye un CD con los cantos de 21 especies de anuros.


Anfibios Españoles 

 Autors: Alfredo Salvador & Mario Garcia Paris
ISBN 9788493209506
Editorial Canseco Editores 
Talavera de la Reina (Toledo)
Any: 2001
Pàgines: 269 
Format: 230 X 120 mm.
Guia de butxaca, Tapa tova 
ISBN 9788493209506

Descripció: 
Guía de formato reducido, ideal para llevar al campo. Abarca toda la fauna de anfibios española, tanto la peninsular como la de Baleares y Canarias, incluso las especies introducidas.
Los mapas reflejan la distribución de cada especie en cuadrículas de 20 kilómetros de lado, con un grado de detalle más propio de un atlas que de una guía. 
Dedica atención y dibujos a las fases larvarias. Combina las láminas a plumilla con las fotos a color, de manera que las ilustraciones además de atractivas son muy útiles para la identificación sobre el terreno.


Reptiles Españoles

Autors: Alfredo Salvador & Juan Manuel Pleguezuelos
Editorial: Canseco Editores  
Lloc:Talavera de la Reina (Toledo)
Any d'edició: 2002
Pàgines: 496
Imatges: 267
Format: 12,5 x 22 cm
Guia de butxaca, Tapa dura
ISBN: 84-932095-5-4
  
Hojea algunas páginas de Reptiles Españoles

Descripció: 
Guía de formato reducido, ideal para llevar al campo. Abarca toda la fauna española de de reptiles, tanto la peninsular como la de Baleares y Canarias, incluso las especies introducidas. Incluyendo nuevas especies recientemente descritas, su identificación, historia natural y distribución.
Los mapas reflejan la distribución de cada especie en cuadrículas de 20 kilómetros de lado, con un grado de detalle más propio de un atlas que de una guía.



No hay comentarios:

Publicar un comentario