domingo, 24 de junio de 2012

La lletuga borda, planta bruíxola

per Heracli ASTUDILLO POMBO, Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl. Universitat de Lleida

Curiositats botàniques i adaptacions ecològiques, en la flora de La Mitjana:

La lletuga borda o enciam silvestre, una planta bruíxola.

Aquest any 2012,  no parlarem dels excessos de la celebració popular de la celebració de sant Joan Baptista, perquè sobre aquest assumpte  ja vam tractar l'any passat.

I tot el que vam dir sobre aquesta festa el 2011 continua vigent un any més tard i semble ser que, de moment, no semble tenir solució, donada la aparent inhibició de les autoritats municipals, més preocupades en mirar cap a altres assumptes que els hi donen més popularitat i més vots, a la fí, són humans...
Per tot això, avui, tractarem sobre un tema menys problemàtic i molt més lúdic, parlarem sobre una curiosa planta que tot i ser molt "vulgar", doncs resulta molt freqüent per tota la terra baixa i a tota Catalunya, per un naturalista és molt interessant, especialment, perquè està molt relacionada amb el solstici d'estiu i aquesta relació resulta poc coneguda per molta gent i molt original.

Antiga làmina botànica en la que s'han representat alguns dels trets més característics d'aquesta espècie, de cara a la seva identificació
Imatge: Wikispecies

Aquest mes de juny i el proper, de juliol, floreix la anomenada, popularment, lletuga silvestre o enciam bord (Lactuca serriola) que a més de ser, possiblement, la planta silvestre ancestre de l'enciam cultivat (Lactuca sativa), és una de les anomenades, popularment, "plantes brúixola". Aquest nom que comparteix amb d'altres plantes amb el mateix comportament, se li dóna perquè la punta de la majoria de les seves fulles, es disposen de tal manera que indiquen l'orientació Nord-Sud, aquesta curiosa planta la podem observar a les vores del camins, en els terrenys abandonats de molts llocs d'Europa i també a La Mitjana. 

La relació, tan especial, que aquesta planta i les seves fulles mantenen amb el sol, és possible perquè encara que les seves fulles s'insereixen helicoïdalment en la tija, com moltes d'altres plantes, els seus pecíols es retorcen per a que els llimbs de cadascuna de les fulles quedi disposat, més o menys, verticalment. A més a més, els pecíols d'unes fulles es desvien cap a la dreta i les altres cap a l'esquerra, per tal que quedin orientats, més o menys, segons un pla invisible, en direcció nord-sud. És per aquesta disposició foliar que aquesta planta pot ser utilitzada per orientar-nos, en cas de necessitat, triant  la direcció que ens convingui seguir, a partir de la informació que ella ens aporta.

Fotografia, en la que es veuen un parell de fulles, diverses flors obertes i molts capolls
Imatge: http://es.wikipedia.org/wiki/Lactuca_serriola

 Aquesta disposició orientada, de les seves fulles, la planta de la lletuga borda o enciam silvestre no ho fa per ajudar a les persones que s'han perdut, assenyalant-los cap a on és el nord i cap a on és el sud, sinó que es tracta d'una adaptació biològica que li resulta beneficiosa a ella, doncs li permet estalviar aigua, reduir la pèrdua per transpiració i li ajuda a protegir la seva clorofil · la, contra la degradació ultraviolada. 
Amb una disposició tan característica de les seves fulles, la planta el que pretén aconseguir és evitar que les seues fulles rebin la llum del sol, al migdia solar, moment en què el sol està més alt i projecta una llum més intensa, més càlida, però sobretot més energètica per la seva alta càrrega de radiació ultraviolada. 

Aquesta adaptació, li proporciona protecció doncs ja que en tenir les fulles disposades "de cantó" cap al sol, li permet rebre la major part de la insolació en horaris que li són favorables, per estalviar aigua i per protegir la clorofil·la, és a dir,  al matí, d'hora, i a la tarda, cap el tard.

Els fruits, popularment, anomenats "angelets", com els de la major part de les compostes o asteràcies, estan dotats d'un plomall, mecanisme que els permet surar als corrents d'aire i dispersar-s'hi molt lluny de la planta mare, conquerint nous territoris
Imatge: http://es.wikipedia.org/wiki/Lactuca_serriola

Aquesta planta, com moltes d'altres, conte determinades substàncies químiques amb efectes fisiològics sobre els humans, raó per la qual s'ha utilitzat en fitoteràpia, amb diverses finalitats, medicinals i psicotròpiques.


Si vols aprofundir. els teus coneixements. sobre aquesta planta, pots trobar més informació:




No hay comentarios:

Publicar un comentario