viernes, 14 de septiembre de 2012

Dia Internaconial per la conservació de la capa d'ozó

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida




Sobre la importància vital de la Capa d'Ozó i de la necessitat de protegir-la i conservar-la

Molta gent mal formada o informada, ambientalment, sovint te una comprensió dels problemes ambientals, força confusa o irrealista. Aquest és el cas del Problema de la Destrucció de la Capa d'Ozó, estratosfèrica, doncs confonen les causes i els efectes, globals, dels gasos d'efecte hivernacle, d'emissió humana, responsables de l'Escalfament Global, el mal-anomenat Canvi Climàtic, amb les causes i els efectes de la Destrucció de la Capa d'Ozó, estratosfèrica.

Aquest dibuix esquemàtic, comunica de forma molt senzilla que molts aparells d'utilització quotidiana. contenen gasos destructors de la Capa d'ozó
Imatge: http://www.inforural.com.mx/spip.php?article3317
"Confondre un ou amb una castanya", des de temps immemorials, és considerat com un error imperdonable, però en els temps que corren, possiblement, seria considerat con o una badada perdonable donat que és deguda al síndrome TDAH.  Però confondre la Capa d'Ozó amb la Capa de Gasos d'Efecte Hivernacle, en el moment actual, hauria de ser considerat com un error imperdonable derivat de diverses causes, com podrien ser l'analfabetisme funcional en temes mediambientals; la gestió barroera e irresponsable del coneixement en els plans d'estudis; la intoxicació de l'opinió pública programada i mediada per determinats mitjans informatius; l'evasió mental de curts de gambals, més atents al que passa al món de l'entreteniment que al que passa en el món real o la credulitat confiada dels providencialistes de tota espècie

Aquest dibuix esquemàtic, comunica de forma molt senzilla que les parts del planeta que no estan protegides per la Capa d'ozó es freixexen per efecte de la RUV emesa pel sol

Donada la importància, global i vital, de la Capa d'Ozó, per absorbir i neutralitzar una gran part de la radiació ultraviolada amb la que el sol bombardeja, contínuament, el nostre planeta i els seus efectes negatius, sobre la salut vegetal, animal i humana. És evident que la conservació o disminució dels nivells, actuals, de radiació ultraviolada, hauria de ser una de les prioritats ambientals a tenir en compte pels governs dels països industrialitzats que són qui les fabrica, distribueix i consumeix. 
Si l'any 1987, alguns països sensibilitzats sobre els efectes de una major taxa de radiació ultraviolada sobre certes regions terrestres, l'any van proposar l'aprovació dunes normes internacionals de regulació i reducció de les emissions atmosfèriques de gasos destructors de la Capa d'Ozó i l'any 1997 es va aconseguir que 191 països signessin el Protocol de Montreal (Canadà), encara avui dia, 20 anys més tard, n'hi ha països que es neguen a responsabilitzar-s'hi de les seves emissions i implicar-se en la prevenció de les mateixes.

Reunió de la vintena Cimera per la Protecció de la Capa d'Ozó, en el 2007

La conservació de la integritat de la Capa d'Ozó (gruix i densitat d'O3) o, si més no, la conservació de seva mínima funcionalitat biològica, hauria de ser un objectiu important, a escala mundial, ja que com els científics han demostrat, experimentalment, i divulgat, als mitjans de comunicació, la degradació de Capa d'Ozó, és molt perillosa per a la conservació de la salut productiva dels sistemes ecològics i dels éssers humans.


Sarcàstica i enginyosa al·legoria, gràfica, referent a les dificultats per a convèncer a determinats països rics, altament industrialitzats i grans emissors de gasos destructors de la capa d'Ozó de que havien de disminuir les seves emissions
Imatge: http://libertinajed.wordpress.com/2007/09/16/el-protocolo-de-montreal-20-anos-por-el-buen-camino/ 

Permetre la seva degradació greu, seria com posar una "bomba de rellotgeria" ambiental amb efectes catastròfics globals i no impedir la seva total destrucció, resultaria letal per a la
major part de formes vivents, complexes o "superiors", entre elles l'a espècie humana, que ara habiten la Terra. Arribar a tal situació, des del punt de vista de la Ètica és intolerable, des del punt de vista de la Naturalesa, resultaria ser un genocidi, inaceptable i des del punt de vista humà, seria un estúpid suïcidi en massa.

