miércoles, 2 de mayo de 2012

Previsió d'efemèrides mediambientals, socials, del maig

 per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida



 Les efemèrides mediambientals d'implicació social, pel maig, venen a raig!

 Al maig, tenim una gran acumulació d'efemèrides socials, relacionades amb el Medi Ambient, doncs en tenim sis celebracions. Com ja em dit i heu vist, en ocasions anteriors, aquestes diades internacionals, mundials o nacionals han estat establertes per organismes internacionals, nacionals o promoguts per iniciatives privades. Sempre amb la mateixa finalitat bàsica, un dia sencer dedicat a reflexionar sobre certes situacions promogudes per les relacions humanes abusives, relacionades amb la natura i/o amb la societat que resultem problemàtiques. Però també per a actuar contra les seves causes socials, difonent informació, promovent accions de sensibilització, de mobilització i de participació contra una situació concreta que si a curt termini no ens afecta directament, podria ser que a llarg termini acabi afectant-nos indirectament. Les afectacions poden incidir sobre l'estil i la qualitat de vida, sobre els nivells de salut humana, animal i vegetal, però també sobre els nivells de productivitat pesquera, minera, forestal, agrícola, ramadera, turística, etc., etc., amb la qual cosa poden produir-se importants canvis soci-econòmics, a nivell local, regional o estatal...i tothon en forma part d'alguna d'aquestes unitats unitats territorials...


Les efemèrides mediambientals, socials, pròpies del maig



4 de maig:  Dia Internacional del Combatent d'Incendis Forestals

 Amb la celebració d'aquesta diada internacional es vol mostrar el suport cap a aquelles persones que combaten els focs en boscos i camps de tot el món, en reconeixement públic del seu elevat nivell de compromís, de risc i dedicació.
Aquesta celebració suposa una manifestació pública d'agraïment cap les persones que tracten de preservar del foc la vida humana i salvatge, protegeixen la integritat dels patrimoni natural i social, així com la conservació dels recursos naturals.

Un bomber forestal, amb l'equipament específic, estirant una mànega d'aigua, cap un gran front de foc que es veu al seu darrere
També es vol donar a conèixer l'elevat grau de compromís, de risc i de dedicació d'aquest col·lectiu de voluntaris o de professionals que lluiten contra el foc forestal i manifestar l'orgull de pertenèixer a la professió de combatent del foc forestal i provocar la solidaritat i respecte de la societat cap aquest col·lectiu humà i les seves famílies.
 




9 de maig: Día Internacional de les Aus 


Aquesta diada internacional, primaveral, es celebra per iniciativa d'algunes organitzacions ornitològiques i conservacionistes americanes, ja que la jornada que es celebra a Europa, anomenada Día mundial de les Aus, en favor de la conservació de les aus, promoguda en 1987 per  BirdLife International i patrocinada per institucions oficials com són els ministeris europeus i les conselleries autonòmiques, de Medi Ambient, des de sempre s'ha celebrat el primer cap de setmana de l'octubre i mai al maig que sembla una jornada més orientada a la protecció de l'ornitofauna americana... Però pot ser, és millor dedicar-hi dos dies a l'any que cap


Aquesta diada té com a objectiu la conservació de totes les espècies d'aus que habiten a la Terra, així com la preservació i protecció dels seus hàbitats, sense els quals és impossible la seva conservació i pervivència.
A més a més, el fet de aconseguir sensibilitzar i conscienciar a la societat en la defensa de les aus, el fet d'mplicar-se en la preservació de totes les aus i dels seus hàbitats, indirectament, també representa treballar per la conservació de la diversitat biològica del món i l'adequada utilització humana del recurs natural que les distintes espècies d'aus salvatges i els seus hàbitats representen.



12 i 13 de maig: Dia Mundial de les Aus Migratòries
 
El Dia Mundial de les Aus Migratòries és una campanya de sensibilització i participació social que es celebra anualment i és d'àmbit mundial que està orientada a promoure la conservació de les aus salvatges migratòries i dels seus hàbitats, distribuits al llarg de les seves rutes de migració per diversos països, a tot el món. 

Pòster anunciador de la Diada d'enguany, dedicada a la protecció de les aus migràtories en els diversos països acollidors
Aquesta diada mundial, està organitzada per l'adhesió de diversos estats a l'Acord per a la Conservació de les Aus Aquàtiques Migratòries d'Àfrica i Euràsia (AEWA) i a la Convenció sobre Espècies Migratòries (CMS), dos tractats ambientals internacionals amb una comissió coordinadora seu a Bonn i administrats pel Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient (PNUMA). 
Aquesta diada mundial, es va iniciar l'any 2006 i des de aleshores, es ve celebrant, anualment, el segon cap de setmana del mes de maig. Les organitzacions públiques implicades i les entitats privades concienciades, de tot el món organitzar esdeveniments públics, com ara festivals d'aus, programes d'activitats d'educació ambiental ornitològica, sovint excursions d'observació d'aus, amb la finalitat de sensibilitzar la gent a actuar i participar en accions i campanyes adreçades als objectius de conservació de fauna i protecció d'hàbitats

 
17 de maig: Dia Mundial del Reciclatge
 
Aquesta diada mundial es celebra amb l'objectiu de sensibilitzar i de conscienciar la població sobre la utilitat d'aquesta eina tan senzilla i a l'abast de tothom per a la protecció del medi ambient.
Entenem per reciclatge el procés pel qual un material o un residu d'un producte ja utilitzat que, fins ara, era destinat a l'abocador de deixalles i brossa, ara pot ser processat per a que pugui ser reutilitzat en els cicles productius industrials o agropecuaris. 

