martes, 31 de enero de 2012

Previsions d'efemèrides naturals pel mes de febrer

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida

Algunes efemèrides ambientals, naturals, de caire
astral, pròpies del mes de febrer que podem aprofitar-hi per a fer observacions astronòmiques diürnes i nocturnes.

EFEMÈRIDES ASTRONÒMIQUES

EL SOL


Els moments de sortida (S) i de posta (P) del sol, marquen els punts de l'inici i del final del període de claror, es a dir, del dia, el temps transcorregut entre aquests dos moments marca la durada (D) absoluta del dia (Dd) i per tant, assenyala la durada absoluta de la nit (Dn). Aquestes dues xifres absolutes permeten saber si el dia es va escurçant o es va allargant, progressivament, però també ens permet conèixer la durada relativa dia/nit en relació a la durada de 24 h. del cicle complet dia-nit (C)

Sortida del sol a Lleida
Imatge:
http://www.324.cat/elmeu324/foto/42728/La-sortida-del-Sol-a-Lleida


Dia 1 de febrer: S= 8.10
h./ P= 18.12 h.--> Dd= ?
--> Dn= ? --> Dd/C= ? i Dn/C= ?
Dia 15 de febrer: S= 7.54 h./ P= 18.30 h. --> Dd= ? --> Dn= ? --> Dd/C= ? i Dn/C= ?
Dia 29 de febrer: S=7.33 h./ P= 18.47 h.--> Dd= ? --> Dn= ? --> Dd/C= ? i Dn/C= ?

Les dades de Sortida i Posta del Sol, segons els càlculs de l'Instituto Geográfico Nacional, per a l'any 2012 i per a la ciutat de Lleida http://www.fomento.gob.es/salidapuestasol/2012/Lleida-2012.txt
Respecte dels mateixos dies de gener quant s'ha allargat el dia? = ?
Respecte
dels mateixos dies quant s'ha escurçat la nit? = ?

Des de l'1 de gener fins al
29 de febrer, quant s'ha allargat el dia?= ?
Q
uant s'ha escurçat la nit? = ?

*Per a veure els horaris solars, d'altres anys i/o d'altres capitals de província, espanyoles, cliqueu aquí


LA LLUNA


Les fases de la Lluna, marquen el pas del temp
s, amb un ritme de canvi de fase, cada set dies, amb el que un cicle complet es produeix cada vint-i-vuit dies, fet que fa que l'any lunar estigui constituït per cinquanta-dues setmanes.

Lluna plena: dimarts, 7 de febrer
Quart minvant
: dimarts, 14 de febrer
Lluna nova: dimarts, 21 de febrer

En aquesta imatge es veu l'evolució de l'aspecte de la Lluna, dia a dia, durant tot el mes de febrer.
Imatge: Calendario lunar perpétuo


ESTRELLES I CONSTEL·LACIONS


Planisferi celest, corresponent a la representació plana de l'hemisferi nord, representant les estrelles d'una constel·lació unides amb traços imaginaris per a que es pugui apreciar la forma que els ha donat nom. En aquest planisferi estàtic es mostren les estrelles més lluentes que són visibles durant el mes febrer. Aquesta "representació molt ideal" mostra el firmament nocturn que veuria un observador, estant tombat a terra i mirant cap el cel, cap a la mitja nit un dia qualsevol del mes.
Sobre la línia de la eclíptica hi són visibles les constel·lacions zodiacals
del mes.
Imatge:
El cielo mes a mes

Com que les estrelles i constel·lacions es mouen contínuament i la seva posició va variant al llarg de tota la nit i al llarg dels diversos dies del mes. Es fa evident que per a fer-hi
una bona observació astronòmica, un dia determinat de l'any, a una hora concreta, realment, es fa imprescindible poder disposar d'un planisferi estel·lar mòbil i, sobre tot, i saber-lo utilitzar correctament. Per a aprendre l'us correcte d'un planisferi estel·lar mòbil és molt convenient mirar atentament aquest dos vídeos:

1- COMO USAR EL PLANISFERIO PROCIVEL Nivel 1

2- USO AVANZADO DEL PLANISFERIO Nivel 2Planisferi Estel·lar Educatiu de Educa Ciència

Descarregar el Planisferi Educatiu, senzill
Només cal descarregar un arxiu PDF de dues pàgines i fer-hi la manipulació i muntatge.
Aquest
Planisferi estelar, és vàlid per a fer-hi observacions a tota la Península Ibèrica, però no per les que s'hagin de fer a les illes Canàries, latituds equivalents o més baixes (Àfrica, Sud-americà, etc.). En aquests casos o quan es vulgui aconseguir observacions de una major precisió caldrà anar-hi a aquest lloc en el que es podrà triar la latitud concreta que interessi a casacú, en funció de la seva localització geogràfica, per tal de poder descrregar-s'hi el corresponent mapa estel·lar.Creus que el destí de les persones el poden determinar o influir les estrelles?

Sobre la línia de la eclíptica, hi són visibles les dues constel·lacions zodiacals, típiques del mes de febrer: Aquari, des del 20 de gener fins el 18 de febrer i Peixos, des del 19 de febrer fins el 20 de març.

Esquema mostrant la distribució estacional de les diverses constel·lacions zodiacals, al llarga de l'any. Al cercle intermedi hi ha els diversos signes astrològics que les representen i en el cercle exterior els noms de cadascuna.


Perquè creus que a les persones nascudes en determinats dies, de determinats mesos, les antigues i modernes supersticions astrològiques, les hi han atribuït un signe zodiacal que segons aquestes
creences irracionals, en determina la seva personalitat i les seves circumstancies personals, favorables o desfavorables, al llarg de la seva vida i al llarg de l'any?

Creus que és possible que unes agrupacions d'estrelles, tan sols aparents, que estan situades a milions de milions de kilòmetres dels ésser humans, puguin arribar a determinar o influir, mínimament, sobre el caràcter de les persones i influir en la seva bona o mala sort?

Creus que la bona o mala formació, la bona o mala actitud, la poca o molta persistència, la bona o mala integració social, etc. etc., d'una persona, determinada, tindran menys influències favorables o desfavorables, sobre el seu futur que la influència "màgica" de unes llunyanes estrelles?

Mires l'horòscop que publiquen els diaris i revistes, sempre que tens ocasió? Què esperes trobar en els seus auguris?

No hay comentarios:

Publicar un comentario