viernes, 17 de febrero de 2012

Necessitat i utilitat de les caixes niu

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Dept. de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida.


Construir i distribuir llocs artificials de nidificació: caixes-niu. És una forma d'ajudar algunes menes d'aus i de mamífers, desnonats de les seves vivendes tradicionals, per l'afany de productivitat o la manca de generositat

Tot just, falta un mes per l'arribada de la primavera i ja fa dies que molts ocells s'afanyen en la recerca d'alguna cavitat en el tronc algun arbre vell. Cavitat en la que començarà a preparar el niu, per a que estigui a punt, quan la femella haurà de pondre els ous que l'un o els dos, covaran, incansables fins que eclosionin i aquell forat acollidor, es convertirà en una llar segura, seca i confortable, arrecerant la fràgil pollada dels vents gèlids del nord, del sol abrusador del migdia, de la pluja inclement i dels cruels depredadors.

Malauradament, cada any que passa, trobar un bon o un mal forat en el tronc d'un arbre, amb l'orientació apropiada i a l'alçaria convenient, s'està tornant una missió més difícil, competitiva i infructuosa, per als vertebrats més adaptades a aquesta mena de llocs específics de nidificació. El problema rau en que la moderna higienització, sovint excessiva, dels boscos de producció de fusta, de les plantacions forestals de producció de pasta de paper i de les arbredes urbanes, està fent desaparèixer els arbres vells, del territori de reproducció de moltes espècies de vertebrats que els necessiten per refugiar-s'hi i per multiplicar-se.

Aquest conte de Ruth Brown, publicat per Ed. Juventud, recull de forma fantasiosa una situació semblant a la que es dona en la dura realitat, però aquí amb un final feliç:
Molts animals viuen en el vell arbre: mare Conilla amb els seus disset conillets, el senyor Teixó, la parella de periquitos, els trapelles germans esquirols, el professor Xut, la garsa i el corv. Tots els dies el colom missatger porta el correu als llogaters del vell arbre. Un matí apareix una gran creu blanca pintada al tronc. Què significa aquesta creu?, Només el capità corb té la resposta: l'arbre ha estat marcat per a ser tallat! Els habitants del vell arbre se'n adonen que estan en perill, la seva llar, un arbre vell i acollidor, ha estat marcada i serà tallada en breu, cal pensar ben depresa en una solució salvadora. Tots els animals col · laboren en una idea enginyosa que resoldrà velles picabaralles i els portarà cap a la solució col·lectiva del seu greu problema. Les boniques il · lustracions de to clàssic ens introdueixen en l 'interior d'aquest arbre,
vell i acollidor. Al final del llibre, la història conclou amb un bonic desplegable troquelat i una agradable sorpresa. (Biblioteca Gerardo Diego. Corrales)
Imatge:
http://www.editorialjuventud.es/3628-2.html

Els moderns sistemes de prevenció de plagues forestals acostuma a eliminar tots els arbres vells, en considerar-los com a fonts potencials, o reals, de diversos tipus de paràsits que podrien infestar o atacar els arbres cultivats dels seu voltant, causant-los perjudicis que al final es transformen en pèrdues econòmiques
pels propietaris. Aquesta forma de gestió forestal aplicada, sistemàticament, aquests darrers quaranta o cinquanta anys, ha contribuït a reduir les poblacions de dues menes de vertebrats, típics d'aquest ambients ecològics, diverses espècies d'aus i algunes de mamífers, que es queden sense llocs on fer-hi la posta, covar els ous i pujar la pollada i sense llocs en els que poder hivernar, pujar la cadellada, respectivament.

Cartell anunciador d'una jornada popular de construcció i instal·lació de caixes nius, organitzada per Ecologistes en Acció.
Imatge: http://www.ecologistasenaccion.org/article16751.html

Les espècies d'aus i de mamífers més perjudicades són aquelles que acostumen a encauar-se o nidificar-hi, dins de les cavitats existents als troncs i les branques gruixudes de molts arbres vells.
Moltes parelles reproductores d'aquestes espècies, que no disposen de prou llocs favorables on poder realitzar l'hivernada, pujar la cadellada o fer-hi la posta i protegir els polls, no ho poden contribuir a mantenir o incrementar la demografia de la població local de la seva espècie.

Puput alimentant, amb insectes, un dels polls de la seva niuada, ja força crescut, que treu el cap pel forat que dona accés al niu, ubicat dins d'una cavitat en tronc d'un arbre vell.
Foto original de
José Mena Álvarez
fotògraf naturalista.

Una forma de suplir la manca de cavitats naturals, antigament, molt més abundants que en l'actualitat, és construir-ne cavitats artificials, per a que aquestes bestioles puguin
refuguiar-se i multiplicar-s'hi. Són les anomenades caixes-niu, un invent conservacionista, molt senzill i de fàcil construcció, instal.lació i manteniment. Amb aquests artefactes, de diversos models, es pot ajudar a determinades espècies d'ocells i mamífers, amenaçats de desaparició per ser-ne dependents d'aquesta mena d'oportunitats naturals. Amb les caixes niu es contribueix a mantenir o engrandir les poblacions de les espècies d'aus i mamífers que han resultat més perjudicades per l'eliminació dels arbres vells de boscos gestionats per la producció fustanera i de plantacions forestals, però també de carrers, places i parcs urbans.

