sábado, 2 de junio de 2012

Efemèrides socialnaturals del mes de juny

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida


Pel juny, el timó del medi ambient, al puny!

Sí, ja sé que la dita popular, tradicional, és una mica diferent, però és que els temps actuals, són molt diferents de quan els segadors anaven a segar el blats primerencs, per les contrades de terra baixa. Són tan diferents que molta gent de menys de 60 anys, no ha vist mai segadors segant manualment, amb la falç al puny, els camps de blat... com no sigui en alguna d'aquestes representacions folklòriques que ara s'estan posant de moda en algunes comarques i que atreuen tants d'urbanites cap algun pobles per descobrir com treballaven els seus avis o besavis.

Gravat medieval, en fusta de boix, representant les feines, tradicionals, més típiques d'aquest mes de l'any
 Imatge: Pel juny la falç al puny 
En aquest temps moderns, hipertecnològics, la gent poc informada sobre les limitacions econòmiques i tècniques de la ciència i la tecnologia, manifesta i practica, una fe cega en la tecnologia i una confiança insensata en els avenços de la ciència. Creient-se que el seu poder i eficàcia són il·limitats, es preocupa molt poc de reflexionar i de responsabilitzar-se, sobre els efectes naturals i socials de les seves pròpies accions. També s'oblida d'incrementar i d'actualitzar el seus coneixements sobre el funcionament del Medi Ambient i sobre els impactes de l'estil de vida, sobre la conservació del funcionament del medi global, ni de les conseqüències del consumisme desaforat, sobre la conservació del recursos materials i energètics, la generació de contaminants, l'efecte sobre la salut humana i ambiental, etc. ect.
El grau d'analfabetisme ambiental, de gran part de la societat actual, és tan elevat i genera actituds tan desfavorables i conductes tan antiambientals i, a la fi, també tan antisocials que resulten molt preocupants, respecte a com seran les condicions de vida, de la nostra espècie, d'aquí a cent anys.


5 de juny: Día Mundial del Medi Ambient


El 15 de desembre de 1972, l'Assemblea General de l'ONU va designar el cinc de juny com Dia Mundial del Medi Ambient ja que, en aquesta data, es va iniciar la conferència sobre el Medi Humà, celebrada a Suècia. Vint anys després, l'Assemblea General va convocar la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament (CNUMAD). En aquesta ocasió, els governs es van reunir per prendre les decisions necessàries per dur a terme els objectius de la Conferència d'Estocolm i per assumir el compromís d'assolir un futur sostenible per a la Terra.

Imatge:
http://www.unep.org/spanish/wed/


La política ambiental suposa, principalment, dos grans reptes. D'una banda, cal desenvolupar capacitats de producció que no suposin un gran impacte sobre els recursos naturals i, d'altra banda, minimitzar els efectes sobre el medi ambient durant aquests processos productius.

Imatge:
Dia Mundial del Medi Ambient

Aquest dia és un dels principals vehicles que les Nacions Unides utilitzen per fomentar la sensibilització mundial sobre el medi ambient i promoure l'atenció i acció política al respecte. Els objectius són donar-li una cara humana als temes ambientals, motivar que les persones es converteixin en agents actius del desenvolupament sostenible i equitatiu, promoure el paper fonamental de les comunitats en el canvi d'actitud cap a temes ambientals, i fomentar la cooperació, la qual garantirà que totes les nacions i persones gaudeixin d'un futur més pròsper i segur.





8 de juny: Dia Mundial dels OceansLa diada del Dia Mundial dels Oceans del 8 de juny, es celebra a partir d'una iniciativa canadenca.L'Assemblea General de les Nacions Unides, en virtut de la seva resolució 63/111, de data 5 de desembre de 2008,  va decidir que a partir de l'any 2009, les Nacions Unides designessin el dia 8 de juny com a Dia Mundial dels Oceans.La designació oficial del Dia Mundial dels Oceans és una oportunitat per crear consciència mundial dels desafiaments que enfronta la comunitat internacional en relació amb els oceans.

L'Assemblea General també reconeix la important contribució del desenvolupament sostenible a la conservació del oceans i la importància de la bona la gestió dels recursos marins i dels usos dels oceans i els mars a la consecució dels objectius internacionals de desenvolupament humà, inclosos en la Declaració del Mil · lenni.

El tema de la commemoració d'enguany és «Els nostres oceans: Per un futur verd».El mar, en interacció amb l'atmosfera, la litosfera i la biosfera, afavoreix unes condicions que possibiliten les diferents formes de vida al planeta. Els oceans són els pulmons del nostre planeta, proporcionant-nos la major part de l'oxigen que hi ha a l'aire que respirem, a més, els oceans són una font important d'aliments i medicaments i una part crítica de la biosfera.
Dues terceres parts de la superfície de la Terra estan cobertes per oceans, que constitueixen una font d'infinits recursos: aliments, energia, aigua, hidrocarburs i recursos minerals. Dels oceans s'obtenen tones de peix cada any, sal i aigua dolça. A més, el desenvolupament de reserves petrolieres i de gas natural en ells proveeix gran part de la demanda mundial d'hidrocarburs combustibles.




