viernes, 4 de mayo de 2012

4 maig: Dia Internacional del Bomber Forestal

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


El foc és un bon company, però si badem, es pot convertir en un enemic molt perillós

Qui no ha viscut, en directe, un incendi forestal no es pot fer una idea aproximada del enorme potencial destructor i mortífer que pot arribar a tenir un foc forestal o de matollar dens, de mitjanes o grans proporcions, especialment a l'estiu, quan qualsevol material combustibe reescalfat pot començar a cremar com si l'hagessin arruixat amb benzina.  

Qui no ha participat en l'extinció d'un foc, d'aquesta mena, tampoc coneix la increïble velocitat que pot arribar a assolir el front de foc quan és empés pel vent de mitjana o gran intensitat o quan empés per la pròpia calor, s'enfila pendent amunt, pels vessants de les serres i, especialment, pels barrancs en els que per la pròpia conformació orogràfica del terreny es produeix l'efecte xemeneia, estirant el foc cap amunt. 

En un moment de descans, però sense perdre de vista el foc, ni baixar-hi la guàrdia



Per conèixer l'esgotament i l'esforç que suposa lluitar contra el foc forestal o per adonar-se'n de la capacitat de destrucció, és suficient amb mirar les noticies televisades o llegir la premsa, a l'època d'incendis, però no es pot percebre ni el valor, ni la dedicació, ni el risc que aquestes persones esmercen de una forma altruista, en unes condicions que no sempre són favorables a la seva integritat física.



4 maig: Dia Internacional del Combatent d'Incendis Forestals


Amb aquest dia es vol mostrar el suport cap a aquelles persones que combaten els focs en boscos i camps de tot el món, en reconeixement públic del seu elevat nivell de compromís, de risc i dedicació. 
Aquesta celebració suposa una manifestació pública d'agraïment cap les persones que tracten de preservar del foc la vida humana i salvatge, protegeixen la integritat dels patrimoni natural i social, així com la conservació dels recursos naturals.

 Emblema dels bombers forestals, voluntaris, de Catalunya


Al desembre de 1998, arran d'un accident mortal ocorregut en l'incendi Linton (Canadà), en el que van perdre la vida cinc combatents del foc pertanyents a una brigada forestal. Aquest fet, juntament amb d'altres incidents tràgics, ocorreguts durant la lluita contra els focs de boscos i de camps, al llarg dels anys i a l'ample de tot el món, va ser el punt de partida per l'inici d'un moviment social i professional que, gradualment, es va anar estenent i consolidant, per diversos països del món. 



Un foc ascendent per un vessat quasi pelat i a punt d'encendre una massa forestal propera. Els bombers organitzant-se per combatre el foc de forma més efectiva i menys perillosa

 Els primers que van decidir lluir en aquesta diada una cinta vermella, com a símbol de reconeixement i respecte cap als combatents forestals morts i cap als seus famílies, van ser els australians, la "Country Fire Authority" (CFA) i la Comunitat de Victòria
Aquest nou costum per a commemorar el compromís, el risc i la dedicació d'aquest col·lectiu, va ser difós a través d'Internet i la comunitat internacional va reaccionar ràpidament. Brigades d'altres països de tot el món, principalment dels EUA, van convenir a adoptar també lluir la cinta vermella aquest dia per simbolitzar l'orgull de la professió de combatent del foc forestal i la solidaritat i respecte cap aquest col·lectiu humà i les seves families.

Els bomber de Lleida, el 26 de juny del 2011, apagant un petit incendi, a La Mitjana, en una zona d'herba i de matolls, molt propera a al bosc de ribera que es veu al fons. Al fons a l'esquerra es poden veure uns arbusts socarrimats. Si els bombers no hagessin arribat a temps l'incendi hauria crescut cap el bosc, provocant estralls que haurien sigut molt importants, no solament sobre la flora, sinó també sobre tota la fauna que no disposa de sistemes de locomoció prou ràpids





Imatge: http://ppalcublas.blogspot.com.es/2011/08/28-incendios-forestales-en-menos-de-24.html 


Alguns materials informatius, interessants, que podeu consultar en línia:


Actividades para los alumnos

- Quién és quién en los incendios forestales Asociació Española de Agentes forestales y medioambientales 

- Defensa contra Incendios Forestales Ministerio de medio Ambiente

- Normes de seguretat, consells d'autoprotecció i recomanacions per evitar els incendis i els seus efectes, del Servei d'Extinció d'ncendis de la generalitat de Catalunya:





No hay comentarios:

Publicar un comentario