Imatge elaborada a partir de les dades preses pel satèl·lit de la ESA, Eumesat que mostra la densitat de la capa d'Ozó durant el 28 de febrer del 2011
Segons un informe que va ser publicat en línia per l'OMM a Ginebra el gener passat, estimacions recents  suggereixen que, a mitjans del segle 21, el gruix de la capa d'ozó serà la mateixa que en la dècada de 1980, si es segeixen reduint les emissions de gasos destructors de l'ozó. 
Imatge: http://thewatchers.adorraeli.com/2011/03/01/new-insights-on-changes-in-the-ozone-layer/


16 de setembre: Dia Mundial per la conservació de la capa d'ozó


El 16 de setembre se celebra el Dia Mundial per a la conservació de la Capa d'ozó, instituït el 1995 per Nacions Unides amb l'objectiu de sensibilitzar l'opinió pública sobre aquest problema.

Des de 1985
, any en què es va adoptar el Conveni de Viena per a la protecció de la capa d'ozó, que va ser seguit de diversos acords internacionals, s'ha aconseguit una retallada substancial en la producció de CFC (compostos clorofluorocarbonats), principals responsables de la destrucció de la capa d'ozó.

La reacció de la comunitat internacional va ser ràpida i la majoria dels països del món es van comprometre a acabar amb la producció de CFC i altres gasos agressius amb l'ozó. Els països industrialitzats, primer, i la resta de països després han aconseguit reduir en un 80% la producció de CFCs entre 1988 i 1996, amb l'esperança que desapareguessin, completament, cap el 2010.  


Logo dissenyat per la celebració del 25è Aniversari del Protocol de Montreal

 Els efectes beneficiosos, a escala global, de prescindir dels CFCs, completament, no serien immediats, però sí que és una idea aproximada del que s'evitaria, d'aquí fins a l'any 2060, al deixar d'emetre, a l'atmosfera, noves quantitats de CFCs
- prevenció de 19 milions de casos de càncer de pell,  
- prevenció de 150 milions de casos de cataractes 
- estalvi d'11,5 bilions d'euros, en pèrdues en la pesca i l'agricultura. 

I, a més llarg termini, les emissions descontrolades de CFCs a l'atmosfera, podrien fer possible la desaparició de moltes espècies vivents del planeta i la degradació, greu, de l'economia mundial, de la salut humana i de les condicions de vida de la humanitat, de les que gaudim en la'ctualitat.


Material d'interès per educadors de Educ. Secundaria:

Con motivo del Día Internacional de la Preservación de la Capa de Ozono, el 16 de septiembre del 2008, la UNEP o PNUMA lanzó un kit pedagógico, destinado a las escuelas Educación Secundaria que trata sobre la problemática de la conservación /destrucción de la Capa de Ozono, Este kit denominado“Ozone Action Education Pack”, fue elaborado, conjutamente por la OMS, el PNUMA, la FAO y la UNICEF. Va dirigido a los alumnos y docentes de Educación Secundaria y explica los daños a la capa de ozono y anima a los niños a encontrar soluciones.
 
Material d'interès per educadors d'Educ. Primària:

Col·lecció d' Historietes gràfiques protagonitzades per Ozzy Ozone, defensor de la capa d'ozó i per tant del nostre planeta:
 
Ozzy vuela alto   (Còmic PDF)

Ozzy va a los polos   (Còmic PDF)

Ozzy va de isla en isla (Còmic PDF)

Ozzy Goes Farming   Ozzy Ozone, Defender of our Planet (Còmic PDF sols en versió anglesa)



Pack Educativo Acción Ozono para escuelas de Educación Primaria


Vídeos 

La Capa de Ozono de Brain pop, en español


El riesgo de destrucción de la capa de Ozono

Ozzy Ozone y Alberta, el Albatros, van de viaje para descubrir y encontrar exáctamente qué y quién están dañando la capa de ozono, y explican cómo los niños pueden jugar un papel importante para mejorar las cosas. 


1- Versió íntegra del vídeo (9':45)




1ª part, (5':23), de la versió partida en dues parts 




 2ª part, (4':30), de la versió partida en dues parts 


No hay comentarios:

Publicar un comentario