lunes, 2 de julio de 2012

Previsions d'efemèrides naturals, astronòmiques pel mes de juliol

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


   
Algunes efemèrides ambientals, naturals, celestes, pròpies del mes de iuliol que podeu aprofitar-hi per a planificar i fer observacions astronòmiques.
 

EFEMÈRIDES ASTRONÒMIQUES

EL SOL


Els moments de sortida (S) i de posta (P) del sol, marquen els punts de l'inici i del final del període de claror, es a dir, del dia, el temps transcorregut entre aquests dos moments marca la durada (D) absoluta del dia (Dd) i per tant, assenyala la durada absoluta de la nit (Dn). Aquestes dues xifres absolutes permeten saber si el dia es va escurçant o es va allargant, progressivament, però també ens permet conèixer la durada relativa dia/nit en relació a la durada de 24 h. del cicle complet dia-nit (C)

Bonica sortida del sol a la ciutat de Lleida, per darrere de la silueta de la Seu Vella
Imatge: http://www.324.cat/elmeu324/foto/42728/La-sortida-del-Sol-a-Lleida


Dia 1 
de juliol: S= 6:27 h./ P= 21.36 h.--> Dd= x? --> Dn= y? --> Dd/C= z?i Dn/C= w? 

Dia 15 
de juliol: S= 6:37 h./ P= 21.30 h. --> Dd= x? --> Dn= y? --> Dd/C= z? i Dn/C= w? 

Dia 30 de juliol: S= 6.50 h./ P= 21.17 h.--> Dd= x? --> Dn= y? --> Dd/C= z? i Dn/C= w?


Les dades de Sortida i Posta del Sol, per a la ciutat de Lleida, segons els càlculs de l'Instituto Geográfico Nacional, per a tots els dies de l'any 2012, les podeu consultar aquí 
 
Respecte dels mateixos dies del passat mes de juny, en avançar-hi 30 dies, quant s'haurà allargat o escurçat el dia? = x? 
Respecte 
dels mateixos dies del passat mes de juny, en avançar-hi 30 dies, quant s'haurà escurçat o allargat la nit? = y?

Des de l'1 de gener fins al
 30 de juliol, quant s'haurà allargat el dia?= x? 
Q
uant s'haurà escurçat la nit, en el mateix període de temps? = y?
Has trobat alguna irregularitat, relacionada amb l'allargament del dia i l'escurçamment de la nit?
A partir de quin dia apareixen irregularitats? A què creus que són degudes?

  
*Per a veure els horaris solars, d'altres anys cliqueu aquí
*Per a veure els horaris solars, d'altres capitals de província, espanyoles, cliqueu aquí



LA LLUNA 

Les fases de la Lluna, marquen el pas del temps, amb un ritme de canvi de fase, cada set dies, amb el que un cicle complet es produeix cada vint-i-vuit dies, fet que fa que l'any lunar estigui constituït per cinquanta-dues setmanes.
Pel mes de juny, les previsions de canvi de fase lunar, són les següents:

Lluna plena: dijous, 5 de juliol (La data que apareix a l'imatge està eqivocada)
 
Quart minvant: dijous, 12 de juliol

Lluna nova: dijous, 19 de juliol

Quart creixent: dijous, 26 de juliol

En aquesta seqüenciació d'imatges es veu l'evolució de l'aspecte de la Lluna, dia a dia, durant tot el mes de juny  
Imatge: Calendario lunar perpétuo



ESTRELLES I CONSTEL·LACIONS
 

Planisferi celest, corresponent a la representació plana de l'hemisferi nord, representant les estrelles d'una constel·lació unides amb traços imaginaris per a que es pugui apreciar la forma que els ha donat nom tradicional a cadascuna d'elles. 


En aquest planisferi estàtic es mostren les estrelles més lluentes que són visibles durant el mes maig. Aquesta"representació molt ideal" mostra el firmamentnocturn que veuria un observador, estant tombat a terra i mirant cap el cel, cap a la mitja nit, un dia qualsevol del mes de juliol
Imatge: El cielo mes a mes


Com que les estrelles i constel·lacions es mouen contínuament i la seva posició, al firmament nocturn, no és mai fixa, sinó que va variant al llarg de tota la nit i al llarg dels diversos dies del mes. Es fa evident que per a fer-hi una bona observació astronòmica, un dia determinat de l'any, a una hora concreta, realment, es fa imprescindible poder disposar d'un planisferi estel·lar mòbil i, sobre tot, i saber-lo utilitzar correctament.



