martes, 10 de julio de 2012

Muricecs a La Mitjana de Lleida (1)




per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


La 8a nit dels ratpenats a Lleida

A meitat del mes de juliol, estem ja a ple estiu i amb la calor d'aquesta època, els insectes són molt abundants i estan molt actius, doncs molts d'ells estan en zel i passen moltes hores del dia, del crepuscle o de la nit, volant a la cerca de parella, amb la que poder acoblar-se per multiplicar i conservar l'espècie.
Els ratpenats, en  aquesta època també estan molt actius, doncs, les mares han de donar de mamar a la seva cria i per a tenir prou llet per al seu cadellet i força per volar i caçar l'aliment que han d'atrapar i menjar molts insectes voladors, cada nit. És per això que els muricecs són beneficiosos per l'home i perquè els veiem, fàcilment, bona part del capvespre i de la nit, perseguint i caçant,  prop dels fanals,  mosquits, arnes, efímeres, etc. que formen eixams, atrets per la llum de lluminàries públiques, als carrers, o de lluminàries privades, als jardins, terrasses i balcons particulars. 
En el llocs no il·luminats, en penombra o completament a les fosques, també hi són, però no els podem veure, gens fàcilment, perquè la nostra visió nocturna és molt ineficaç, ja que com animals diürns que som no tenim la vista adaptada a una bona visió nocturna.


Realitzant observacions nocturnes, amb mitjans visuals i electrònics, dels muricecs que s'alimenten a La Mitjana, des de la vora del riu segre
Imatge: La Paeria


Des de fa 8 anys, a tot Catalunya s'organitzen activitats per tal de donar a conèixer, a grans i petits, la realitat d'aquests valuosos animals, moltes espècies estan en perill d'extinció degut a que com insectívors que són, l'abús dels insecticides en l'agricultura, la ramaderia i l'indústria ha reduït molt la disponibilitat d'aliment i molt del que poden trobar està contaminat amb insecticides que es van bioacumulant a l'interior del ratpenats, produint-los molts problemes fisiològics i finalment la mort. 


Molta gent interessada per la natura o o encuriosida per la biologia d'aquests animalons, tan poc coneguts, col•labora i participa a la "Nit dels ratpenats" per tot Catalunya, a la a Espanya, a l'Eurobats a Europa i altres continents. 
Gràcies a l'interès i col·laboració de la gent en activitats de descoberta i tasques d'observació des de fa anys s'organitzen nits  amb finalitats lúdiques i científiques  a moltes poblacions del món, sencer, si teniu curiositat i voleu aprofundir en aquest tema podeu consultar internet. 
També podeu trobar un programa de les activitats organitzades, aquest any, per tot Catalunya, perquè pugueu triar el lloc més proper o més desconegut, segons la vostra preferència. 

Esperem i us desitgem que pugueu gaudir de la nit i dels ratpenats, descobrint aspectes sorprenents i aprenent formes de poder estudiar-los i a protegir-los, millor, en qualsevol de les localitats catalanes organitzadores.




Els més petits participant en un tallers de manualitats, relacionades amb els muricecs, a l'exterior del Centre d'Interpretació del parc municipal de La Mitjana, ajudats per monitors i familiars 
Imatge: La Paeria



La 8a nit dels ratpenats a La Mitjana

Des de fa vuit anys, a Lleida, al parc de La Mitjana, cada estiu, es venen organitzant "Nits dels ratpenats", aquest any 2012, també

Data: Dijous, 12 de juliol de 2012
Hora: De les 18:00 a les 22:30
Lloc de trobada: Lleida (Parc de la Mitjana)
Adreça: Parc de la Mitjana, Lleida
Contacte
Telèfon : 973 23 25 59
Mail : lleidaenviu@paeria.cat
Observacions: No cal inscripció prèvia
Nota: cal portar una llanterna, calçat, roba adequada, i si voleu, alguna cosa per sopar.



Els més petits participant en un tallers de manualitats, relacionades amb els muricecs a una de les aules del Centre d'Interpretació del parc municipal de La Mitjana 
Imatge: La Paeria

Programa :

18 a 21 h Tallers de manualitats, relacionades amb els muricecs, per als més petits
20 h Conferència: una ullada als ratpenats, caixes niu per a ratpenats, com s’estudien els ratpenats...
21.30 h Passejada nocturna a la Mitjana. Observació de l’activitat dels ratpenats, ús de detectors d’ultrasons, espai d’alimentació i repòs, tècniques de captura i estudi.
Es faran dos grups: un per famílies i un per adults.
22.30 h Cloenda

No hay comentarios:

Publicar un comentario