17 juny: Dia Mundial de la lluita contra la desertificació i la sequera

El 17 de juny de 1994 es va signar la Convenció de les Nacions Unides de Lluita contra la Desertificació (UNCCD).

El 19 de desembre d'aquest any, l'Assemblea General de l'ONU va proclamar el 17 de juny com el Dia Mundial de Lluita contra la Desertificació i la Sequera (Resolució 49/115). Es va convidar als Estats a que dediquessin el Dia Mundial a sensibilitzarl'opinió pública respecte de la necessitat de cooperació internacional per lluitar contrala desertificació i els efectes de la sequera i respecte de l'aplicació de la Convenció deles Nacions Unides de Lluita contra la desertificació.La Desertificació és la degradació de les terres de zones àrides, semiàrides isubhumides seques resultant de diversos factors, com ara les variacions climàtiques iles activitats humanes.
La desertificació no és un problema aïllat, sinó que està plenament relacionat amb els canvis climàtics, la conservació de la biodiversitat i la necessitat del maneig sostenibledels recursos naturals. Els vincles entre aquests aspectes i els factors socioeconòmicssón crucials, ja que la problemàtica de la desertificació és un símptoma de ruptura de l'equilibri entre el sistema de recursos naturals i el sistema socioeconòmic que els explota.

Per tal motiu, la solució passa tant per la conscienciació com per donar prioritat apolítiques sostenibles.
 





27 de junyDia Internacional del Sol-Terra

El Dia del Sol-Terra és una celebració de reconeixement de la importància del Sol i de l'espai al voltant de la Terra (geoespai), i de com, aquestes circumstancies i condicions, afecten les condicions necessàries per a la Vida, en el nostre planeta. 

Aquesta diada de celebració, s'organitzen a les aules, museus, planetaris, als centres espacials de la NASA, moltes menes d'activitats lúdiques i educatives, per a que et diverteixes compartint històries, imatges i activitats sobre la important relació entre el Sol y la Terra, en relació a les nostres vides i activitats quotidianes.
Les celebracions de la diada del Dia del Sol-Terra, tindran lloc el 27 i 28 de juny, a tot el món. 

La data del Dia Internacional Sol-Terra s'ha fet coincidir amb el cinquè aniversari d'operació de l'observatori espacial SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), un projecte de cooperació internacional entre la ESA (European Spatial Agency) i la NASA (National Aeronautics and Space Administration) en què ha participat l'IAC (Instituto Astrofísico de Canarias) amb dos instruments : GOLF i VIRGO.

La celebració del Dia del Sol-Terra de l'any 2003, va ser auspiciat pel Fòrum per a l'Educació sobre la conexión Solar-terrestre de l'ANASA, la missió conjunta  de la ESA , la NASA i del SOHO  i la Lliga Astronòmica (entitat auspiciadora del Dia Internacional de la Astronomia).


http://sohowww.nascom.nasa.gov/hotshots//5year/

La celebració del Dia del Sol, coincidint amb la setmana del solstici d'estiu, a l'hemisferi nord (el dia de l'any amb més hores de sol) i del solstici d'hivern, a l'hemisferi sud (el dia de l'any amb menys hores de sol), pot representar una bona oportunitat per repassar el motius d'agraïment i satisfacció a la natura, per disposar d'unes condicions tan favorables per a la vida en generasl i la nostra en particular.
 

El 30 de desembre de 1999 el Consell de Ministres del Govern espanyol va aprovar el Pla de Foment de les Energies Renovables a Espanya, on es van establir els objectius a assolir per al'any 2010. 
El que cal veure és com està la situació actual, en referència als objectius inicials del Pla. Es pot aprofitar també per comparar la situació espanyola amb la situació d'altres països cosa que permetrà extreure conclusions, relacionades amb els èxits i fracasos de l'aplicació de l'energia solar, fotovoltaica i termosolar, a Espanya.


Infografies sobre energía solar CSP y CPV
Imatge: Consumer Eroski

3 comentarios:

  1. Moltes gràcies per aquesta informació.
    Esperem l'entrada del dia 5 amb moltes ganes.

    Els nens i les nenes de primer diuen que no embrutaran el terra, ni llençarem coses al terra, per exemple l'entrepà..
    Que les coses que trobarem a terra les recollirem i les tirarem al seu contenidos. Totes, totes no però algunes si, senyor H.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Us recomano que, juntament amb la senyoreta Montse, veieu els vídeos que us diré i que després en parleu del que us ha semblat cadascun d'ells:

      "Canvia la teua manera, incívica, de pensar i de fer"
      "Los animales salvan el Planeta"
      "Protejamos nuestro planeta"

      Adéu-siau!

      el Senyor H

      Eliminar
    2. Moltes gràcies, senyor H.

      Eliminar