viernes, 8 de junio de 2012

Dia Mundial dels Oceans

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


Els oceans són vitals per a la Vida

Quan falten pocs dies per que comenci la celebració de la Cimera de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible, també coneguda com Rio+20, a Rio de Janeiro, Brasil, entre els dies 20 i 22 de juny de 2012, el Dia Mundial dels Oceans, del 8 de juny, pren una nova dimensió més urgent i alamant. Al haver denunciat les pròpies Nacions Unides, la necessitat urgent de que els governs  dels països amb litoral marítim, reconguin els molts i greus problemes que afecten els oceans de tot el món. 
Amb motiu de la irresponsabilitat i menyspreu de molts governs, de tot el món, envers a la conservació de la salubritat i biodiversitat, marines de les seves aigües territorials o internacionals i per tal de cridar l'atenció dels ciutadans cap aquesta situació perillosa, no solament per la fauna marina, sinó també per a la Humanitat, Greenpeace té engegada una ciber-acció anomenada "Salvem els nostres oceans!" que si vols pots signar aquí.


8 de juny: Dia Mundial dels Oceans

Dues terceres parts de la superfície de la Terra estan cobertes per oceans, que constitueixen
una font d'infinits recursos: aliments, energia, aigua, hidrocarburs i recursos minerals.

El mar, en interacció amb l'atmosfera, la litosfera i la biosfera, afavoreix unes condicions que possibiliten el manteniment i l'evolució de les diferents formes de vida al planeta, no solament de les especies marines, sinó també de les terrestres.

Dels oceans s'obtenen tones de peix cada any, de sal i d'aigua dolça. A més, el desenvolupament i explotació de reserves petrolieres i de gas natural ens proveeix gran part de la demanda mundial d'hidrocarburs combustibles.

El 8 de juny es celebra, a tot el món, el Dia Mundial dels Oceans, a partir d'una iniciativa canadenca de l'any 2008.
En virtut de la seva resolució 63/111, de data 5 de desembre de 2008, l'Assemblea General de les nacions Unides va decidir que a partir de 2009, les Nacions Unides designarien el 8 de juny com el Dia Mundial dels Oceans.

El lema i tema de la commemoració d'aquest any 2012, és «Els nostres oceans: Per un futur verd».

La designació oficial del Dia Mundial dels Oceans és una oportunitat per sensibilitzar els ciutadans dels diversos països del món de l'actual situació de desgavell i començar a posar les bases que permetin crear consciència
mundial dels reptes ambientals i dels desafiaments socials que enfronta la comunitat humana internacional en relació amb la conservació dels oceans i la gestió sostenible dels seus recursos, renovables i no renovables.

Els oceans són els pulmons del nostre planeta, molt més que tots els boscos del món, proporcionant la major part de l'oxigen que respirem, a més, els oceans són una font molt important d'aliments i medicaments i, conserven els hàbitats d'una una part crítica de la biosfera.

L'Assemblea General també reconeix la important contribució del desenvolupament sostenible a la correcta gestió dels recursos dels oceans i els mars, a la consecució dels objectius internacionals de desenvolupament, inclosos els que figuren en la Declaració del Mil · lenni.


La resolució de la ONU, exhorta als Estats usuaris dels oceans i als Estats riberencs dels litorals i estrets marins, utilitzats per a la navegació internacional, a seguir cooperant mitjançant acords relatius a qüestions relacionades amb la seguretat de la navegació, incloses les ajudes per a la seguretat de la navegació, ia la prevenció, reducció i control de la contaminació marina procedent dels vaixells que hi naveguen.

Exhorta els Estats que, encara no ho són, a que considerin la possibilitat de fer-se membres de l'Organització Hidrogràfica Internacional, també insta tots els Estats que col · laborin amb aquesta organització
internacional per augmentar la cobertura de la informació hidrogràfica a nivell mundial, a fi de reforçar la informació, la capacitatació i l'assistència tècnica per tal de promoure la seguretat de la navegació, especialment a les zones utilitzades per a la navegació internacional, en els ports i en les zones marines que són ecologicament vulnerables o que estan protegides per les lleis nacionals o internacionals.


Informacions oceanogràfiques interessants
 





Los océanos, fuente de vida. Convención de las Naciones Unidas sobre el Derecho del Mar


El calentamiento global podría alterar la capacidad de los ecosistemas marinos para mantener el equilibrio de la biosfera, Boletín de la Fundación BBVA Nº16 (PDF 176 kb) 

Proteger el mar está en tus manos. Un decálogo de acciones preventivas para navegantes



Greenpeace Océanos y costas

Los pastores del mar Sea Shepherd España

Oceana

Fundación CRAM para la Conservación y Recuperación de Animales Marinos 

Lighthouse Foundation para la protección de océanos y mares 

Océanos y costas TUNZA La revista del PNUMA para los jóvenes



Vídeos per veure'ls en grup, reflexionar-hi i debatre'ls



Cicle superior d'Educació Primaria i Secundaria:

Vídeo: El Día Mundial de los Océanos




Vídeo: NO A LA CAZA DE BALLENAS



Vídeo: La Isla de Basura del Oceáno Pacífico




Vídeo: Ocean 2012, detener la sobrepesca europea






Cicle inicial i mitjà, d'Educació Primaria:

Vídeo: Peligro en el mar



Vídeo: Érase una vez el océano




2 comentarios:

  1. Seno h em fa molta tristesa el dels animals que se moren perque no tenen menja i aijua i tampoc no poden juga am la seva familia i eis mateixos se moren seno h atu te fa pena veure davan teu veure un animal mort? ami si quem farie pena i io ademes tinc 2 animals a casa tinc una gosseta que te 4 ang i tambe tinc una cunilla te 10 mesos i a les dos les astimo molt lucia.

    ResponderEliminar
  2. Hola Lucía,
    a mi em passa com a tu, en fa molta pena veure animalets abandonats que no tenen ningú que els protegeixi, però també em fa molta ràbia que hagi gent tan dolenta que no els importi gens si el seu animalet es morirà de gana, si l'atropellarà un cotxe o si el brètols l'apedregaran.
    Estic molt content de que tu siguis una bona nena que estima tant els seus animalons de companyia

    ResponderEliminar