viernes, 1 de junio de 2012

Previsions d'efemèrides naturals, astronòmiques pel mes de juny

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


  
Algunes efemèrides ambientals, naturals, celestes, pròpies del mes de juny que podem aprofitar-hi per a planificar i fer observacions astronòmiques.
 

EFEMÈRIDES ASTRONÒMIQUES

EL SOL


Els moments de sortida (S) i de posta (P) del sol, marquen els punts de l'inici i del final del període de claror, es a dir, del dia, el temps transcorregut entre aquests dos moments marca la durada (D) absoluta del dia (Dd) i per tant, assenyala la durada absoluta de la nit (Dn). Aquestes dues xifres absolutes permeten saber si el dia es va escurçant o es va allargant, progressivament, però també ens permet conèixer la durada relativa dia/nit en relació a la durada de 24 h. del cicle complet dia-nit (C)

Bonica sortida del sol a la ciutat de Lleida, per darrere de la silueta de la Seu Vella
Imatge: http://www.324.cat/elmeu324/foto/42728/La-sortida-del-Sol-a-Lleida


Dia 1
de juny: S= 6.26 h./ P= 21.26 h.--> Dd= x? --> Dn= y? --> Dd/C= z? i Dn/C= w?

Dia 15
de juny: S= 6.23 h./ P= 21.34 h. --> Dd= x? --> Dn= y? --> Dd/C= z? i Dn/C= w?
 
Dia 20 de juny (dia del solstici d'estiu): S= 6.23 h./ P= 21.35 h. --> Dd= x? --> Dn= y? --> Dd/C= z? i Dn/C= w?

Dia 30 de juny: S= 6.27 h./ P= 21.36 h.--> Dd= x? --> Dn= y? --> Dd/C= z? i Dn/C= w?


Les dades de Sortida i Posta del Sol, per a la ciutat de Lleida, segons els càlculs de l'Instituto Geográfico Nacional, per a tots els dies de l'any 2012, les podeu consultar aquí
 
Respecte dels mateixos dies del passat mes de maig, en avançar-hi 30 dies, quant s'haurà allargat el dia? = x?
Respecte
dels mateixos dies del passat mes de maig, en avançar-hi 30 dies, quant s'haurà escurçat la nit? = y?
Has trobat alguna irregularitat, relacionada amb els horaris de sortida i posta de sol, d'aquest mes?
A partir de quin dia apareixen irregularitats? A què creus que són degudes?

Des de l'1 de gener fins al
30 de juny, quant s'haurà allargat el dia?= x?
Q
uant s'haurà escurçat la nit, en el mateix període de temps? = y?
Has trobat alguna irregularitat, relacionada amb l'allargament del dia i l'escurçamment de la nit?
A partir de quin dia apareixen irregularitats? A què creus que són degudes?
 
*Per a veure els horaris solars, d'altres anys cliqueu aquí
*Per a veure els horaris solars, d'altres capitals de província, espanyoles, cliqueu aquíLA LLUNA

Les fases de la Lluna, marquen el pas del temps, amb un ritme de canvi de fase, cada set dies, amb el que un cicle complet es produeix cada vint-i-vuit dies, fet que fa que l'any lunar estigui constituït per cinquanta-dues setmanes.
Pel mes de juny, les previsions de canvi de fase lunar, són les següents:

Lluna plena: dilluns, 4 de juny
 
Quart minvant: dimarts, 12 de juny
 
Lluna nova: dimarts, 19 de juny

Quart creixent: dimarts, 26 de juny

En aquesta seqüecició d'imatges es veu l'evolució de l'aspecte de la Lluna, dia a dia, durant tot el mes de juny 
Imatge: Calendario lunar perpétuo
ESTRELLES I CONSTEL·LACIONS


