martes, 5 de junio de 2012

Día Mundial del Medi Ambient

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


Concretament què és el Medi Ambient?

Tot el que envolta una persona, una família o una comunitat humana de qualsevol dimensió, i que els pot afectar o ser afectat per ells, és el seu Medi Ambient.
El Medi Ambient està format per components naturals, és a dir, no creats per la cultura humana, i components artificials, creats per la cultura humana. 

Els components naturals, del Medi Ambient, són la flora silvestre i la fauna salvatge, el paisatge natural, la geologia, l'orografia i la hidrografia, naturals, l'atmosfera, la meteorologia, la climatologia, els continents i els oceans, el planeta i els sistemes dinàmics que el permeten funcionar mantenint les condicions bàsiques que facilitaren l'aparició de la Vida, en el passat i el seu manteniment en el present.

Els components artificials, culturals o no naturals, del Medi Ambient, són la flora cultivada i la fauna domesticada, l'atmosfera, l'orografia i la hidrografia, artificials, l'organització social, els coneixements ancestrals i els nous coneixements, les creences, els procediments i instruments  tecnològics, els objectes manufacturats,
Casa teva i la teva faimila, el teu bloc i els teus veïns, el teu barri i la teva ciutat, amb els seus ciutadans, el llocs on viatges de vacances o de cap de setmana, els seu habitants, els seu medi natural i artificial, també són el teu medi ambient, encara que sigui temporalment


5 de juny: Día Mundial del Medi Ambient

El 15 de desembre de 1972, l'Assemblea General de l'ONU va designar el cinc de juny com Dia Mundial del Medi Ambient ja que, en aquesta data, es va iniciar la conferència sobre el Medi Humà, celebrada a Suècia. Vint anys després, l'Assemblea General va convocar la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament (CNUMAD). En aquesta ocasió, els governs es van reunir per prendre les decisions necessàries per dur a terme els objectius de la Conferència d'Estocolm i per assumir el compromís d'assolir un futur sostenible per a la Terra.

Imatge:
http://www.unep.org/spanish/wed/


La política ambiental suposa, principalment, dos grans reptes. D'una banda, cal desenvolupar capacitats de producció que no suposin un gran impacte sobre els recursos naturals i, d'altra banda, minimitzar els efectes sobre el medi ambient durant aquests processos productius.

Imatge:
Dia Mundial del Medi Ambient

Aquest dia és un dels principals vehicles que les Nacions Unides utilitzen per fomentar la sensibilització mundial sobre el medi ambient i promoure l'atenció i acció política al respecte. Els objectius són donar-li una cara humana als temes ambientals, motivar que les persones es converteixin en agents actius del desenvolupament sostenible i equitatiu, promoure el paper fonamental de les comunitats en el canvi d'actitud cap a temes ambientals, i fomentar la cooperació, la qual garantirà que totes les nacions i persones gaudeixin d'un futur més pròsper i segur.


El Dia Mundial del Medi Ambient és un esdeveniment social en què es realitzen múltiples activitats ciutadanes: concentracions en carrers, concerts ecològics, assajos i competències de afiches en escoles i col · legis, plantacions d'arbres, campanyes de reciclatge i de neteja, entre d'altres.  


És a més, un succés multimèdia que anima a periodistes a escriure i fer reportatges crítics sobre l'estat del medi ambient. També es fan documentals televisius, es munten exhibicions fotogràfiques, s'organitzen esdeveniments intel·lectuals com seminaris, taules rodones, conferències, etc.


Informació interessant per adults


Portal temático sobre Medio Ambiente (Español)
 

La Reserva. Revista digital sobre Medio Ambiente


Informació interessant per educadors/es


Vídeos per veure'ls en grup, reflexionar-hi i debatre'ls


Cicle superior d'Educació Primaria i Secundaria:


Video:  La historia de las cosas [History of Stuff HQ] sencer 20:45




Video:  La Historia del Agua Embotellada



Video: La historia de los cosméticos

 


Video:  Conserva el teu planeta, no el destrueixis!



Video:  Stop al canvi climàtic!


  
Video:   Mensaje de la Madre Naturaleza



Video: Himno al medio ambiente de Álvaro Podestá






Video: La Terra està infectada d'humanitis aguda



 Cicle inicial i mitjà, d'Educació Primaria:

Video: Homo consumus




Video:  Reducir, Reutilizar y Reciclar
 


Video:  Canvia la teua manera, incívica, de pensar i de fer



Video:   Canvi climàtic


Video:  Los animales salvan el Planeta (todos los episodios)




Video:  Protejamos nuestro planeta




Activitats visuals i plàstiques i de lectura d'imatges, pels infants més menuts de Primària



No hay comentarios:

Publicar un comentario