martes, 3 de julio de 2012

Efemèrides socialnaturals del mes de juliol


per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


Pel juliol, les celebracions social-naturals, han disminuït molt!

El mes de juliol, va a resultar molt tranquil, pot ser, massa i tot! Si se'l compara, amb el ritme frenètic del mesos precedents, maig i juny, curulls de celebracions socials, relacionades amb la protecció del Medi natural i els seus recursos.
Cal tenir present que als mesos centrals de l'estiu, juliol i agost, típics de les vacances estivals, continuen produint-se agressions contra el medi ambient que caldria tenir present i dedicar-les-hi un dia a l'any per reflexionar-hi i veure de posar-hi remei. Uns problemes típics d'aquesta època, al nostre país, són els incendis en el medi rural i una de les causes de degradació i pèrdua de sòls en llocs de clima mediterrani. Un altre problema vinculat amb les vacances estivals, és la degradació de la zona litoral, la terrestre amb una extrema concentració d'obres d'urbanització i la marina, amb una extrema concentració de banyistes a les platges, lloc de posta de diverses espècies de tortugues marines i de vaixells de luxe i de vaixellets "utilitaris" que amb les seves ancores destrueixen els herbassars submarins de posidònia, el lloc on ponen alguns peixos, mol·luscos i crustacis i on es refugien els alevins que mantenen la pesca artesanal.... n'hi ha d'altres però si es pogués posar remei a aquests ja hauríem avançat força en conservació del medi i del paisatge.

Però si els mesos estivals del juliol i l'agost, són mesos de reducció de commemoracions social-naturals, està clar que és perquè ja no hi ha escolars als centres educatius i molts adults estan de vacances, "desconnectats" de la normalitat rutinària fent de manera compulsiva tota mena d'activitats o d'inactivitats, suposadament, per recarregar-hi "les piles" psicològiques i poder tornar a la rutina urbana amb energia i il·lusió, renovades. Malauradament, amb el que tornen de les vacances d'estiu molts urbanites és amb un síndrome post-vacacional, "com un piano".

En aquestes condicions "socio-ambientals", de manca de una massa crítica de públic, suficientment nombrosa i activa, semble raonable que no pagaria la pena invertir temps i esforços en dissenyar i preparar, commemoracions per a les que no hi hauria prou gent, avisada o amb prou ganes de participar-hi, en activitats educatives i commemoracions, serioses... és clar que fins i tot el més tràgic, sempre te alguna vessant amables que es podria abordar, lúdicament.



7 de juliol: Dia Mundial de la Conservació del Sòl

Aquesta jornada commemorativa, vol recorda a Hugh Hammond Bennet, un reconegut científic conservacionista que es dedicava a l'Edafologia i que va investigar i experimentar, per aconseguir un augment de la productivitat de la terra, cultivada, a través de l'us de tècniques de conreu que resultessin poc agressives envers el sòl cultivat i que va treballar per conscienciar als agricultors nord-americans, dels beneficis econòmics i ambientals, del seu adequat maneig.
Bennett va morir el 7 de Julio de 1960 i, en honor seu, es va decidir celebrar el Dia Internacional de la Conservació del Sòl, el 7 de juliol.

El IAS celebra el Día de la Conservación del Suelo
Si alguna persona, urbanita, pensa que aquest és un problema llunyà, geogràficament, es bo que sàpiga que a Espanya, en el 75 % del territori productiu, els sòls estan subjectes a processos erosius, més o menys preocupants perquè estan reduint la seva productivitat, destruint-los o fent-los desaparèixer.

La degradació i la destrucció del sòl és causada o afavorida, per la pràctica inapropiada d'algunes activitats agrícoles, ramaderes i forestals que es fan, ignorant els resultats dels estudis ambientals, moderns, de conservació dels sistemes agrosilvopastorals o que són realitzades de formes agressiva, per explotadors massa cobdiciosos i, en conseqüència, tant les unes com les altres, resulten poc respectuoses amb la conservació de l'entorn natural i de l'entorn social.

La degradació i pèrdua de sòls, fèrtils i per tant productius, ja siguin cultivats o naturals, acostuma a ser el resultat de la confluència de fenòmens naturals, desfavorables, i de males pràctiques productives que resulten agressives, posades en pràctica en les zones rurals i naturals. Les males pràctiques productives que són causa de degradació i destrucció del sòl, es poden agrupar-s'hi en tres grans categories:
- la desforestació en terrenys força pendents,
- l'ús desequilibrat del sòl que causa la seva ràpida degradació

- i el mal ús de la mecanització de les feines agrícoles.
Caldria tenir molt present que la majoria dels aliments que consumeixen la major part de  les persones són de procedència terrestre ja siguin vegetals o animals, la producció de tots ells depen de la fertilitat de la terra.  


A mesura que va augmentant la degradació de les terres productives, cultivades i/o incultes, també es va degradant la qualitat de vida de les persones que les habiten, ja que va disminuint la productivitat que, anteriorment, generava diverses menes de recursos naturals, agraris, ramaders o artesans dels que es venien nodrint i beneficiant econòmicament.




No hay comentarios:

Publicar un comentario