per Heracli ASTUDILLO POMBO, Dept. Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida
L'origen i el fil conductor de la Vida
Hi han a totes les cultures del món, moltes narracions ancestrals que pretenen explicar l'origen de l'Home i de certs grups o espècies d'animals i vegetals, característics del seu territori o explicar les causes de l'existència de diversos fenòmens naturals, relacionats amb la climatologia, la meteorologia, l'astronomia, l'hidrologia o la geologia i que són propis de cada regió geogràfica. D'això, tècnicament, en diem mites originaris quan impliquen intervencions divines i aspectes relacionats amb creences i pràctiques religioses. Hi ha narracions que són més locals i que normalment no impliquen aspectes religiosos, tot i que de vegades sí, a les que, tècnicament, anomenem llegendes etiològiques.
Tots dos tipus de narracions són de finalitat explicativa del món natural i social, però no es fonamenten sobre el raonament racional sinó sobre la revelació divina, directa o a través de determinats llibres sagrats, escrits per persones seleccionades i inspirades per la divinitat.
La ciència explica l'origen i funcionament del món natural, basant-se en altres procediments més racionalistes, materialistes i naturalistes, anomenats mètodes científics que són força especialitzats i complexos, doncs cal la participació i el consens de científics especialistes: físics, químics, biòlegs, geòlegs, hidròlegs, paleontòlegs, meteoròlegs, climatòlegs, astrònoms, metges, veterinaris, agrònoms, etc. etc.
La Vida en el present i en el passat recent, l'estudien diferents especialitats de les Ciències de la Vida, com ara la Zoologia, la Botànica, la Micologia, la Fisiologia, l'Anatomia, l'Ecologia etc., mentre que la Vida en el passat remot, l'estudia la Paleontologia i el que permet connectar de forma fiable les variadíssimes formes vivents, del present i del passat recent, amb les variadíssimes formes vivents en el passat remot, avui extingides, però conegudes gràcies a les seves restes fòssils
és la Teoria evolutiva.
El pòster que presentem avui, representa de forma científica però també molt simplificada, per a que resulti fàcilment comprensible a tothom, la historia de la vida a la Terra i con les formes vivents han anat apareixent, canviant, diversificant-se i desapareixent, amb el pas del temps geològic.
La flora i fauna de La Mitjana, quan s'observa amb atenció de naturalista i mètode de científic ens confirma que forma part d'aquest fil conductor que la uneix amb el principi dels seus primers ancestres, fa milions d'anys...
Presència regala aquest cap de setmana un pòster sobre l'evolució de la vida a la Terra Amb dibuixos de Toni Llobet i produït per Caixa Catalunya 22/12/09 02:00 - MIQUEL RIERA http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/13-comunicacio/20-comunicacio/118092-presencia-regala-aquest-cap-de-setmana-un-poster-sobre-levolucio-de-la-vida-a-la-terra.html El nou pòster que han produït Presència i l'Obra Social de Caixa Catalunya. Presència i l'Obra Social de Caixa Catalunya regalen aquest cap de setmana un nou pòster de la col·lecció Biodiversitat dels Països Catalans, que produeixen de manera conjunta des de fa més de sis anys. El nou pòster se centra a presentar l'evolució de la vida a la Terra. Els textos i els dibuixos són fets per Toni Llobet, il·lustrador habitual de la col·lecció. El pòster presenta l'evolució de la vida al planeta Terra en una espiral de caselles que comença en els foscos períodes de fa més de quatre mil anys i acaba en l'actualitat. Cada casella mostra una de les anomenades sèries, el nom amb el qual es coneixen els períodes d'anys en què s'ha agrupat la història del planeta. Amb barres de colors també es mostren els sistemes i les eres geològiques, els altres períodes de temps en què s'agrupen. La durada d'aquestes etapes de la vida terrestre no està representada a escala, que apareix a la part inferior del pòster. «Tingueu-ho en compte a l'hora d'interpretar-lo! L'holocè (la darrera casella, la dels darrers 10.000 anys), és un període que, si donéssim a la Terra la durada d'un any, vindria a ser, en proporció, alguna cosa com el darrer minut abans de les dotze campanades», comenta l'il·lustrador Toni Llobet, que ha comptat amb l'assessorament del paleontòleg Marc Furió, de l'Institut Català de Paleontologia. Per al dibuixant i naturalista, aquest ha estat alhora un dels pòsters més complexos i més divertits de preparar i dibuixar de la col·lecció. La làmina és la que fa vint-i-una de la sèrie.
El nou pòster de la col·lecció Coneix la Natura dels Països Catalans, produïda per l'Obra Social de CatalunyaCaixa i Presència Foto: Pòster amb il·lustracions de TONI LLOBET, especialista en il·lustració naturalista.
Advertència per a navegants
Els pòsters de la col.lecció i les carpetes amb fulletó informatius, estan disponibles a les oficines de CatalunyaCaixa, per al clients de l'entitat, fins exhaurir les existències.
Si us voleu descarregar aquest pòster, amb bona qualitat i en format PDF cliqueu aquí
No hay comentarios:
Publicar un comentario