sábado, 5 de enero de 2013

Regals ecoeducatius del Dia de Reis

per Heracli ASTUDILLO-POMBO, Dept. Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida

Regals, regalasos i regalets


Com és costum, en aquest blog, el nostre regal del Dia de Reis, serà una cosa eco-educativa, però en consonància amb el clima social i la tradició, es tractarà d'un joc.

Els tres Reis d'Orient, en versió simponiana, decidint quins seran els regals, regalasos i regalets que portaran segons els mereixements de cadascú
Imatge: Oriol Serra Blog 

Des de fa anys, s'en parla força de l'Escalfament Global, però hi existeix molta confusió sobre aquest assumpte, en molts casos, per desinterès a causa de l'ignorància de com pot afectar el nostre món i la nostra civilització, en d'altres per un efecte rebot de saturació, a causa de l'abús que se n'ha fet als mitjans de comunicació i en alguns casos per que es tracta d'un fet d'una extraordinària complexitat que no sempre s'ha explicat de forma clara i concisa. També hi ha els que es despreocupen del tema per ser-ne "providencialistes", es a dir, que esperen que en el darrer moment, la solució la proporcionin els científics i tecnòlegs, d'altres esperen que tot s'arregli per efecte d'un miracle diví de Dèu tot poderós... i els més esbojarrats, esperen una intervenció, "in extremis" dels extraterrestres. 
Existeixen els apocaliptistes que opinen que tot està tan avançar que no es pot fer-hi res per aturar aquest procés i que s'apropa la fi del món per la qual cosa no es pot fer-hi res més que gaudir del pocs anys o fer-hi bondat per tenir un bon CV el dia del Judici Final.

Aquest joc permet adquirir, de forma divertida i sintètica, molts coneixements sobre les causes, efectes i interaccions presents en el procés de l'Escalfament global que poden ajudar millorar la cultura sobre  l'Escalfament, tant a nivell teòric com pràctic.


Clim' City un joc eco-cívic, sobre la relació existent entre el malbaratament d'energia, l'emissió de gasos d'efecte hivernacle i l'Escalfament Global

La informació que es mostra ha estat extreta del diari digital belga La Libre Belgique. (La imatge procedeix del seu web)

Es tracta d'un joc en línia, per a joves i adults, creat per una associació científica de Bordeus.  Amb el que es pretén informar, sensibilitzar i conscienciar al jovent i els adults, tot jugant, sobre els efectes tant negatius que pot arribar a tenir l'activitat humana, sobre el medi ambient quan s'ignoren les conseqüències de les pròpies accions o es desconeixen les relacions entre el medi ambient i la vida quotidiana. 

Concretament, informa de com la contaminació atmosfèrica, generada per la crema de combustibles fòssils, pot arribar a modificar el clima global, per mitjà de les emissions massives de gasos d'efecte hivernacle, com són: diòxid de carboni (CO2), Metà (CH4), Òxids de nitrogen (NOx-), arribant-se a l'Escalfament Global.

El joc de simulació, es desenvolupa en una regió francesa de més cent mil habitants i dota cada jugador de 250 accions, tant de comportament com d'acció directa, amb les de contribuir a reduir el consum d'energia i les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

El jugador disposa de 50 anys per aconseguir, a través dels governs, les empreses i els ciutadans, reduir a la quarta part el consum d'energia i les emissions de gasos


Quan s'accedeix al joc, el jugador ha de començar a actuar, ja que la seva inacció farà que les emissions de GEH i el consum d'energia segueixin creixent sense parar.

El joc ofereix la possibilitat de 
consultar i descarregar  més de 300 documents (fitxes, vídeos i àudios) que estan destinats a professors i alumnes de secundària i universitat.

Enllaços:


CLIM' CITY  joc, online, per a conèixer perquè, cóm i quan les activitats humanes pertorben el clima.
 

Clim City.


Guia del joc. Document en format PDF per descarregar.


Cap Sciences.


Per descarregar el joc clicar aquí




Vídeo: 6 Lliçons d'alfabetització ecocívica i d'economia verda, casolana, per Plim i Cuxinel·lo

No hay comentarios:

Publicar un comentario