sábado, 1 de septiembre de 2012

Efemèrides socialnaturals del mes de setembre

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


Pel setembre, acabades les vacances estivals, les celebracions ambientals, social-naturals, comencen a recuperar pulsacions !


Sovint, es parla dels mals propis de la "vida moderna" i quasi sempre es fa referència a l'agitació de la vida personal, a la falta de temps per cultivar les relacions interpersonals, incloses les familiars, a la inestabilitat i ràpida mutabilitat de les condicions laborals i de les conseqüències personals en forma de estats permanents d'estrès, frustració i ansietat que han determinat un elevat consum de drogues il·legals, evasives, d'una realitat poc satisfactoria i de drogues legals, amb finalitats antidepressius i ansiolítiques. Els alts nivells de consumisme i hedonisme, són uns altres símptomes, típics, de la societat actual, afectada per un ritme massa ràpid i unes relacions massa superficials, amb la naturalesa i amb la societat i que assenyalen un estat d'insatisfacció permanent.

Però poca gent associa "els mals de la vida moderna" a les conseqüències d'una aplicació tècnica barroera, irreflexiva i cobdiciosa dels avenços científics que estan degradant les condicions ambientals naturals, ignorades, obviades o oblidades per corporacions empresarials, responsables polítics i població general, posant en risc la qualitat de vida humana, a mitjà termini, i en greu risc la conservació de la civilització moderna  i la cultura occidental i a més llarg termini, la supervivència de una gran part de la pròpia espècie humana.

Tots els problemes ambientals, actuals, tenen les causes generals abans esmentades i el mateix passa amb els problemes ambientals que aquest mes es presenten a la societat mundial, per a que durant un dia a l'any, reflexionin i mirin de reaccionar de la manera apropiada i a la velocitat necessària per a mitigar els seus efectes naturals i social, abans no sigui massa tard. 



16 de setembre: Dia Mundial per la conservació de la capa d'ozó


El 16 de setembre se celebra el Dia Mundial per a la conservació de la Capa d'ozó, instituït el 1995 per Nacions Unides amb l'objectiu de sensibilitzar l'opinió pública sobre aquest problema.

Des de 1985
 any en què es va adoptar el Conveni de Viena per a la protecció de la capa d'ozó, que va ser seguit de diversos acords internacionalss'ha aconseguit una retallada substancial en la producció de CFC (compostos clorofluorocarbonats),principals responsables de la destrucció de la capa d'ozó.

La reacció de la comunitat internacional va ser ràpida i la majoria dels països del mónes van comprometre a acabar amb la producció de CFC i altres gasos agressius ambl'ozóEls països industrialitzats, primer, i la resta de països després han aconseguitreduir en un 80% la producció de CFCs entre 1988 i 1996, amb l'esperança quedesapareguessin, completament, cap el 2010 





Logo dissenyat per la celebració del 25è Aniversari del Protocol de Montreal









22 de setembre: Dia Mundial sense automòbils

La celebració de dies sense automòbils, en els últims anys, ha cobrat importància ciutadana i s'ha estès per diferents ciutats del món sencer. No obstant això, el 1974 diversos governs europeus ja van tenir la idea de celebrar un dia sense cotxes per fer front a la crisi energètica que patien en aquella època, degut al fort augment del preu del petroli. L'experiència no va tornar a repetir fins a mitjans dels anys vuitanta, per iniciativa de les organitzacions ecologistes.

El principal objectiu d'aquest dia és potenciar el transport públic com a mitjà alternatiu i conscienciar els ciutadans dels efectes que els automòbils tenen sobre el medi ambient.

Un conductor atrapat en un embús, s'imagina com d'collidora podria ser la ciutat sense cotxes

Imatge: http://www.alaquas.org/documento.asp?id_do=12281&idioma=1





27 de setembre: Dia Mundial del Turisme 


Des de 1980l'Organització Mundial del Turisme (OMT), celebra el DiaMundial del Turisme el 27 de setembreAquesta data va ser triada coincidint amb el dia quan el 1970, es van adoptar els Estatuts de l'Organització Mundialdel TurismeL'aprovació d'aquests estatuts es considera una fita, en relació als principis legals, ètics que inspiren la regulació de les activitats socials implicades en el turisme mundial 
La principal finalitat del Dia Mundial del Turisme és fomentar el coneixement, entre lacomunitat internacional, de la importància delturisme i de l'aprofitament dels seus valorssocialsculturalspolítics i econòmics.

 




No hay comentarios:

Publicar un comentario