jueves, 2 de agosto de 2012

Efemèrides socialnaturals del mes d'agost

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


A l'agost tothom està massa enfeinat, contemplant-se el melic...

Durant aquest mes típicament vacacional, tothom procura evadir-se de les conseqüències psicològiques de les agoviants i injustes condicions en les que transcorre de seva vida personal, quotidianament, durant els 11 mesos anteriors. Condicions personals relacionades amb les seves condicions laborals, massa exigents o inestables, amb la superficialitat de les seves relacions personals o amb la falta de temps, durant la resta de l'any, per esbargir-se, relaxar-se o com es diu vulgarment, "carregar les piles". Els dies o setmanes de vacances d'aquest mes, suposadament, haurien de servir per a poder reintegrar-s'hi, novament, a la seva anterior vida normal, amb prou motivació, energia i paciència, per a resistir un altre any en les mateixes condicions estressants i insatisfactòries.
Algunes persones, en condicions laborals més precàries, han d'aprofitar els mesos 'estiu i les vacances dels altres, per a treballar-hi i reunir estalvis amb els que fer-hi front a una gran part de les despeses, dels propers 9 o 10 mesos.

Aquest mes és poc propens a les noticies, de qualsevol mena, ni de primera, ni de segona, ni de tercera plana, periodísticament parlant, el mes d'agost és, generalment, molt "pla", doncs estant tothom de vacances, generalment, no passen coses realment impactants, ni aparentment interessants. Per aquesta raó, la celebració de les dues efemèrides socio-ambientals, assignades a aquest mes, solent passar força desapercebudes per a la major part de la població, mundial, tret d'alguns grups sensibilitzats sobre aquest assumptes que a primera vista poden semblar, geogràficament, exòtics i personalment, llunyans, tot i que èticament ens haurien de semblar propers i urgents.9 d'agost: Dia Internacional de les Poblacions Indígenes


En la Resolució 49/214 del 23 de desembre de 1994, l'Assemblea General va decidir establir el "Dia Internacional de les Poblacions Indígenes", a celebrar el 9 d'agost cada any durant el Decenni Internacional de les Poblacions Indígenes del Món.

Noia d'una ètnia indígena sud-americana mirant, amb tristor i ressentiment, cap a la càmera del reporter gràfic que l'està retratant
Imatge: Ambientum

Aquesta data recorda el dia en què es va celebrar la primera reunió del Grup de Treball sobre les Poblacions Indígenes de la Subcomissió de Promoció i Protecció dels Drets Humans. L'objectiu de la Dècada Internacional és enfortir la cooperació per a la solució dels problemes que enfronten les poblacions indígenes en àrees com ara drets humans, medi ambient, desenvolupament, educació i salut. L'Ens Coordinador de la Dècada és l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans.

L'abril de 2000, la Comissió de Drets Humans va adoptar la resolució que assenyala el Fòrum Permanent per a les Qüestions Indígenes, que va ser recolzada pel Consell Econòmic i Social el 28 de juliol de 2000 (Resolució 2000/22). El mandat del Fòrum Permanent és examinar les qüestions relatives al desenvolupament econòmic i social, la cultura, el medi ambient, l'educació, la salut i els drets humans.
29 d'agost: Dia Internacional contra els Assajos Nuclears

El 2 de desembre de 2009, el 64 º període de sessions de l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 29 d'agost Dia Internacional contra els Assajos Nuclears en aprovar per unanimitat la resolució 64/35.


El Dia Internacional contra els Assajos Nuclears té per objecte mobilitzar les Nacions Unides, els Estats membres, les organitzacions inter-governamentals i no governamentals, les entitats acadèmiques, les xarxes socials de la joventut i els mitjans de difusió per treballar en la informació, educació i promoció de la necessitat de prohibir els assajos nuclears com a pas important cap a l'assoliment d'un món més segur. 

Dibuix esquemàtic, representant les diverses menes d'assajos nuclears: troposfèrics, subterranis, estratosfèrics i submarins 
Imatge: Wikipedia

El Preàmbul de la resolució posa en relleu "que s'ha de fer tot el possible per posar fi als assajos nuclears per tal d'evitar efectes devastadors i perjudicials per a la vida i la salut de les persones ... i que la cessació dels assaigs nuclears és un dels mitjans fonamentals per aconseguir l'objectiu d'un món lliure d'armes nuclears ".

El secretari general de les Nacions Unides Ban Ki-moon va dir amb gran claredat "Un món lliure d'armes nuclears seria un bé públic món de primer ordre". 
Al maig de 2010, tots els estats part en el Tractat sobre la no proliferació de les armes nuclears es van comprometre a treballar per "aconseguir la pau i la seguretat en un món sense armes nuclears" i caracteritzar d'essencial l'assoliment de la prohibició " .

No hay comentarios:

Publicar un comentario