jueves, 21 de junio de 2012

21 de juny Dia del Sol

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida



La energia del sol, tan aprop i tan lluny
Aquest any 2012, el solstici d'estiu, no es produeix el dia 21 de juny, sinó que es produeix el dia 20, però avui no parlarem d'aquest fenomen solsticial que marca el canvi d'estació, en tancar la primavera i encetat l'estiu perquè d'aquest assumpte  ja van tractar-hi l'any passat. Avui parlaren de la necessitat d'incrementar les oportunitats d'aprofitar totes les formes netes de l'energia solar, com es la crema de biomassa, la captació de l'energia la termosolar i de la l'electrosolar, disminuint les formes brutes, com són la crema de combustibles fòssils. 

Esquema simplificat d'una doble instal·lació, termosolar i fotovoltaica, sobre una teulada.
Imatge: Portal Solar. com

 En l'actualitat disposem de coneixements ambientals, d'experiència en l'aprofitament i de tecnologies eficients que si l'administració volgués facilitar la seva implantació social, amb incentius fiscals i subvencions, permetrien la captació efectiva i beneficiosa de quantitats importants d'energia solar, disminuint la dependència dels combustibles fòssils, a milions de de ciutadans del Primer món i també del Tercer. És molt comprensible que les empreses petrolieres i alguns polítics, amb càrrecs decisius, no estiguin disposades a facilitar la transformació energètica de món, doncs el seu negoci obsolet, tècnicament, i molt perillós, ambientalment, s'en aniria en orris...

El dia 21 de juny: Dia del Sol
 
Coincidint amb el solstici d'estiu, el dia més llarg de l'any, les organitzacions ecologistes celebren el Dia Internacional del Sol amb l'objectiu de promocionar i donar suport a les fonts d'energia renovable, especialment, les basades en l'aprofitament fotovoltaic de l'energia lluminosa del sol i l'aprofitament tèrmic de l'energia calorífica del sol.

Esquema simplificat d'una instal·lació, fotovoltaica, sobre una teulada domèstica.
Imatge: Solanero



Els grups conservacionistes i els ecologistes, espanyols, aprofiten aquest dia, per denunciar el baix nivell d'aprofitament solar del nostre país, que és àmpliament superat per països europeus amb un nivell d'irradiació solar molt menor, com Alemanya. 
Els edificis de l'Administració pública haurien de donar exemple, a la resta de ciutadans, demostrant-los les possibilitats i avantatges ambientals, econòmics i socials de l'aplicacions d'aquesta tecnologia que aprofita energia renovable, neta i que no afavoreix l'escalfament global.

Esquema simplificat d'una instal·lació, fotovoltaica.
Imatge: Cambio Energético

Les tecnologies de fabricació i d'instal·lació d'aprofitament d'aquesta energia són d'interés nacionals perqué l'obtenció d'energia amb aquestes instal·lacions té avantatges econòmics i polítics, directes, per al país. La producció és autònoma aportant independència energètica i sovint política i la producció d'electricitat, al lloc on es necessita i no a centenars o milers de km. de distància pot arribar a resultar més barata que la produida per altres sistemes.


Si l'administració pública en els seus diferents àmbits, local, autonòmic i estatal, prengués la iniciativa d'incorporar panells de captació de l'energia solar, lluminosa i tèrmica, en els seus edificis i instal · lacions, i si a més la fes obligatòria en tots els nous edificis d'habitatges que es construeixin en sòl públic, el panorama per aquesta energia canviaria enormement. En primer lloc perquè a l'assegurar un mercat important, fomentaria l'aparició d'empreses productores i instal·ladores, i a més tindria l'efecte de difondre, entre els ciutadans, les qualitats d'aquesta tecnologia convencent-lo de la seva rendibilitat.
Esquema simplificat d'una placa fotovoltaica, en secció.
Imatge: Energía Solar Fotovoltaica


La situació de l'aprofitament de l'energia solar, fotovoltaica  i termosolar, a Espanya, és paradògica i sorprenent, doncs malgrat la enorme quantitat de radiació solar que es podria aprofitar, reulta que com que hi ha una xifra tan baixa de compradors nacionals, la major part d'aquesta tecnologia que es fabrica  al nostre país ha de ser exportada fora on, hi ha molta més demanda per estar incentivada pels governs. 

Esquema molt simplificat d'una instal·lació, temosolar. per obtenir aigua calenta sanitària
Imatge: Energia solar


L'energia fotovoltaica, a més de permetre l'electrificació de zones rurals sense connexió a la xarxa elèctrica, a uns costos molt reduïts, comparativament, també hi permet la possibilitat d'unir la instal·lació domèstica a la xarxa general, abocant-hi diverses quantitats de kW solars no consumits i obtinguts amb un impacte ambiental infinitament menor que el de les centrals tèrmiques, de combustibles fòssils, o de les centrals nuclears. Per al ecologistes i els conservacionistes aquesta possibilitat de vendre la electricitat que podria generar-s'hi sobre la majoria de les teulades d'Espanya, amb instal·lacions poc complexes,  hauria  de ser promocionada, incentivada i subvencionada pels poders públics, en lloc d'afavorir els negocis i subvencionar a les empreses electriques.

Mapa d'Europa, representant el potencial energètic de la radiació solar, en els diferents estats i regions geogràfiques. Es fa evident que la península ibèrica és la que te unes millors condicions.

Els ecologistes i conservacionistes creuen que és necessari que les administracions públiques autonòmiques i estatals, llancin més plans de promoció d'aprofitament de les energies solars, tèrmica i fotovoltaica. Des dels ministeris fins als ajuntaments, s'haurien de prendre iniciatives per l'aprofitament d'aquestes energies renovables, sobre les teulades dels seus edificis, demostrant a la societat l'autonomia, fiabilitat i rendibilitat d'aquestes instal·lacions públiques i animant-los a imitar-los, amb incentius fiscals i subvencions.



Per aprofundir coneixements




Alguns materials interessant per educadors:

Experimentos caseros de Energía solar, con materiales caseros.


Aquests dos vídeos japonesos que venen a continuació, són força interessants però tenen molt poca qualitat visual, per la qual cosa, solament són aptes per a grups molt interessat

Video: Energia solar - Experimentos Divertidos - Parte 1




Video Energia solar - Experimentos Divertidos - Parte 2

No hay comentarios:

Publicar un comentario