Creus que és possible que el destí de les persones el puguin determinar les estrelles?

Sobre la línia de la eclíptica, aquest mes de juliol,
hi seran visibles les dues constel·lacions zodiacals, típiques del mes de juliol:  Géminis, del 21 de juny fins el 20 de juliol i Càncer del 21 de juliol fins el 9 d'agost.
En canvi els signes zodiacals que corresponen a aquest mes són, ben diferents:  Cáncer, del 22 de juny fins el 22 de juliol i Leo, del 23 de juliol fins el 23 d'agost.  A quina causa creus que es degut aquest desfase entre els signes zodiacals astrològics i les constel·lacions zodiacals astronòmiques?


- Perquè creus que a les persones nascudes en determinats dies, de determinats mesos, les antigues i modernes supersticions astrològiques, les hi han atribuït un signe zodiacal concret que, segons ells, en determina la seva personalitat i influirà sobre les seves circumstancies personals, al llarg de tota la seva vida?  

Astuta imatge publicitària, amb finalitats promocionals d'un conegut astròleg llatinoamericà, en la que se'l representa, com si fos una mena de divinitat, rodejat d'un aura lluminosa i desprenent rajos de llum. Se'l mostra amb actitud amistosa (rostre amb mirada franca i sonrient), amb el braç semi-estès amb el palmell, cap amunt, cap el espectador, aquest és un gest que pot tenir una doble lectura, el de donar-hi (solucions) i rebre'n (consultes). Situat entre l'espectador, al seu davant, i el firmament, al seu darrera, voldria donar a entendre que ell, l'astròleg, és l'amable i confiable mitjancer, entre el consultant (client i crèdul) i els astres (els que, suposadament, controlen el seu destí i la seva fortuna)
Imatge: Astrología

- Creus que és possible o raonable, creure que uns determinats agrupaments d'estrelles, situades a milions de milions de kilòmetres de distància de la Terra, puguin arribar a determinar el bon o mal resultat, en el futur, de determinades activitats viatgeres, comercials, amoroses, econòmiques, etc., segons si es realitza un dia o altre, una setmana o una altra, un mes o un altre, n els que determinats estrelles són favorables o desfavorables?

- Creus que la bona o mala formació acadèmica i professional, l'excés d'imprudència o d'esporuguiment, la poca o molta persistència davant de l'esforç i les dificultats, la bona o mala integració social, etc. etc., d'una persona, determinada, tindran menys influències favorables o desfavorables, sobre el seu futur que la influència "màgica" de unes llunyanes estrelles? 

- Mires l'horòscop que publiquen alguns diaris i revistes, sempre que tens ocasió de fer-ho? Confiant en la fiabilitat  dels seus auguris, respecte a les previsions relacionades amb la teva salut, feina, diners, amor, durant el període de temps esmentat per l'horòscop?
  
Alguna vegada has pagat, o has pensat fer-ho, per a que un astròleg "professional" et faci la teva "carta astral" i t'ajudi a encarar la teva vida, resoldre problemes del moment, t'aconselli a triar opcions o a prendre decisions?



PLUJA D'ESTRELLES DEL MES DE JULIOL
Tot i que tots els mesos de l'any, hi ha alguna pluja d'estrelles, algunes són tan poc "espectaculars", que sols poden resultar prou interessants pels astrònoms, professionals y afeccionats, d'alt nivell, però no a la gent comuna. Per això, solament, es donen a conèixer, al gran públic, les pluges que són verdaderament remarcables com a "espectacles" de la naturalesa, per la quantitat de meteors que es poden arribar a veures determinats dies a certes hores de la nit o matinada. Malauradament, aquesta mena de pluges d'estrells tan atractives per a tothom, són força infreqüents i tot i que, cap a la meitat, d'aquest mes de juliol comença la pluja de les Perseides, caldrà esperar fins al mes d'agost per poder gaudir de la vistositat i visibilitat d'aquesta pluja d'estels, que llavors és anomenada, popularment, "llàgrimes de sant Llorenç", per ser molt visibles durant les nits, dels dies dels voltants del dia dedicat a la celebració d'aquest sant.

Sobre un firmament estelat, un meteor de les Perseides, es desintegra durant la seva trajectoria, convertint-se, en una fracció de segons, en un curt tras lluminós
Imatge: Sky gazers keep eye on meteor shower

No hay comentarios:

Publicar un comentario