jueves, 4 de octubre de 2012

Dia Mundial dels Animals

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


Animals, companys, amics, aliment, modeladors del paisatge vegetal i patrimoni natural i cultural


Els animals formen part de les nostres vides quotidianes perquè mantenim amb ells unes relacions molt estretes, tot i que hom sigui conscients, solament, d'aquelles relacions directes que manté amb certes classes d'animals domèstics o de companyia i que no es sigui, prou o gens, conscient d'aquelles altres relacions que per ser indirectes, amb certes classes d'animals, domèstics o salvatges, semblen no existir.   

Alguns animals són els nostres amics, ja que conviuen, permanentment, amb humans, dins de les seues vivendes i acompanyant-los al carrer, proporcionat-los afecte, entreteniment, seguretat, protecció, salut mental, etc.

Altres relacions humanes amb animals, són menys amistoses, per estar relacionades amb animals que forment part de la dieta moderna, occidental, tan associada al consum excessiu de carn i peix, però també dels seus derivats com són la llet i els ous, els productes lactis i les conserves càrnies i de peix.  Tant se val si són animals salvatges, caçats o pescats, com si són animals domestics o salvatges, mantinguts en granges terrestres o aquàtiques, mentre s'engreixen... 

Les diverses varietats d'animals domèstics i de companyia que han estat redissenyats i  remodelades, artificialment, per selecció  humana, a partir d'ancestres salvatges, són un producte cultural, vivent, i per tant, patrimoni cultural, a més a més de ser-hi un patrimoni econòmic, associats a diverses comunitats socials, properes o llunyanes.

Tot i que molta gent ho ignora els animals domèstics, també són responsables del modelat del paisatge vegetal natural, primitiu, dons l'Home, durant mil·lennis ha manipulat la vegetació per a crear medis més o menys artificials, favorables per l'alimentació del seus ramats. Primer ho va fer desforestant, amb foc, les zones forestals per tal de convertir-les en pastures, l'excés de pasturatge en terrenys pobres i sotmesos a condicions de clima àrid ha afavorit l'erosió del sòl i ha arribat a convertir zones seques de pastura en erms improductius. En temps recents,  la desforestació s'ha fet, apart de per crear noves pastures, també per a  crear noves zones de cultiu, en les que cultivar plantes útils en nutrició animal: farratges, cereals i oleaginoses. En conclusió, l'alimentació dels animals domèstics ha estat una motivació important per a la transformació i degradació del paisatge natural que d'aquesta manera s'ha transformat en paisatges culturals.


7 d'Octubre: Dia Mundial de la Protecció dels Animals, no salvatges

El 7 d'octubre del 2012 es celebra el Dia Mundial dels Animals (World Animal Day).

Aquesta commemoració va néixer a Florència (Itàlia) el 1931, durant el transcurs d'una convenció de Societats Protectores d'Animals, grups animalistes i ecologistes. Aquest dia es commemora la importància de la vida animal en totes les seves formes, i es celebren esdeveniments especials a tot el món, relacionats amb la protecció i benestar dels animals salvatges, domèstics i de companyia.


El 4 d'octubre va ser triat, originalment, per a celebrar aquesta festivitat cívica, perquè és el dia festiu que els catòlics havien dedicat a commemorar  a sant Francesc d'Assís, amant i protector de la natura i amb una relació de germandat amb tots els animals, per això sant Francesc d'Assís va ser proclamat sant patró dels animals i del medi ambient.

Els humans tenim algunes obligacions, morals, envers els animals que mantenim en el "nostre món" per aprofitar-los  com a companyia, ajuda laboral, diversió, protecció, font de primeres materies o d'aliments.
 
Cartell d'una organització protectora d'animals no salvatges. Es veuen fotografiats tot d'animals de granja: un porquet, una gallina, una cabreta, un gosset, una ovella i una vaca Imatge: http://www.edgarsmission.org.au/world-animal-day/

El Dia Internacional de l'Animal o Dia Mundial dels Animals es celebra, cada any, el diumenge més proper al 4 d'octubre per ser aquesta data la festivitat de sant Francesc d'Assís. En aquesta data, es commemora la utilitat dels animals, la contribució dels animals al benestar humà i l'afecte i respecte cap qualsevol forma de vida animal. Amb motiu d'aquesta diada es porten a terme, esdeveniments especials, en moltes ciutats de molts països de tot el món. 

Aquest dia es realitzen benediccions d'animals de companyia en esglésies i sinagogues i alguns capellans, a petició del seus responsables, es desplacen fins els parcs zoològics, les granges, els circs i parcs naturals per a beneir les bèsties.

