domingo, 25 de septiembre de 2011

Nit dels Ratpenats 2011, a La Mitjana

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida

Ressenya de la passada Nit dels Ratpenats, al parc de La Mitjana

Cada any, durant l’estiu, s’organitzen a tot Europa diverses activitats amb el mateix objectiu, en el que s’anomena la Bat Night.

La Nit dels Ratpenats o La Bat Night ha tornat aquest dissabte al parc de la Mitjana. L’Ajuntament de Lleida ha organitzat aquesta activitat, per segon any consecutiu, que ha comptat amb la participació d’unes 250 persones.

Concentració d'assistents davant dels edificis del Centre d'Interpretació Ambiental, prèvia l'inici de les activitats.
Imatge: La Paeria

La Nit dels Ratpenats ha inclòs tallers per als més petits i una conferència on s’ha donat resposta a moltes preguntes sobre aquests misteriosos animals nocturns, com ara si els ratpenats són cecs, si migren o quantes espècies hi ha a Catalunya. Les activitats infantils han tingut lloc de durant la tarda. En els diferents tallers, els nens i nenes han pogut construir ratpenats de llana o mòbils de ratpenats, entre molts altres.
La jornada ha acabat amb una passejada nocturna pel Parc de la Mitjana per observar l’activitat dels ratpenats, utilitzant detectors d’ultrasons i aprenent quines són les tècniques utilitzades pels
científics per estudiar-los, com xarxes de captura, arpes, caixes-refugi, etc.La Nit dels ratpenats pretén donar a conèixer a la ciutadania el món desconegut dels ratpenats.

Logo francès per la Nuit Europeenne de la chauve-souris

L’Ajuntament de Lleida està desenvolupant un programa d’estudi dels ratpenats en el marc dels estudis per millorar el coneixement de la biodiversitat del municipi. Aquest estudi va ser iniciat l’any 2010 i ja va donar resultats molt interessants perquè es va trobar una espècie al Parc dels Camps Elisis, el nòctul mitjà (Nyctalus noctula). És l’única localitat on s’ha trobat a tota Catalunya, sent la de l’any passat la primera cita per l’espècie a Catalunya.
Continuant amb aquests treballs i per tal de tenir informació sobre els moviments migratoris, l’alimentació i la cria d’aquesta espècie, aquest estiu s’han continuat les prospeccions que han donat com a resultat la captura de 4 exemplars: 2 mascles i 2 femelles. Els mascles son els mateixos individus que ja es van trobar l’any passat i que havien estat marcats, el que demostra que els animals tenen fidelitat per la zona en la qual van ser trobats. Enguany se’ls ha col·locat un radiotransmissor per fer el seguiment dels moviments i conèixer els llocs on es desplacen per caçar o cercar refugi. Aquest treball està dirigit per especialistes en l’estudi dels ratpenats del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), que el realitzen en col·laboració amb tècnics de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Lleida. La prospecció d’enguany també inclou una recerca intensiva dels quiròpters presents a La Mitjana, on, enguany, s’han detectat onze espècies diferents.

Pòster anunciador de La Nit Europea dels Ratpenats, amb les banderes de tots els països participants
Imatge: http://www.molidelatorre.cat/reservas-hotel/ca/48/0/Nit-de-Rat-Penats-a-Riells.htm

Els bosc de la Mitjana és un espai molt interessant per a aquests ratpenats, ja que hi poden trobar refugi i aliment amb molta facilitat. A més del Nòctul mitjà, que també es va trobar a la Mitjana, una de les espècies interessants que es va localitzar és el ratpenat de peus gran (Myotis capaccinii). Aquesta espècie viu a prop dels llocs on hi ha aigua, mai a grans altituds, i s'amaga exclusivament en coves i altres cavitats subterrànies. La seva distribució és circummediterrània i està qualificada com a “espècie vulnerable” a la llista vermella de mamífers en perill d'extinció de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).


No hay comentarios:

Publicar un comentario