Amb aquest senzill procediment es disminueix l'impacte mediambiental dels nostres hàbits de consum o dels mals hàbits consumistes. Dons disminueix la quantitat de recursos materials no renovables que es perden, s'allarga la vida útil dels abocadors, s'evita l'extracció de noves quantitats de recursos no renovables allargant la vida dels dipòsits per que els puguin continuar usant les properes generacions, es disminueix el consum d'energia necessaria per a l'extracció i transformació de primeres matèries, es protegeix el paisatge natural i l'hàbitat de moltes espècies vivents.
Els materials que més habitualment es reciclen són  el vidre, el paper, els plàstics i els metalls

 
18 de maig: Dia Internacional per la conservació de les Plantes 

Aquesta diada internacional que aquest any es celebra per primera vegada, busca conscienciar a tota la societat sobre la importància de la investigació i conservació de tota mena de plantes per la seva extraordinària importància en l'economia, la salut, l'alimentació i el medi ambient. Aquesta iniciativa que ha estat promoguda per l'Organització Europea de Ciències de les Plantes (Organiztació Europea per a la Ciència de les Plantes (EPSO)) amb el nom de "Fascination of Plant Day", es seguida per almenys 30 països. En el consell de direcció hi participen investigadors espanyols del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) .

Aquesta diada internacional aborda tots els aspectes relacionats amb el món de les plantes, com és la investigació bàsica, la millora del rendiment de l'agricultura, l'horticultura, la jardineria, la nutrició vegetal, la silvicultura i la conservació del medi ambient. Així mateix, aquesta iniciativa europea persegueix conscienciar a la població i als productors agrícoles, sobre la importància de la feina científica en la millora de les varietats cultivades de plantes, en la millora de les seves defenses naturals enfront dels atacs dels paràsits i dels estressos edàfics, hídrics iclimàtics. També vol sensibilitzar sobre la importància dels vegetals en la producció d'aliments, en la lluita contra l'Escalfament Global i contra el Canvi Climàtic, la necessitat d'obtenció de noves substàncies industrials, alimentàries o medicinals que s'obtenen de plantes, la necessitat de la conservació de la biodiversitat vegetal, la necessitat de la sostenibilitat de les activitats agràries i silvícolas, la importància de la producció de productes renovables d'origen vegetal i la necessitat de l'educació en favor de les plantes silvestres i cultivades o de les experiències artístiques relacionades amb el món vegetal.

 
22 de maig: Dia Internacinial de la Diversitat Biològica
 
L'any 1994, l'Assemblea de l'Organització de les Nacions Unides va declarar el 22 de maig com a Dia Mundial de la Diversitat Biològica en entrar en vigor el Conveni sobre aquest tema.

Diferents espècies d'animals i de vegetals
conviuen en el nostre entorn i es relacionen de forma clara o subtil i mantenen funcions i equilibris ecològics molt importants dels que no sempre som conscients

L'investigador alemany Alexander von Humboldt va ser un dels primers científics en adonar-se'n de l'existència de la diversitat biològica, al món i en a dedicar-se a l'estudi de la seva distribució geogràfica. Segons una cita seva de 1845: "Una apreciació equitativa de la importància de totes les parts de la naturalesa, és més que tot una necessitat del temps actual, en el qual la riquesa material i l'augment del benestar de les nacions, s'ha de basar en la utilització dels productes de la natura i de les forces naturals, duna forma més acurada i assenyada... ".
Tot i haver estat signat fa 10 anys, el Conveni per la Conservació de la Diversitat Biològica i dotar-se dels instruments necessaris per desenvolupar mesures de conservació i protecció de la biodiversitat, com ara, a casa nostra, l'Estratègia Espanyola de Biodiversitat, actualment, la gestió sobre aquest tema es manté paralitzada degut a l'immobilisme legislatiu.
  

24 de maig: Dia Europeu dels Parcs Naturals 


Aquest diada continental, es celebra a tota Europa, en commemoració de la creació dels primers parcs naturals europeus, com va ser el cas de Suècia, on es va crear el primer Parc Natural, el dia 24 de maig de l'any 1909.

La celebració del Dia Europeu dels Parcs va ser impulsada dos anys per la Federació
Europea de Parcs Naturals (Europarc), que agrupa tots els Parcs naturals d'Europa, amb l'objectiu de millorar la seva gestió, lluitar per la conservació dels recursos naturals  i fomentar el suport del públic usuari cap a les polítiques de l'Administració orientades cap a l'us sostenible d'aquestes zones protegides.
Amb la finalitat de sensibilitzar i conscienciar els usuaris del Parcs Naturals, cada any s'organitzen, en les àrees protegides del continent, diverses activitats orientades a divulgar els valors naturals i culturals i a donar a conèixer la importància de protegir aquests espais naturals.



No hay comentarios:

Publicar un comentario