Les associacions Protectores d'Animals organitzen activitats en els recintes del Refugis d'animals per tal de recaptar fons per al seu manteniment i afavorir les adopcions d'animals abandonats. 

Algunes organitzacions relacionades amb la reproducció i engreix de fauna domèstica organitzen exposicions i conferències per informar sobre bones pràctiques, compasives, relacionades amb la cria, el transport o el sacrifici dels animals de granja


 
Logo del 2010 de la celebració mundial del Dia Internacional dels Animals.
L'elefant i l'orca que es veuen, representen als animals salvatges, mantinguts per l'Home, fora del seu medi natural i utilitzats amb finalitats recreatives i/o educatives
Imatge: http://acelebrationofwomen.org/2010/10/celebrate-world-animal-day-october-4-2010/

Algunes escoles exposen els seus treball relacionats amb projectes orientats a millorar la comprensió humana de les necessitats bàsiques i drets fonamentals dels animals i a potenciar la responsabilitat envers les mascotes.

Grups empresarials es comprometen a patrocinar el manteniment d'un refugi d'animals, amb problemes econòmics o a fer-hi algunes donacions, periòdicament. 
Grups d'amics, companys de treball o individus es comprometen com a voluntaris per ajudar al bon funcionament d'algun refugi d'animals.



Algunes qüestions  incòmodes, per a poder fer algunes reflexions ètiques, a les aules de l'escola o de l'institut


- Les anomenades festes tradicionals que estan fonamentades sobre el maltracte als animals, són una mostra de barbàrie incivilitzada i d'intolerable agressivitat prehistòrica, reconduïda cap a bèsties "indefenses" que no pas una tradició amb valors morals moderns, per la qual cosa s'ha de conservar o recuperar?


Imatge: http://www.ecologiaverde.com/no-a-la-tauromaquia/

La producció intensiva i el consum de carn, d'ous o/i de llet, són necessàriament incompatibles amb unes condicions mínimes de benestar animal?


La dieta hipercàrnia, hiperlàctia i hiperóvica, característica dels països rics i industrialitzats, no és més aviat una font de problemes per a la salut que no pas una dieta saludable pels seus practicants ?

Día Mundial sense carn: El Dia 
Mundial sense carn és un esdeveniment internacional promogut per l'organització animalista FARM (Farm Animal Reform Movement), l'objectiu és ajudar a les persones a involucrar-se en una dieta lliure de crueltat i sense violència, sobre els animals de granja i també reduint el consum d'aliments d'origen animal.


Guía para una Dieta Sin Carne   editada per AnimaNaturalis

 Per a descarregar la guia PDF, sols cal que cliqueu sobre el títol, enllaçat

No cal agafar "al peu de la lletra" tot el que en aquesta guia es diu! Doncs els grups radicalment defensors dels drets dels animals i els grups radicalment defensors del cultiu i consum de carn, acostumen a donar un punt molt esbiaixat sobre el tema, sempre afavoridor del seus punts de vista i dels seus interessos

The World Farm Animals Day is coordinated by Farm Animal Rights Movement with support from the following organizations:



L'ús de es pells fines, procedents d'animals salvatges, caçats de forma cruel, o d'animals de granja, criats en condicions vergonyoses, no creus que és més aviat un negoci brut i sangonós i una clara prova d'insensibilitat que no pas un veritable certificat d'estatus, econòmic i social? 

Aquesta imatge d'una campanya anti-pelletera, parla per ella mateixa, no cal comentar-la
Imatge: http://uyquecosas.wordpress.com/2010/02/10/campana-animanaturalis-2008/

Les necessitats físiques, fisiològiques i emocionals dels animals de companyia  requereixen d'una atenció i dedicació que són responsabilitat dels seus "propietaris", compromís que no tothom ha reflexionat prou o està disposat a assumir ?

Les mascotes no han de ser un mer entreteniment, sino una forma d'aprendre a empatitzar i responsabilitzar-se amb les necessitats dels animals. Els nens tenen diverses obligacions amb les seves mascotes, orientades a satisfer les seues necessitats bàsiques de benestar físic i emocional
Imatge: http://www.freewebs.com/sydneypetrescueandadoption/chocolatedrive.htm


L'experimentació mèdica, farmacològica i cosmètica amb animals, salvatges o de granja, està sempre totalment justificada o existeixen altres alternatives menys cruels?



Imatge: http://www.fotolog.com/pto_xlosanimales/43153858/

No hay comentarios:

Publicar un comentario