domingo, 8 de enero de 2012

Previsions d'efemèrides naturals pel mes de gener

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


Algunes efemèrides ambientals, naturals, astronòmiques, pròpies del mes de gener que podem aprofitar per a fer-hi observacions del firmament i de moltes altres coses relacionades amb el moviment aparent o real dels astres...


EFEMÈRIDES ASTRONÒMIQUES


EL SOL


Els moments de sortida (S) i de posta (P) del sol, marquen els punts de l'inici i del final del període de claror, es a dir, del dia, el temps transcorregut entre aquests dos moments marca la durada (D) absoluta del dia (Dd) i per tant, assenyala la durada absoluta de la nit (Dn). Aquestes dues xifres absolutes permeten saber si el dia es va escurçant o es va allargant, progressivament, però també ens permet conèixer la durada relativa dia/nit en relació a la durada de 24 h. del cicle complet dia-nit (C)

Sortida del sol a Lleida
Imatge:
http://www.324.cat/elmeu324/foto/42728/La-sortida-del-Sol-a-Lleida

Dia 1 de gener: S= 8.24 / P= 17.37 --> Dd= ?
--> Dn= ? --> Dd/C= ? i Dn/C= ?
Dia 15 de gener: S= 8.22 / P= 17.51 --> Dd= ? --> Dn= ? --> Dd/C= ? i Dn/C= ?
Dia 30 de gener: S=8.12 / P= 18.10 --> Dd= ? --> Dn= ? --> Dd/C= ? i Dn/C= ?

(Segons dades de Sortida i Posta del Sol, de l'Instituto Geográfico Nacional, per a l'any 2012 i per a la ciutat de Lleida
http://www.fomento.gob.es/salidapuestasol/2012/Lleida-2012.txt)

Per a veure els horaris solars, d'altres anys i/o capitals espanyoles, cliqueu aquí


LA LLUNA


Les fases de la Lluna, marquen el pas del temps, amb un ritme de canvi de fase, cada set dies, amb
el que un cicle complet es produeix cada vint-i-vuit dies, fet que fa que l'any llunar estigui constituït per cinquanta-dues setmanes.

Lluna plena: dilluns, 9 de gener
Quart minvant
: dilluns, 16 de gener
Lluna nova: dilluns, 23 de gener

En aquesta imatge es veu l'evolució de l'aspecte de la Lluna, dia a dia, durant tot el mes de gener.
Imatge: Calendario lunar perpétuo



ESRELLES I CONSTEL·LACIONS

Planisferi celest, corresponent a la representació plana de l'hemisferi nord, representant les estrelles i constel·lacions que són visibles durant el mes gener. Aquesta "representació molt ideal" mostra el que veuria un observador, estant tombat a terra i mirant cap el cel, cap a la mitja nit.
Imatge:
El cielo mes a mes

Com que les estrelles i constel·lacions es mouen contínuament i la seva posició va variant al llarg de tota la nit i al llarg dels diversos dies del mes. Es fa evident que per a fer-hi una bona observació astronòmica, un dia determinat de l'any, a una hora concreta, realment, es fa imprescindible poder disposar d'un planisferi estel·lar mòbil i, sobre tot, i saber-lo utilitzar correctament. Per a aprendre l'us correcte d'un planisferi estel·lar mòbil és molt convenient mirar atentament aquest dos vídeos:
1- COMO USAR EL PLANISFERIO PROCIVEL Nivel 1
2- USO AVANZADO DEL PLANISFERIO Nivel 2



Planisferi Estel·lar Educatiu de Educa Ciència

Descarregar el Planisferi Educatiu, senzill
Només cal descarregar un arxiu PDF de dues pàgines i fer-hi la manipulació i muntatge.
Aquest
Planisferi estelar, és vàlid per a fer-hi observacions a tota la Península Ibèrica, però no per les que s'hagin de fer a les illes Canàries, latituds equivalents o més baixes (Àfrica, Sud-americà, etc.). En aquests casos o quan es vulgui aconseguir observacions de una major precisió caldrà anar-hi a aquest lloc en el que es podrà triar la latitud concreta que interessi a casacú, en funció de la seva localització geogràfica, per tal de poder descarregar-s'hi el corresponent mapa estel·lar.


Les constel·lacions zodiacals i l'horroscop

Sobre la
línia de la eclíptica, hi són visibles les anomenades constel·lacions zodiacals, les típiques del mes de gener són la de Capricorn que es visible des del 21 de desembre fins al 19 de gener i la d'Aquari que es visible des del 20 de gener fins al 18 de febrer

Saps quin signe zodiacal tens i perquè aquest i no un altre?

Hi creus que les persones d'un signe
zodiacal determinat s'avenen millor amb les que són d'uns signe zodiacal concrets?

Esquema representant les diverses constel·lacions zodiacals, en relació a la posició de la Terra, al llarg de la seva orbita anual, durant els diferents mesos de l'any
http://www.ezotawenoto.com/biologia/un-paseo-por-el-zodiaco.htm



METEORITS

Les "Pluges d'estels" es produeixen cada vegada que l'orbita del nostre planeta coincideix amb la orbita d'un cometa, les restes de la cua del cometa, petits fragment minerals de la grandària d'un gra de sorra, que es mantenien en suspensió a l'espai exterior o extraterrestre, al xocar a una velocitat de milers de kilòmetres per hora, al entrar en l'atmosfera de la Terra, s'inflamen i es desintegren mentre produeixen aquest bonic efecte lluminós.

Aspecte d'un cel nocturn en un moment de màxim apogeu de "pluja d'estrelles"
Imatge: Astroafición

Plujes d'estrelles o sigui que es veuran molts "estels fugaços, e. corredors o estrelles fugisseres" durant unes poques hores d'uns pocs dies.
Al mes de
gener de l'1 al 5 "toquen" les anomenades "Quadràntides", nom que fa referència a la zona de procedència, del firmament.
L'hora apropiada per fer-hi les observacions més exitoses, és de l'1 a les 2 de la nit i el dia de l'apogeu, es a dir quan hi ha la tassa màxima d'estels fugaços, serà el dia 3 de gener, en el que la tassa
"d'estrelles corredores" que previsiblement es podran veure, aquest dia i a les hores esmentades, si no fallen les previsions, podrà ser de 40 a 80 estrelles fugisseres per hora, més o menys, 1 estrella fugissera cada minut o cada dos minuts.

Aquest dies és una bona ocasió per fotografiar aquest fenomen astronòmic! Però no us oblideu d'agafar una "tumbona" si no voleu castigar les vostres cervicals, roba de molt abrig per estar una hora al a intempèrie, amb temperatures molt baixes, també, un termo amb alguna beguda calenta i no estarà demés, si agafeu una manta, per si de cas resulta que fa molt més fred del que us haviau arribat a imaginat


No hay comentarios:

Publicar un comentario