Planisferi celest, corresponent a la representació plana de l'hemisferi nord, representant les estrelles d'una constel·lació unides amb traços imaginaris per a que es pugui apreciar la forma que els ha donat nom tradicional a cadascuna d'elles. 
En aquest planisferi estàtic es mostren les estrelles més lluentes que són visibles durant el mes maig. Aquesta "representació molt ideal" mostra el firmament nocturn que veuria un observador, estant tombat a terra i mirant cap el cel, cap a la mitja nit, un dia qualsevol del mes de juny
Imatge: El cielo mes a mesCom que les estrelles i constel·lacions es mouen contínuament i la seva posició, al firmament nocturn, no és mai fixa, sinó que va variant al llarg de tota la nit i al llarg dels diversos dies del mes. Es fa evident que per a fer-hi una bona observació astronòmica, un dia determinat de l'any, a una hora concreta, realment, es fa imprescindible poder disposar d'un planisferi estel·lar mòbil i, sobre tot, i saber-lo utilitzar correctament.
Creus que és possible que el destí de les persones el puguin determinar les estrelles?

Sobre la línia de la eclíptica, hi són visibles les dues
constel·lacions zodiacals
, típiques del mes de juny:  Geminis (21 de maig - 21 de juny) i Càncer (22 de juny - 22 de juliol)

- Perquè creus que a les persones nascudes en determinats dies, de determinats mesos, les antigues i modernes
supersticions astrològiques, les hi han atribuït un signe zodiacal concret que, segons ells, en determina la seva personalitat i influirà sobre les seves circumstancies personals, al llarg de tota la seva vida?  
 
Il·lustració extreta d'un antic tractat d'astrologia, d'època medieval, en la que es representen dos astròlegs realitzant observacions astronòmiques, amb el seus aparells, els resultats de les quals els serviran, posteriorment, per a fer-hi prediccions sobre esdeveniments del futur, relacionats amb les circumstancies i accions, de les persones.

- Creus que és possible o raonable, creure que uns determinats agrupaments d'estrelles, situades a milions de milions de kilòmetres de distància de la Terra, puguin arribar a determinar el bon o mal resultat, en el futur, de determinades activitats viatgeres, comercials, amoroses, econòmiques, etc., segons si es realitza un dia o altre, una setmana o una altra, un mes o un altre, n els que determinats estrelles són favorables o desfavorables?

- Creus que la bona o mala formació acadèmica i professional, l'excés d'imprudència o d'esporuguiment, la poca o molta persistència davant de l'esforç i les dificultats, la bona o mala integració social, etc. etc., d'una persona, determinada, tindran menys influències favorables o desfavorables, sobre el seu futur que la influència "màgica" de unes llunyanes estrelles?

- Mires l'horòscop que publiquen alguns diaris i revistes, sempre que tens ocasió de fer-ho? Confiant en la fiabilitat  dels seus auguris, respecte a les previsions relacionades amb la teva salut, feina, diners, amor, durant el període de temps esmentat per l'horòscop?
 
Alguna vegada has pagat, o has pensat fer-ho, per a que un astròleg "professional" et faci la teva "carta astral" i t'ajudi a encarar la teva vida, resoldre problemes del moment, t'aconselli a triar opcions o a prendre decisions?PLUJA D'ESTRELLES DEL MES DE JUNY
Tot i que tots els mesos de l'any, hi ha alguna pluja d'estrelles són tan poc "espectaculars", que sols poden interessar als astrònoms professionals o afeccionats. Per això, solament, es donen a conèixer, al gran públic, les pluges que són verdaderament remarcables com a "espectacles" naturals, per la quantitat de meteors que es poden arribar a veures determinats dies a certes hores de la nit o matinada. Malauradament, d'aquesta mena de pluges tant atractives per a tothom, aquest mes no n'hi ha cap i el proper juliol, tampoc, caldrà esperar al mes d'agost per poder gaudir de la visió de les anomenades, popularment, "llàgrimes de sant Llorenç"


No hay comentarios:

Publicar un comentario