miércoles, 1 de febrero de 2012

Previsions d'efemèrides socials pel mes de febrer

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


Algunes efemèrides ambientals, socials, que podem aprofitar-hi per a fer observacions sociofenològiques, pròpies del mes de febrer

El dia 2 de febrer es celebra el Dia Internacional de les Zones Humides, pantanoses o d'aiguamollsEl dos de febrer de 1971 es va signar el Conveni Internacional de Protecció dels Aiguamolls, a la vora del Mar Caspi, a la ciutat iraniana de Ramsar, d'on deriva el nom del pacte internacional i des d'aquell any, tots els anys es commemora la necessitat de conservar i protegir aquesta mena de hàbitats i paisatges
Logo del 2012, commemoratiu del Dia Mundial dels Aiguamolls i recordatori dels objectius del Conveni de Ramsar de 1971, encara pendents d'assoliment
Imatge:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Convenci%C3%B3_de_Ramsar

"Extensions de maresmes i pantans, o superfícies cobertes d'aigua, ja siguin de règim natural o artificial, permanents o temporals, estancades o corrents, dolces o salades, incloses les extensions d'aigua marina la profunditat en marea baixa no excedeixi de sis metres" . Així defineix la Convenció dels Aiguamolls aquests ecosistemes, en els que l'aigua juga un paper fonamental.
La conservació dels aiguamolls és important per a moltes activitats humanes

Amb el Conveni de Ramsar, es va crear una llista de les zones humides de major importància internacional que en l'actualitat, ja recull 1.011 aiguamolls de 117 països. Espanya es va incorporar als països signataris el 1982, afegint 38 aiguamolls, entre els quals destaquen parcs nacionals com el de Doñana i el de les Taules de Daimiel, parcs naturals com el Delta de l'Ebre, o les llacunes de Villafáfila i de Gallocanta, etc.
Racó dels aiguamolls de Rufea, vistos des de l'amagatall ornitològic.
Imatge: fotografia original d'Alba Pifarré

Gran part de l'abundant patrimoni arqueològic i cultural del món antic, guarda una estreta relació amb les riqueses naturals dels seus aiguamolls. Les antigues civilitzacions van sorgir i evolucionar a la vora dels grans rius i dels aiguamolls associats a ells.
En l'actualitat,
el benestar de molta gent segueix depenent de l'ús dels recursos hídrics, vegetals i faunístics dels aiguamolls més propers als seus assentaments. A més, diverses activitats humanes com la pesca, l'agricultura, l'activitat forestal, el transport i, darrerament, el turisme de natura, etc., estan molt vinculades amb la qualitat dels recursos naturals i paisatgístics, proveïts pels aiguamolls i, per tant, la seva rendibilitat econòmica, depenen, per tant, del manteniment de les seves condicions ecològiques óptimes. També són zones molt importants per al proveïment d'aigua dolça amb finalitats domèstiques, agrícoles o industrials i per això, en els darrers anys, s'ha prestat més atenció a la seva conservació que no pas en anys o segles endarrere.

El 12 de febrer es celebra el Dia Internacional de Darwin

El Dia de Darwin és una celebració cívica instituïda per commemorar l'aniversari del naixement de Charles Darwin, el 12 de febrer de 1809.
La celebració anual del dia
del naixement de Charles Darwin vol ressaltar la important contribució d'aquest científic a la ciència moderna, a més, aquesta celebració vol promoure el respecte cap la pràctica de la ciència, en qualsevol àmbit, en general, i fomentar la divulgació dels avenços científics o la idoneïtat del pensament científic, per comprendre i explicar la realitat i el funcionament del món que ens envolta, i per combatre les explicacions supersticioses o pseudocientífiques.

"Darwin de passeig amb els seus anvantpassats", una de les moltes caricatures que els periòdics més conservadors i reaccionaris, del seu temps, li van dedicar-hi per ridiculitzar-lo a ell, per trencar amb la tradició creacionista, i criticar les seves idees evolucionistes.
Imatge: EvoVagario



 

No hay comentarios:

Publicar un comentario