Diversos models de caixa-niu, dissenyades segons les necessitats de les diferents l'espècies que les hagin d'ocupar.
Imatges: El CAMPERO INQUIETO

L'elecció del disseny apropiat, a l'hora de construir o d'instal·lar les caixes niu permet ajudar, d'una forma sel·lectiva, aquelles espècies d'aus i de mamífers que són les més vulnerables o les més importants (espècies clau) de la comunitat ecològica, necessàries per al manteniment de la biodiversitat i per al correcte funcionament de la comunitat biològica de la que forma part.
Les menes d'animals que podem ajudar son: ocells insectívors, aus rapinyaires nocturnes, petits mamífers forestals i muricecs o ratpenats

Guía de cajas nido y comederos para aves y otros vertebrados

Autores: Jordi Baucells, Jordi Camprodon, Jordi Cerdeira y Pere Vila

Editorial: Lynx Edicions
Lugar: Barcelona
Punlicación: Noviembre 2003
Formato: 16.5 x 23.5 cm,
Tapa dura

Páginas: 272
ISBN-10: 84-87334-55-5

El aficionado a la observación de la naturaleza encontrará en esta guía multitud de herramientas para atraer a los animales con comederos y facilitar su reproducción dentro de los nidales. Podrá construir cajas nido y comederos para realizar fotografías, observaciones, estudios o simplemente para proporcionar a los animales un alimento suplementario en los meses invernales o crear un lugar donde poder reproducirse.

La primera parte del libro contiene información práctica sobre:
- Cómo construir uno mismo cajas nido y comederos
- Dónde conseguir cajas nido de distintos modelos
- Cómo colocar las cajas nido y los comederos
- Cómo controlarlas y mantenerlas
- Indicaciones para utilizarlas como instrumento para la divulgación y la educación ambiental
- Indicaciones para utilizarlas para el estudio y la protección de las poblaciones de aves y otros vertebrados

La segunda parte del libro consiste en un amplio catálogo de las principales especies de vertebrados que ocupan las cajas nido en nuestro país, con la información científica que los autores han recopilado durante los últimos quince años, contrastada con la información actual del continente europeo sobre nidificación en cajas nido.


Cómo atraer fauna al jardín

Autor: Michael Chinery
Publicado: Lynx Edicions
Lugar: Barcelona
Fecha de publicación: Octubre 2006
Formato: 24.6 x 18.9 cm,
Rústica
, tapa blanda
Páginas: 128
ISBN: 84-96553-24-8


Obra llena de ideas y consejos prácticos adecuados para todos los presupuestos, esta guía nos ayudará a mejorar las características del jardín, y hacerlo más atractivo para las aves y otros animales. Adecuada para todo tipo de jardines, esta guía nos ofrece abundante información para: Plantar flores y hortalizas atractivas para la fauna. Crear praderas y setos vegetales más naturales y acogedores. Construir estanques. Fabricar cajas nido para aves y murciélagos o comederos para aves Identificar las señales y rastros dejados por las especies visitantes
La primera edició d'aquest llibre, la va publicar Editorial Blume, l'any 1986, amb el títol: El Naturalista en el Jardín i el subtítol: Guía práctica para atraer y conservar la fauna del jardín


GUIA PARA LOS AMANTES DE LAS AVES.


Autor:
Andreas Schulze.
Editorial: BLUME
Lugar de edición: BARCELONA
Año edición: 1988
Encuadernación: Tapa blanda
Dimensiones: 14.0x21.0cm.
Nº de páginas: 128 págs.
ISBN: 9788470316005

Contenidos: Ornitologia elemental. Primeros auxilios. Cómo observar a las aves. Alimentación invernal de aves. Pájaros en el jardín. Casetas para anidar. Especies problemáticas. Protección de avifuana y naturaleza.


PAJAROS DE JARDIN. Cómo atraer aves a su jardín

Autor: Mike Everett
Asesores: Cyrik Walker & Tim Parmenter
Editorial: HERMANN BLUME
Año edición: 1986
Lugar de edición: MADRID

Encuadernación en tela. Tapa dura.
20.0x25.0cm.
Nº de páginas: 160 págs.

ISBN: 9788472143531

Contenidos: Un jardín para las aves. Planificación del jardí. Alimentos y comederos. Cajas nido. 100 fichas de aves de jardín.


RECORDEU que existeixen les BIBLIOTEQUES públiques, on podeu trobar, consultar o treure en préstec, totalment de franc, libres nous i vells. Especialment interessant és la consulta dels llibres "descatalogats", editats abans del 1998, que ja no es poden trobar a les llibreries de llibre nou i que, tampoc, es troben a les llibreries de llibre vell o de segona mà... excepte a internet.


Alguns llocs d'internet en els que informar-s'hi o inpirar-se, per crear-hi projectes propis:

-
MANUAL PARA CONSTRUIR CAJAS NIDO Y OTROS ARTILUGIOS SIMILARES (COMEDEROS)

- Caixa-niu 1: Funció. Construcció. Instal·lació. Manteniment.

- Caixa-niu 2: Funció. Construcció. Instal·lació. Mantenimen


- Caixa-niu 3: Funció. Construcció. Instal·lació. Mantenimen

- Connectem en directe amb una caixa niu d'ocells - Televisió de Catalunya

-
Selección de cajas-nido por aves insectívoras en Sierra Nevada

- Selección de refugios, gestión forestal y conservación de quirópteros forestales

-
EL USO DE CAJAS ANIDADERAS, PARA AVES, POR MURCIELAGOS FORESTALES

- ESTUDIO DE LA COMUNIDAD DE RAPACES NOCTURNAS EN ÁLAVA

- El Jardín Salvaje

No hay comentarios:

Publicar un comentario