martes, 1 de mayo de 2012

Previsions d'efemèrides naturals, astronòmiques pel mes de maig

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


  
Algunes efemèrides ambientals, naturals, celestes, pròpies del mes de maig que podem aprofitar-hi per a planificar i fer observacions astronòmiques.
 

EFEMÈRIDES ASTRONÒMIQUES

EL SOL


Els moments de sortida (S) i de posta (P) del sol, marquen els punts de l'inici i del final del període de claror, es a dir, del dia, el temps transcorregut entre aquests dos moments marca la durada (D) absoluta del dia (Dd) i per tant, assenyala la durada absoluta de la nit (Dn). Aquestes dues xifres absolutes permeten saber si el dia es va escurçant o es va allargant, progressivament, però també ens permet conèixer la durada relativa dia/nit en relació a la durada de 24 h. del cicle complet dia-nit (C)

Bonica sortida del sol a la ciutat de Lleida, per darrere de la silueta de la Seu Vella
Imatge: http://www.324.cat/elmeu324/foto/42728/La-sortida-del-Sol-a-Lleida


Dia 1
de maig: S= 6.54 h./ P= 20.56 h.--> Dd= x? --> Dn= y? --> Dd/C= z? i Dn/C= w?

Dia 15
de maig: S= 6.38 h./ P= 21.10 h. --> Dd= x? --> Dn= y? --> Dd/C= z? i Dn/C= w?

Dia 30
de maig: S= 6.27 h./ P= 21.24 h.--> Dd= x? --> Dn= y? --> Dd/C= z? i Dn/C= w?


Les dades de Sortida i Posta del Sol, segons els càlculs de l'Instituto Geográfico Nacional, per a tots els dies de l'any 2012 i per a la ciutat de Lleida, les podeu consultar aquí
Respecte dels mateixos dies del passat mes d'abril, en avançar-hi 30 dies, quant s'haurà allargat el dia? = x?
Respecte
dels mateixos dies del passat mes d'abril, en avançar-hi 30 dies, quant s'haurà escurçat la nit? = y?

Des de l'1 de gener fins al
30 de maig, quant s'haurà allargat el dia?= x?
Q
uant s'haurà escurçat la nit, en el mateix període de temps? = y?
*Per a veure els horaris solars, d'altres anys cliqueu aquí
*Per a veure els horaris solars, d'altres capitals de província, espanyoles, cliqueu aquí





LA LLUNA

Les fases de la Lluna, marquen el pas del temps, amb un ritme de canvi de fase, cada set dies, amb el que un cicle complet es produeix cada vint-i-vuit dies, fet que fa que l'any lunar estigui constituït per cinquanta-dues setmanes.
Pel mes de maig, les previsions de canvi de fase són les següents:

Lluna plena: diumenge, 6 de maig
Quart minvant
: diumenge, 13 de maig
Lluna nova: diumenge, 20 de maig
Quart creixent: dillums, 28 de maig

En aquesta imatge es veu l'evolució de l'aspecte de la Lluna, dia a dia, durant tot el mes de maig  
Imatge: Calendario lunar perpétuo




ESTRELLES I CONSTEL·LACIONS


Planisferi celest, corresponent a la representació plana de l'hemisferi nord, representant les estrelles d'una constel·lació unides amb traços imaginaris per a que es pugui apreciar la forma que els ha donat nom tradicional a cadascuna d'elles. 
En aquest planisferi estàtic es mostren les estrelles més lluentes que són visibles durant el mes maig. Aquesta "representació molt ideal" mostra el firmament nocturn que veuria un observador, estant tombat a terra i mirant cap el cel, cap a la mitja nit, un dia qualsevol del mes de maig Imatge: El cielo mes a mes

Com que les estrelles i constel·lacions es mouen contínuament i la seva posició no és mai fixa, sinó que va variant al llarg de tota la nit i al llarg dels diversos dies del mes. Es fa evident que per a fer-hi una bona observació astronòmica, un dia determinat de l'any, a una hora concreta, realment, es fa imprescindible poder disposar d'un planisferi estel·lar mòbil i, sobre tot, i saber-lo utilitzar correctament.


Creus que és possible que el destí de les persones el puguin determinar les estrelles?

Sobre la línia de la eclíptica, hi són visibles les dues
constel·lacions zodiacals
, típiques del mes de maig: Tauro i Geminis.

- Perquè creus que a les persones nascudes en determinats dies, de determinats mesos, les antigues i modernes
supersticions astrològiques, les hi han atribuït un signe zodiacal concret que, segons ells, en determina la seva personalitat i influirà sobre les seves circumstancies personals, al llarg de tota la seva vida?  
  
Ilustració extreta d'un antic tractat de medicina astrològica, d'època renaixentista, segons el qual, cadascuna de les constel·lacions zodiacals en determinaria el bon o mal funcionament de l'òrgan sobre el que, suposadament, podia influir

- Creus que és possible o raonable, creure que uns determinats agrupaments d'estrelles, situades a milions de milions de kilòmetres de distància de la Terra, puguin arribar a determinar el bon o mal funcionament de determinats òrgans i influir en la seva bona o mala salut, des del naixement i al llarg de tota la seva vida, o en certs episosdis temporals?

- Creus que la bona o mala formació acadèmica i professional, la bona o mala actitud cap determinats camps de coneixement, la poca o molta persistència davant de l'esforç i les dificultats, la bona o mala integració social, etc. etc., d'una persona, determinada, tindran menys influències favorables o desfavorables, sobre el seu futur que la influència "màgica" de unes llunyanes estrelles?

- Mires l'horòscop que publiquen alguns diaris i revistes, sempre que tens ocasió de fer-ho? Què esperes trobar en els seus auguris, respecte de la teva salut, durant el periode de temps abarcat per la predicció?
 
Alguna vegada has pagat, o has pensat fer-ho, per a que un astròleg "professional" et faci la teva "carta astral" i t'ajudi a encarar la teva vida, resoldre problemes del moment, t'aconselli a triar opcions o a prendre decisions?



PLUJA D'ESTRELLES DEL MES D'ABRIL

Aquest any 2012,  els dies 5 i 6 de maig, es podra veure la pluja d'estrelles d'Eta Aquarids
Aquesta pluja mostrarà la major quantitat de meteors abans de l'alba dels dies 5 i 6 de maig. Malauradament la Lluna plena que aquest dies de l'any serà més propera i de mida més gran opacará la visibilitat de les estrelles fugisseres de les Eta Aquarids del 2012. No obstant les males condicions de visibilitat, d'enguany, els entusiastes de l'astronomia, encara tractaran d'observar-les. 
En les latituds mitjanes de l'hemisferi nord, com és el cas de Catalunya, cauran de 10 a 15 meteors per hora. A l'hemisferi sud però, els nombre d'estrelles fugisseres serà molt més gran.

Fotografia en la que es veuen diverses "estrelles corredores" desplaçant-se pel cel, tot i que, en realitat, s'estant precipitant sobre la Terra, mentre es consumeixen davant dels ulls de lobservador

En la seva major part, la pluja d'estrelles passarà abans de l'alba. El radiant que correspon a aquests dies apareixerà cap a l'est i sud-est, al voltant de les 4 de la matinada i les hores en les que es podrà veure una major quantitats de caigudes d'estrelles fugaces seràn les immediatament anteriors a les de l'alba.
 Aquesta pluja d'estels serà visible des d'ambdós hemisferis.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario